Testování seniorů v domovech důchodců začalo. Za odmítnutí hrozí pokuta 3 miliony

Ve středu začalo plošné testování seniorů v domovech důchodců a některých dalších sociálních zařízeních. Ministerstvo zdravotnictví nyní oznámilo, že za odmítnutí testů hrozí pokuta až 3 miliony korun.

Foto: Pixabay
Odpočívající seniorka (ilustrační foto)

Klienti i zaměstnanci domovů a dalších zařízení, kteří odmítnou povinný test na koronavirus, mohou dostat pokutu až ve výši 3 miliony korun. Ministerstvo zdravotnictví to uvedlo ve stanovisku k tomuto opatření, které už dříve schválila vláda.

„Pokud odmítne klient nebo zaměstnanec podstoupit test, hrozí pokuta jemu. Pokud odmítne zařízení zajistit provedení testu u svých klientů nebo zaměstnanců, hrozí pokuta danému zařízení. Při ukládání pokut se zohledňuje závažnost porušení dané povinnosti, částka tři miliony korun je maximální výše,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský pro deník Právo.

Prakticky to znamená, že s hříšníkem zahájí řízení hygienická stanice, pod kterou domov důchodců spadá.

Maláčová: Je to bezpečné

Toto stanovisko již zkritizovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Podle ní není nutné strašit lidi vysokými pokutami, protože senioři i zaměstnanci domovů mají už nyní hodně starostí.

„Je pravda, že v zákoně je napsaná možná pokuta až 3 miliony korun, ale apeluji na ministerstvo zdravotnictví a hygieny, aby místo represí lépe vysvětlovali přínosy testování. Opravdu nechceme nikoho trestat,“ uvedla Maláčová.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana MaláčováZdroj: Facebook J. Maláčové

Dodala, že testování pomůže rychleji zachytit nákazu a zajistit včas vhodná opatření, aby se dál nešířila. „Jakmile to bude možné, chceme ukončit izolaci seniorů v domovech. V tom nám testování také pomůže. A je zcela bezpečné, určitě se ho nemusí nikdo bát,“ uvedla ministryně Maláčová.

Schváleno: Senioři v domovech důchodců se budou plošně testovat na koronavirus

Testování každý týden

Podle schváleného vládního opatření budou senioři v domovech důchodců a dalších sociálních zařízeních povinně testováni, jestli nejsou nakaženi koronavirem. A totéž se týká i zaměstnanců.

Celkem by se mělo týkat 80 až 100 tisíc klientů a zhruba stejného počtu pracovníků. První testování začalo ve středu 4. listopadu a pokračovat bude i v dalších týdnech. Pravidelně by se mělo testovat každý týden.

Více k tématu