Prezident Pavel podepíše snížení valorizace: Finální kalkulačka, jak se zvýší důchody

Prezident Petr Pavel podepíše návrh zákona, který omezuje červnovou mimořádnou valorizaci důchodů. Má ale pochybnosti o ústavnosti přijetí tohoto zákona a konstatoval, že když opozice nepodá ústavní stížnost, učiní tak on sám.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně diskutuje o valorizaci. (ilustrační foto)

Mimořádná valorizace důchodů, která proběhne v červnu, bude nižší, než doposud ukládal zákon. Prezident Petr Pavel totiž podepíše návrh zákona na jednorázové snížení této valorizace a ten vyjde ve sbírce zákonů ještě před 22. březnem. Bude tedy platit nová úprava, jak byla schválena při emotivním jednání v Poslanecké sněmovně a následně v Senátu.

„Zákon snižující valorizaci penzí jsem se rozhodl podepsat. Mám však stále pochybnosti o tom, zda není v rozporu s ústavou. Proto jsem přesvědčen, že jen naprosto nezbytné, aby tento zákon přezkoumal Ústavní soud,“ konstatoval prezident Petr Pavel na tiskové konferenci.

„Opozice avizovala, že zákon napadne u Ústavního soudu. Pokud by se opozice z jakéhokoliv důvodu rozhodla toto podání nepodat, učiním tak já,“ doplnil Pavel.

Zároveň vyzval vládu, aby zahájila jednání o snížení platů politiků, aby se na úsporách podíleli všichni. „V této tíživé době není možné na jednu stranu snížit růst důchodů a na druhé straně ponechat růst platů ústavních činitelů,“ řekl Petr Pavel. Dodal, že je také nutné připravit komplexní důchodovou reformu.

Jak se zvýší důchody

Fixní zvýšení všech důchodů v červnu 2023 bude činit 400 korun a procentní výměra se zvýší o 2,3 procenta. U průměrného důchodu to znamená zvýšení o zhruba 760 korun.

Abyste si mohli spočítat, jak se v případě definitivního schválení zákona zvýší právě váš důchod, připravili jsme k tomu finální kalkulačku. Stačí do ní zadat váš aktuální důchod a zjistíte, kolik budete pobírat od června 2023.

KALKULAČKA – Spočítejte si mimořádnou valorizaci v červnu 2023

Schválený zákon částečně omezuje negativní aspekt mimořádné valorizace, při které se  standardně zvyšuje pouze procentní výměra důchodů. Výsledkem je, že vyšší důchody se zvyšují výrazně více než ty nízké a dochází k výraznému rozevírání nůžek.

Nová podoba červnové valorizace pomůže hlavně těm nejchudším důchodcům, protože zvýšení bude více rovnostářské. Zatímco například důchod ve výši 10 000 korun se zvýší o 538 korun, důchod ve výši 25 000 korun pak o 833 korun. To znamená, že procentně se nižší důchody navýší více.

I tuto skutečnost bral prezident Pavel při svém rozhodování v úvahu a podle něj stávající situace není správná. Vyzval proto vládu, aby mechanismus valorizace změnila. „Aby do budoucna zpracovala takový vzorec, který bude výhodný pro příjemce důchodů v nejnižších kategoriích. A právě ti dnes nejvíce trpí současným nárůstem cen,“ řekl prezident Pavel.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu