Předčasné důchody nyní lákají: Přehled, kolik peněz stát obvykle přiznává

Tisíce lidí se momentálně rozhodují, jestli požádají o předčasný důchod, protože výpočet v roce 2022 je výhodnější. Díky mimořádným valorizacím si dokonce mohou kompenzovat případné finanční krácení za předčasnost.

Foto: Adobe Stock
Senior právě požádal o důchod. (ilustrační foto)

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v těchto dnech čelí náporu žadatelů o předčasný důchod. Důvodem je, že díky dvěma mimořádným valorizacím (v červnu a září) je ve většině případů finančně výhodnější požádat o důchod dříve, přestože to znamená krácení.

Výše důchodu je standardně krácena za každých započatých 90 dnů předčasnosti a platí, že čím dříve lidé požádají o důchod, tím je krácení výraznější. Momentální situace je nicméně unikátní v tom, že pokud lidé požádají o předčasný důchod v roce 2022, budou velmi často pobírat více peněz, než když požádají o řádný důchod v roce 2023.

Všechny důchody přiznané v roce 2022 totiž mají nárok nejen na obě mimořádné valorizace, ale také na řádnou valorizaci, která proběhne v lednu 2023. Naproti tomu důchod přiznaný v roce 2023 nemá nárok na žádnou z těchto valorizací.

Samotný důchod přiznaný v roce 2023 by sice jako takový byl vyšší, ale třikrát valorizovaný důchod z roku 2022 ho překoná.

Výše předčasných důchodů

Jak ukazují čísla ČSSZ za loňský rok, průměrná výše předčasného důchodu loni byla 14 986 korun. Například důchod vyšší než 16 tisíc korun získalo celkem 8750 žadatelů, tedy zhruba třetina. Dalších 6600 mělo důchod mezi 14 až 16 tisíci korunami.

Přehled hladin přiznaných předčasných důchodů ukazuje následující tabulka:

Hladiny přiznaných předčasných důchodů. (Čísla ČSSZ za rok 2021)Foto: České důchody

Výše předčasných důchodů přiznaných v roce 2022 se nebude nijak zásadně lišit. Podstatné ovšem je, že částky následně výrazně navýší dvě mimořádné a jedna řádná valorizace.

Například ten, kdo získá důchod ve výši 16 000 korun, bude po všech valorizacích pobírat 18 517 korun, tedy o 2 517 korun více. A člověk s přiznaným důchodem 20 000 korun bude mít od ledna důchod ve výši 23 302 korun, tedy 3 302 korun navíc. Reálně si tak každý předčasný důchodce polepší až o několik tisíc korun.

Kolik lidí se nakonec rozhodne využít možnost požádat o předčasný důchod, zatím není jasné, ale první čísla ukazují, že zájem bude velký. V loňském roce, tedy za celý rok, požádalo o předčasný důchod celkem 24 340 lidí. A jak na nedávném jednání sociálního výboru v Poslanecké sněmovně uvedl ředitel ČSSZ František Boháček, jen v říjnu požádalo o předčasný důchod 17 195 lidí. Navíc se dá čekat, že hlavní nápor žadatelů bude v průběhu listopadu a prosince.

Předčasný důchod: Jaké jsou povolené a zakázané přivýdělky

Podmínky předčasného důchodu

Do předčasného důchodu je možné odejít o 3 až 5 let dříve před dosažením řádného důchodového věku. Pravidla jsou následující:

  • Pokud je váš důchodový věk nižší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 3 roky dříve. Jinými slovy, pokud máte jít do řádného důchodu v 62 letech, můžete odejít nejdříve v 59 letech.
  • Pokud je váš důchodový věk vyšší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 5 let dříve, nejdříve však v 60 letech. Takže pokud například máte jít do řádného důchodu v 64 letech, můžete odejít nejdříve v 60 letech.

Pro zjednodušení výpočtu jsme pro vás připravili jednoduchou kalkulačku, ve které si můžete spočítat, jestli už máte na předčasný důchod nárok.

Stejně jako v případě řádného starobního důchodu, je i u předčasného nutné mít minimálně 35 let důchodového pojištění, případně 30 let bez započítání náhradních dob. Pokud minimální dobu pojištění nemáte, žádost o důchod vám ČSSZ automaticky zamítne.

TIP: Pokud zvažujete využít možnost pozastavení výplaty předčasného důchodu, tedy takzvanou výpočtovou zamítačku, připravili jsme pro vás samostatný článek, který obsahuje odpovědi na nejčastější otázky k této problematice.

Foto: Adobe Stock (hlavní), České důchody (tabulka)

Více k tématu