Schváleno: Senioři v domovech důchodců se budou plošně testovat na koronavirus

Vláda schválila plošné testování na koronavirus v domovech důchodců a lůžkových sociálních službách. Testováni budou od středy senioři i personál, využity budou takzvané antigenní testy.

Zdroj: Pixabay
Koronavirus: Senioři patří do rizikové skupiny. (ilustrační foto)

Senioři v domovech důchodců a dalších sociálních zařízeních budou povinně testováni, jestli nejsou nakaženi koronavirem. A totéž se týká i zaměstnanců. Celkem by se mělo týkat 80 až 100 tisíc klientů a zhruba stejného počtu pracovníků. První testování začne už ve středu 4. listopadu a pokračovat bude i v dalších týdnech. Pravidelně by se mělo testovat každý týden.

Plošné testování na koronavirus u seniorů je podle ministerstva zdravotnictví nezbytné kvůli tomu, že se nákaza v Česku rychle šíří a nevyhýbá se ani domovům důchodců.

Zranitelná skupina

Senioři jsou navíc nejvíce ohroženou skupinou obyvatel a většina lidí, kteří nemoci covid-19 podlehli, byli právě vyššího věku. Často mají senioři také různé nemoci, jako jsou vysoký krevní tlak, cukrovka či obezita, a to je v boji s onemocněním oslabuje.

Podle posledních čísel z minulého týdne se koronavirus vyskytl už ve 182 seniorských zařízeních a onemocnělo přes 3800 lidí.

Více k tématu