Ministr Jurečka navrhuje změny řádných i mimořádných valorizací důchodů

Zvyšování důchodů by už v příštím roce mohlo probíhat jinak. Ministr Marian Jurečka předložil návrh, podle kterého se částečně omezí řádné lednové valorizace. Také má dojít k nahrazení mimořádných valorizací dočasným příspěvkem k důchodu.

Foto: Adobe Stock
Senioři čekají na valorizaci důchodů. (ilustrační foto)

Po jednorázovém omezení červnové mimořádné valorizace plánuje vláda prosadit i trvalé změny valorizačního mechanismu. Ministr Marian Jurečka nyní předložil návrh zákona, podle kterého se změní řádné i mimořádné valorizace důchodů.

„Slíbil jsem, že na změny v důchodovém systému se podíváme realisticky a hlavně koncepčně. Musíme zajistit férové penze pro všechny, kteří celý život pracovali. Zároveň je ale třeba, aby financování důchodů bylo udržitelné. Ekonomický vývoj v posledních dvou letech ukázal, že změny zkrátka musí přijít,“ uvedl Marian Jurečka k návrhu.

Příprava na reformu

„Změny, které představujeme, jsou klíčovými úpravami penzijního systému. Bez nadsázky můžeme mluvit o přípravných krocích důchodové reformy,“ doplnil ministr s tím, že cílem těchto opatření je také zajištění lepší udržitelnosti penzijního systému.

Dojít by mělo ke dvěma změnám u valorizací důchodů:

  1. Řádné lednové valorizace – Bude se využívat vždy pouze důchodcovská inflace a růst reálných mezd se bude zohledňovat z jedné třetiny. (Nyní platí, že se porovnává obecná a důchodcovská inflace a pro výpočet se použije ta vyšší. A u reálných mezd se zohledňuje polovina jejich růstu.)
  2. Mimořádné valorizace – Nahradí ji dočasný příspěvek k důchodu, který bude mít dvě části a bude kompenzovat míru inflace. Fixní část bude činit polovinu příspěvku odpovídající průměrnému důchodu a variabilní část bude stanovena na základě úrovně průměrného důchodu. (Nyní se o míru inflace vždy zvyšuje pouze procentní výměra důchodu.)

Dočasný příspěvek se bude vyplácet poté, co souhrnná meziměsíční inflace dosáhne úrovně 5 %, v tomto ohledu se tedy nic nemění. Příspěvek bude vždy vyplácen automaticky k důchodu až do konce daného roku a nebude nutné o něj žádat. V lednu pak proběhne řádná valorizace, při které se zvýší základní i procentní výměra.

Ministr Marian Jurečka řekl, že nová podoba mimořádné valorizace by měla lépe pomáhat lidem s nižšími důchody. Hlavním problémem současné mimořádné valorizace je, že se o inflaci zvyšuje pouze procentní výměra důchodu, která u těch vysokých tvoří větší část. Valorizace tak dostatečně pomáhá vysokopříjmovým důchodcům, zatímco těm chudým nedokáže pokrýt celé současné zdražování.

„Pokud by se opakovalo období extrémně vysoké inflace, stále tak zůstane zachována možnost rychlé a citelné kompenzace růstu cen seniorům. Mimořádné valorizace ale nesmějí rozevírat nůžky mezi bohatšími a chudšími seniory. Na příkladu vývoje v roce 2022 by toto opatření navíc znamenalo úsporu asi 14 miliard korun,“ vysvětlil ministr Jurečka.

Dopad už na příští valorizaci

Návrh ministerstva v současné době zamíří do meziresortního připomínkového řízení a poté do něj mohou být zapracovány určité změny. Následně proběhne řádný legislativní proces, přičemž podle dosavadního plánu by změny měly začít platit od 1. září 2023.

To znamená, že změny by se týkaly už následující řádné valorizace v lednu 2024, případně další mimořádné valorizace, která by při pokračující vysoké inflaci mohla nastat v červnu. Naopak červnové mimořádné valorizace, jejíž změny již byly schváleny, se nová pravidla nedotknou.

Změny mechanismu valorizace jsou součástí rozsáhlejšího návrhu novely zákona, která má zpřísnit také odchody do předčasných důchodů. V plánu je například omezení valorizací předčasných důchodů nebo zkrácení doby předčasnosti z pěti na tři roky. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu