Topolánek a Kalousek radí vládě: Je nutné omezit valorizaci a zvýšit důchodový věk

Současná vláda by měla prosadit výrazné úsporné změny v oblasti důchodů, což by pomohlo státu v době nepříznivého vývoje ekonomiky. Jsou o tom přesvědčeni Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek, kteří společně sepsali deset rad k uzdravení státního rozpočtu.

Foto: Profimedia
Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek.

Bývalý premiér Mirek Topolánek a bývalý ministr financí v jeho vládě Miroslav Kalousek společně vyzvali vládu k výrazným úsporám a omezením, aby se stát přestal řítit do dluhové pasti. Velké zadlužování státu je podle nich potřeba řešit co nejdříve, protože už v roce 2030 se začne situace zhoršovat kvůli odchodu generace Husákových dětí do důchodu.

„Po roce 2030 nás totiž neodvratně čeká demografický problém. Silné ročníky, tzv. „Husákovy děti“, začnou odcházet do důchodu a místo plátců penzijního a zdravotního pojištění z nich budou penzisté a státní pojištěnci. Mnohem slabší mladší ročníky neudrží svými odvody penzijní a zdravotní systém v rovnováze a bez reforem se oba systémy budou propadat do obrovských každoročních deficitů,“ napsali Kalousek s Topolánkem v komentáři pro Hospodářské noviny.

Volání po změně valorizace

Dále uvedli, že pokud se situace nebude rychle řešit, bude ohrožena kvalita veřejných služeb, jako jsou zdravotnictví nebo školství. A zároveň sepsali 10 bodů úsporných opatření, z nichž hned tři opatření jsou zaměřeny na důchody.

Konkrétně v rámci důchodových pravidel radí následující:

  • Změnit valorizační schéma důchodů, konkrétně omezit jejich zvyšování.
  • Zrušit současné zastropování důchodového věku na 65 letech.
  • Při přípravě důchodové reformy dbát na dlouhodobou udržitelnost průběžného systému.

Na potíže s udržitelností důchodového systému kvůli stárnutí generace Husákových dětí upozorňuje Miroslav Kalousek dlouhodobě a zmiňoval to také v rozhovoru pro České důchody. „Oba systémy, penzijní a zdravotní, které teď „drží“ díky odvodům těchto ročníků, se po roce 2030 začnou řítit do obrovských deficitů, protože Husákovy děti najednou nebudou plátci, ale státní pojištěnci a důchodci. A mladší ročníky to odskáčou a nebudou mít šanci vše ufinancovat. Jestliže dneska je na jednoho důchodce zhruba 2,5 plátce, potom to bude 1,7,“ řekl bývalý ministr a poslanec v tomto rozhovoru.

Důchody tvoří největší výdajovou položku státního rozpočtu, jen loni bylo na důchodech vyplaceno 535 miliard korun. Letos budou tyto náklady výrazně vyšší, a to zejména kvůli dvěma mimořádným valorizacím v červnu a září. Ministr práce a sociálních věcí na tiskové konferenci uvedl, že jde o desítky miliard korun navíc a že růst nákladů bude pokračovat i v příštím roce.

Právě proto nyní Kalousek s Topolánkem volají po určitém omezení valorizace důchodů. Při současné právní úpravě jsou důchodci jedinou skupinou ve společnosti, která je bezpečně chráněna proti inflaci. Domníváme se, že to jednak není fér, jednak je to finančně neudržitelné,“ napsali ve svém komentáři.

Mirek Topolánek: Můj důchod je směšný, sotva stačí na školné pro syna

Dále vládě radí i několik dalších úsporných opatření, například propuštění státních zaměstnanců a zmražení jejich platů, dále zvýšit finanční spoluúčast pacientů ve zdravotnictví nebo zrušit některé dotace a příspěvky, třeba na stavební spoření.

Reforma se připravuje

Vláda Petra Fialy se od začátku snaží o snižování výdajů státního rozpočtu, byť současná nepříznivá ekonomická situace související s inflací a válkou na Ukrajině tyto snahy komplikuje. Nyní vláda schválila rozpočet pro rok 2023 s deficitem 330 miliard korun. Ten počítá se zavedením výchovného i s valorizací důchodů v lednu 2023, která by měla v průměru činit 850 korun, jak informoval ministr Marian Jurečka.

Právě Jurečkovo ministerstvo nyní připravuje důchodovou reformu, která by měla zajistit dlouhodobější finanční udržitelnost. Její detaily chce ministr představit v průběhu příštího roku. Určité detaily již ovšem nastínila Jurečkova náměstkyně Iva Merhautová, která je členkou týmu pro přípravu reformy. Měnit by se měla například zásluhovost.

Podle dosavadních vyjádření vlády se momentálně úprava mechanismu valorizace důchodů nechystá a vláda ani neplánuje zvyšovat důchodový věk. „V současnosti se o dalším zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu neuvažuje,“ uvedl Marian Jurečka pro České důchody v pravidelné rubrice O důchodu s ministrem.

Foto: Petr Topič/Mafra/Profimedia

Více k tématu