Výchovné nebude potřeba a v plánu je zrušení: Stávajícím důchodcům zůstane

Příspěvek ve výši 500 korun za každé vychované dítě, který je nyní vyplácen k důchodu, nebude v budoucnu potřeba a nahradí ho jiné mechanismy. Podstatné je, že stávajících starobních důchodců se změna nedotkne a výchovné budou pobírat i nadále.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně přemýšlí o výchovném. (ilustrační foto)

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácí od letošního ledna k důchodu výchovné, tedy příspěvek 500 korun za každé vychované dítě. Výchovné se po přiznání stává součástí procentní výměry důchodu.

Zatímco lidé, kteří začali pobírat starobní důchod před koncem roku 2022, získali většinou výchovné automaticky, noví důchodci už o něj musí žádat, a to při samotné žádosti o důchod.

V současné době se v různých médiích objevují informace, že se bude výchovné rušit. To je opravdu v plánu, ale případné rušení se nijak nedotkne stávajících důchodců nebo těch, kteří již budou mít výchovné přiznáno. Tito důchodci budou výchovné pobírat i nadále v současné výši. Navíc lze případné rušení výchovného čekat nejdříve v roce 2026 nebo 2027.

O možném omezování výchovného se opakovaně zmiňoval zejména ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS a volali po něm také odborníci ze skupiny NERV. Ministr Marian Jurečka nicméně výchovné považuje za velmi důležité, ostatně jde od začátku o prioritu KDU-ČSL, a rušení podle něj není aktuálně v plánu.

„Počítám s tím, že výchovné bude fungovat v principu jako doposud. Pokud by mělo dojít k nějakým úpravám, tak já jsem k diskusi otevřen, ale jsem u toho velmi obezřetný. Myslím si, že výchovné je důležité proto, aby řešilo důsledky neférově a nespravedlivě nastaveného systému,“ uvedl ministr Marian Jurečka na nedávné tiskové konferenci, při které představoval důchodové plány a predikci valorizace 2024.

Výchovu ocení nový nástroj

Zároveň ale uvedl, že vláda má v plánu zcela vyřešit příčinu toho, proč rodiče starající se o děti (což jsou nejčastěji ženy), mají zpravidla nižší důchod. Pomoci by jim měla dobrovolná možnost sdílení sociálního pojištění manželů, což by srovnalo případné rozdíly ve výdělcích. A také by měl být zaveden takzvaný rodičovský vyměřovací základ.

To znamená, že rodič, který bude s dítětem na rodičovské dovolené (až do 4 let věku), bude mít do důchodu započítávány „fiktivní“ výdělky ve výši průměrné mzdy. Pokud by rodič nastoupil do práce dříve, než dítě dosáhne čtyř let, odvody z výdělku by se počítaly navíc, což by mělo motivovat k práci i během péče o děti. Zůstala by ale i možnost zvolit si současný výpočet, který je výhodnější pro pečující rodiče s vysokými příjmy.

„To bude opravdu zásadní změna, která vyřeší příčiny, proč jsme výchovné zaváděli. A pak přijde nějaký moment, kdy se tyto dva nástroje vzájemně prolnou a rodičovský vyměřovací základ bude schopen plnohodnotně nahradit výchovné,“ vysvětlit ministr Marian Jurečka.

To znamená, že mateřská a rodičovská dovolená bude díky tomuto fiktivnímu základu dostatečně kompenzována ve výpočtu starobního důchodu a rodiče nebudou na péči finančně tratit. Proto již u budoucích důchodů nebude výchovné potřeba.

Dělení mezi rodiče, smrt důchodce a nárok cizinců: Časté nejasnosti kolem výchovného

Rušení nejdříve v roce 2026

„K jakému datu ten moment prolnutí a nahrazení nastane, na to dnes odpověď dát neumím, protože to ještě řešíme s ČSSZ. Bude to o rok nebo o dva později než v roce 2025, protože řešíme technické věci, propojení dat, míru elektronizace dat z minulosti,“ doplnil ministr Jurečka.

Podle dosavadních plánů ministerstva by rodičovský vyměřovací základ měl začít platit od ledna 2026 a případné sdílení sociálních odvodů manželů a partnerů pak od ledna 2027. Teprve jakmile oba tyto instituty plně naběhnou, bude možné přistoupit ke zrušení výchovného.

Nijak se to ale nedotkne stávajících starobních důchodců, kteří již mají výchovné přiznané, případně jim bude přiznáno v nejbližších letech. Toto výchovné zůstane zachováno a navíc v případě budoucích důchodů bude navíc ještě valorizováno. Poprvé by se hodnota výchovného měla zvýšit v roce 2024.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu