Vláda schválila návrh důchodové reformy, začíná horká fáze legislativního procesu

Vláda Petra Fialy projednala a schválila návrh důchodové reformy, který připravil ministr Marian Jurečka. Vrátila se tak ke svému plánu, že by chtěla mít legislativní proces definitivně ukončený během letošního roku. Opozice s plánovanými změnami nesouhlasí a při projednávání v Poslanecké sněmovně se dají očekávat další obstrukce.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala a ministr Marian Jurečka.

Návrh velké důchodové reformy schválila vláda. Změny jsou postaveny na kompromisu vládních stran a hnutí. Cílem je, aby schodek důchodového systému nebyl v následujících letech tak výrazný a bylo možné ho finančně udržet i v okamžiku, kdy do důchodu začnou odcházet silné ročníky takzvaných Husákových dětí.

„Vláda schválila důchodovou reformu, která dnešním třicátníkům a čtyřicátníkům za jejich práci také zajistí důstojné důchody. Kdybychom tuto reformu neuskutečnili, kdybychom neměli odvahu ji přijmout, tak celý systém by do budoucna nebyl udržitelný a dříve či později by zkolaboval. Říkají nám to jasně čísla, říkají nám to už řadu let i prakticky všichni odborníci, kteří se touto věcí zabývají,“ řekl premiér Petr Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády.

Vysvětlil, že schodek důchodového systému stále roste, a pokud by vláda nic neudělala, v roce 2050 by dosáhl 350 miliard korun za rok, což představuje 5 % HDP. Pokud začne platit důchodová reforma, bude dosaženo toho, že schodek systému bude 70 miliard korun, tedy přibližně 1 % HDP.

„Stejně důležitá jsou také čísla, která ukazují, kolik je pracujících lidí na jednoho důchodce. V roce 2000 to bylo 5 lidí, v roce 2020 to bylo 3,5, v roce 2050 to budou 2 lidé. I tady je jasné, že je potřeba něco udělat,“ konstatoval Fiala. Zdůraznil také, že i po zavedení reformy důchody dále porostou. „Odhad je, že v roce 2035 s reformou by průměrný důchod mohl být přes 30 tisíc korun,“ dodal premiér.

Úsporná i oceňující opatření

Ministr Marian Jurečka, jehož resort připravil legislativní návrh, upozornil, že žádná předchozí vláda v uplynulých dvaceti letech zatím nedokázala představit komplexní návrh důchodové reformy prvního pilíře. „To jsme odpracovali my za působení této společné vlády,“ konstatoval Jurečka s tím, že schválená úsporná opatření jsou schopna přinést stabilitu systému i do budoucna.

Zdůraznil také, že návrh reformy má i řadu solidárních a prorodinných opatření. „Opatření podporují a oceňují rodiče za to, že se věnují výchově dětí, budoucí generace plátců, a že se starají o své blízké osoby, které potřebují pomoci. Tyto dvě skupiny poprvé historicky systémově dokážeme ocenit, že se chovají zodpovědně vůči společnosti,“ uvedl ministr Jurečka.

Dodal, že jsou tady i další solidární opatření, jako zavedení minimálního důchodu ve výši 20 % průměrné mzdy, pokud jsou získány minimální doby důchodového pojištění. Reforma také řeší dřívější důchod bez sankcí pro náročné profese, což má kompenzovat plánované zvyšování důchodového věku nad hranici 65 let. Reforma má také zavést úlevy pro pracující důchodce.

Součástí návrhu je řada parametrických změn, které by v součtu měly významně zpomalit růst výdajů důchodového systému. Zásadní dvě změny, které by k tomu měly dopomoci, jsou zvýšení důchodového věku a zpomalení růstu budoucích přiznávaných důchodů. Další změny mají primárně solidární charakter nebo řeší některé historické nespravedlnosti. Kompletní přehled všech schválených změn najdete v tomto článku.

Další průběh schvalování

Návrh důchodové reformy nyní zamíří k projednání a schválení do Poslanecké sněmovny, Senátu a nakonec ho musí podepsat prezident. V plánu je, že by k finálnímu schválení změn mělo dojít ještě v průběhu roku 2024. První změny by měly začít platit už od roku 2025, ty nejzásadnější pak na začátku let 2026 a 2027.

Klíčové úsporné změny, které mají zlepšit finanční udržitelnost důchodového systému, například zvyšování důchodového věku nebo zpomalení růstu nových důchodů, nemají podporu opozičních hnutí ANO a SPD.

Ministr Marian Jurečka řekl, že je o případných úpravách reformy připraven jednat až do druhého čtení v Poslanecké sněmovně. Pokud však ke shodě nedojde, je vláda připravena reformu prosadit i bez hlasů opozice.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu