Stížnost na omezení valorizace bude hotová v květnu. Hnutí ANO chce přednostní jednání

Představitelé hnutí ANO intenzivně pracují na ústavní stížnosti, pomocí které chtějí napadnout zákon omezující červnovou mimořádnou valorizaci důchodů. Zamířit na Ústavní soud by mohla už první týden v květnu, uvedla poslankyně Alena Schillerová. Zároveň očekává, že rozhodnuto o stížnosti by mohlo být ještě letos.

Foto: Ústavní soud
Ústavní soud v Brně.

Přípravy ústavní stížnosti v souvislosti s omezením červnové valorizace důchodů pokračují. „Jedeme podle plánu. Celý náš tým, který na ústavní stížnosti pracuje, dělá maximum, aby byla neprůstřelná. Předpokládám, že první týden v květnu bude hotovo,“ uvedla pro České důchody předsedkyně poslanců hnutí ANO Alena Schillerová.

Podle ní je nutné, aby stát vždy dostál svých závazků, pokud vznikne nějaká povinnost. A v případě mimořádné valorizace, která proběhne v červnu, bylo podle Schillerové narušeno legitimní očekávání důchodců ohledně výše této valorizace. Jde podle mě o samotný princip právního státu. O elementární důvěru ve stát,“ řekla s tím, že vládní novela, která valorizaci omezila, tuto důvěru narušila.

„To, čeho chceme dosáhnout, není nic jiného, než aby byly důchodcům peníze, na které jim vznikl nárok, do poslední koruny vyplaceny. Jinak se důvěra ve stát nevrátí,“ vysvětlila poslankyně Schillerová. Podle ní bude hnutí ANO u své stížnosti žádat o přednostní projednání a také ústní jednání u Ústavního soudu. „Myslím, že když to dobře dopadne, čemuž pevně věřím, důchodci dostanou své peníze do konce letošního roku,“ dodala Alena Schillerová.

Prezident stížnost podporuje

Vládní poslanci v březnu schválili zákon omezující nadcházející mimořádnou valorizaci a následně ho podepsal také prezident Petr Pavel. Vyjádřil ovšem určité pochybnosti ohledně způsobu schválení, protože tak bylo učiněno v režimu legislativní nouze. A rovněž upozornil na riziko retroaktivity.

„Zákon snižující valorizaci penzí jsem se rozhodl podepsat. Mám však stále pochybnosti o tom, zda není v rozporu s ústavou. Proto jsem přesvědčen, že jen naprosto nezbytné, aby tento zákon přezkoumal Ústavní soud,“ konstatoval prezident Petr Pavel, který očekává, že zákon u soudu napadne opozice. „Pokud by se opozice z jakéhokoliv důvodu rozhodla toto podání nepodat, učiním tak já,“ doplnil Petr Pavel.

Ministr Marian Jurečka opakovaně vysvětlil, že zásah do červnové mimořádné valorizace byl nutný. „Jiné řešení než zpomalení valorizací momentálně není. Musíme myslet i na budoucí generace. Navyšováním důchodů vzniká extrémní zátěž pro státní rozpočet, a proto se vláda okamžitě po vydání statistických dat o inflaci rozhodla předložit úpravu, podle které zpomalíme růst důchodů. Záměrem tohoto řešení a i navazující úpravy valorizačního mechanismu je, aby tak rychle nerostly důchody už nyní nadprůměrné,“ uvedl Jurečka v pravidelném seriálu O důchodu s ministrem.

I roční čekání na rozhodnutí

Přestože hnutí ANO očekává, že o stížnosti by Ústavní soud mohl rozhodnout už do konce roku 2023, rozhodně na to nelze spoléhat. Například renomovaný ústavní právník Jan Wintr, který působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, řekl v rozhovoru pro Blesk, že by rozhodování mohlo trvat i rok.

„Ústavní soud jednak bude posuzovat, jestli ten zákon je obsahově v pořádku, zdali neplatí retroaktivita, a posoudí, zdali zákon byl přijat ústavně předepsaným způsobem. A tam si myslím, že bude muset posoudit dvě hlavní otázky: jestli byly splněny podmínky stavu legislativní nouze a jak celá schůze probíhala,“ vysvětlil Wintr v rozhovoru.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už dříve uvedlo, že pokud by Ústavní soud rozhodl o zrušení omezení u červnové valorizace, stát by rozdíl peněz u důchodů zpětně doplatil. Doplatky by pak individuálně řešila Česká správa sociálního zabezpečení. Vše ale bude záležet na podobě soudního rozhodnutí. V minulosti se už totiž stalo, že Ústavní soud výhrady k zákonu uznal, ale jeho podstatu či platnost nezměnil.

Foto: Ústavní soud

Více k tématu