Vláda zamítla návrh na přímé zvýšení důchodů přes základní výměru, nejsou na to peníze

Vláda Petra Fialy zamítla návrh na zvýšení základní výměry důchodů na 13 % průměrné mzdy, což by okamžitě plošně zvýšilo státem vyplácené penze. Návrh předložila skupina poslanců SPD s cílem řešit současné zdražování, vláda však argumentuje tím, že by došlo k neplánovanému zatížení státního rozpočtu.

Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala při jednání vlády.

Skupina tří poslanců hnutí v čele s poslankyní Lucií Šafránkovou v červnu předložila v Poslanecké sněmovně návrh na zvýšení základní výměry důchodů o tři procentní body.

Nyní základní výměra každého důchodu činí 10 % průměrné mzdy, což je letos částka 3900 korun. Podle návrhu by se výměra měla zvýšit na 13 %, což by všechny důchody přímo zvýšilo o přibližně 1170 korun, a to od začátku příštího roku.

„Skutečnost, že v současné situaci nebývalého růstu cen veškerých základních životních nákladů jsou nízkopříjmoví důchodci (především ti osaměle žijící) jednou z nejohroženějších sociálních skupin, skupinou, která se nachází v pásmu příjmové chudoby, anebo jí hrozí pád do tohoto pásma včetně pádu do dluhových pastí a exekucí, vede k přesvědčení, že je nezbytně nutné co nejrychleji důchody (zejména ty nejnižší) zvýšit,“ uvádí poslanci v důvodové zprávě k návrhu.

Mimo možnosti rozpočtu

Ministři na jednání vlády nicméně tento návrh odmítli a vyjádřili nesouhlasné stanovisko. Argumentují zejména tím, že by to vedlo k výraznému navýšení státních výdajů na důchody, na což nejsou v rozpočtu peníze. „Realizace navržených opatření v důchodové oblasti by vedla ke zvýšení výdajů na důchody, a to podle aktuálních odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí o cca 20 mld. Kč, tj. cca 0,3 % HDP v roce 2023,“ konstatovala vláda ve svém usnesení.

„Tyto dodatečné výdaje nejsou kryty příjmy státního rozpočtu a jsou tak mimo reálné možnosti státního rozpočtu. Návrh zcela opomíjí udržitelnost důchodového systému i udržitelnost veřejného financování, což odporuje Programovému prohlášení vlády,“ dodala vláda s tím, že situaci chce sama řešit v rámci chystané důchodové reformy. V plánu je kromě jiného výrazně navýšit právě solidární část důchodu, tedy minimální důchod.

Vláda zároveň konstatovala, že pomoc lidem, kterým chybí peníze, realizuje pomocí sociálních dávek, zejména formou příspěvku na bydlení. Od července byl totiž příspěvek výrazně zjednodušen, dokládá se méně dokumentů a lidé mohou žádost podat také na dálku přes internet. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Stát usnadnil příspěvek na bydlení, nejvíce důchodcům. Premiér: Další statisíce lidí získají pomoc

O návrhu rozhodnou poslanci

Nejde o první pokus opozice o prosazení přímé pomoci důchodcům. Už dříve hnutí ANO navrhlo jednorázový příspěvek pro všechny důchodce ve výši 6000 korun. Tento návrh vláda také odmítla, stejně jako nyní návrh hnutí SPD na zvýšení základní výměry.

V obou případech budou o návrzích jednat také poslanci a není vyloučeno, že se jeden či druhý návrh zákona nakonec schválí. Vzhledem k tomu, že opozičních poslanců je méně než těch vládních, to ale není příliš pravděpodobné. Na schválení zákona je totiž potřeba nadpoloviční většina hlasů.

V minulosti již došlo k navýšení základní výměry důchodů. Přikročila k tomu vláda Andreje Babiše v roce 2018, kdy zvýšila základní výměru z 9 na 10 %. Cílem tehdy bylo více rovnostářské zvýšení důchodů ještě nad rámec řádné valorizace, což pomohlo hlavně chudším důchodcům.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu