V plánu jsou změny valorizace důchodů: Ministr Jurečka brzy předloží návrh

Způsob, jakým se zvyšují důchody, by se v dohledné době mohl změnit. Ministr Marian Jurečka se chystá předložit návrh na úpravu řádné i mimořádné valorizace, přičemž tyto změny by měly předcházet avizovanou důchodovou reformu.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně diskutuje o valorizaci. (ilustrační foto)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se během několika týdnů chystá představit návrh na změnu valorizace důchodů. O tomto záměru řekl v rozhovoru pro ČTK a Českou televizi. Nová pravidla by tak mohla platit už v příštím roce.

„Budeme připravovat v letošním roce i před celkovým balíkem důchodové reformy materiál, který by měl upravit legislativní podmínky valorizace – ať už řádné, nebo mimořádné. Budeme chtít napravit rozdíly, které vznikají, jinak se nám nůžky mezi níže příjmovými a vysoce příjmovými seniory ještě víc rozevírají,“ uvedl Marian Jurečka.

Už v lednu navíc naznačil, že úpravy valorizace by mohly být součástí úsporných opatření, která budou představena na jaře. „Možné podoby těchto úprav jsou aktuálně předmětem intenzivních odborných a politických debat a pevně věřím, že výsledná podoba bude mít na důchodce co nejmenší negativní dopad,“ konstatoval Jurečka v pravidelném seriálu O důchodu s ministrem.

Návrat k dřívější podobě

V současné době platí, že při řádné lednové valorizaci se procentní výměra důchodů zvyšuje o inflaci a polovinu růstu reálné mzdy. Základní výměra se zvyšuje tak, aby činila 10 % průměrné mzdy. Mimořádná valorizace probíhá vždy po pěti měsících od okamžiku, kdy součet meziměsíční inflace překoná úroveň 5 %, přičemž procentní výměra se v takovém případě zvýší o míru této inflace.

Dříve při řádné valorizaci platilo, že růst reálných mezd se započítával pouze z jedné třetiny. A právě návrh k této dřívější podobě valorizace nyní podle ČTK ministr Jurečka také zmínil.

Tuto konkrétní změnu loni na podzim doporučila vládě také Národní ekonomická rada vlády (NERV). „Navrhuje se, aby se do valorizace růst reálných mezd promítal pouze z 1/3, jako tomu bylo do roku 2018. Navíc se navrhuje, aby se v případě období poklesu reálných mezd následující růst reálných mezd do valorizace začal promítat až poté, co byl dřívější pokles reálných mezd plně kompenzován jejich následným růstem,“ uvádí NERV ve svém souboru úsporných doporučení.

Přes 750 tisíc lidí už pobírá důchod nad 20 tisíc korun a čeká se další významná valorizace

Další valorizace beze změn

Zároveň Marian Jurečka řekl, že případné změny se nedotknou nejbližší mimořádné valorizace, která se očekává v průběhu léta. Podle dosavadních odhadů by se průměrný důchod mohl zvýšit o 750 až 1000 korun. Podrobnější kalkulace by měla být k dispozici už 10. února, kdy Český statistický úřad zveřejní údaje o inflaci za leden 2023.

Cílem plánovaných změn je zpomalení velmi rychle rostoucích výdajů na důchody. Důchodový systém je momentálně v minusu, podle schváleného rozpočtu na letošní rok se na důchody vyplatí o 62,5 miliardy korun více, než se na ně vybere na pojistném. Tato částka ovšem nezahrnuje dodatečné výdaje na zmíněnou letní mimořádnou valorizaci.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu