Starobní důchod pod 5000 korun má 13 tisíc lidí, na průměr nedosáhne milion seniorů

V Česku je stále více než 93 tisíc seniorů, kteří pobírají důchod nižší než 10 000 korun, a jejich nepříznivou situaci se nedaří vyřešit ani vysokými valorizacemi v posledních letech. A velká část důchodců nedosáhne ani na průměrný důchod, o kterém se často zmiňují politici.

Foto: Adobe Stock

V posledních letech vláda opakovaně přistoupila k mimořádnému zvyšování nízkých důchodů prostřednictvím bonusů. Například v roce 2020 se valorizace navyšovala mimořádně o 151 korun, což pomohlo právě nejchudším seniorům.

Přesto je nyní v Česku stále 93,2 tisíc seniorů, kteří mají důchod nižší než 10 tisíc korun. Ještě na konci roku 2020 jich bylo bezmála 120 tisíc, ale lednová valorizace toto číslo o něco snížila.

Celkem 13 700 seniorů pobírá dokonce důchod nižší než 5000 korun, což je částka, ze které bez dalších sociálních dávek nelze reálně vyžít. Naproti tomu je v Česku bezmála 11 tisíc lidí, kteří pobírají důchod vyšší než 30 tisíc korun. Ukazují to aktuálně zveřejněná čísla České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Minimální výše starobního důchodu je momentálně stanovena na 4310 korun.

Podívejte se na přehled s celkovými počty důchodů v nízkých hladinách:

Hladiny nízkých důchodů. (Čísla ČSSZ k 03/2021)Foto: České důchody

Rozdíl mezi nízkými a vysokými důchody

Rozdíl mezi nejnižšími a nejvyššími důchody se každý rok zvětšuje, protože podle zákona vyšší důchody automaticky rostou rychleji. Dobře to ilustruje i valorizace, která proběhne v lednu 2022: zatímco důchod ve výši 8 000 korun se navýší o 708 korun, důchodce pobírající 30 000 korun se může těšit na přídavek 994 korun. Tedy rozdíl bezmála 300 korun.

„Cílem valorizace důchodů je zachování jejich kupní síly. To znamená dosáhnout stavu, kdy si jednotlivý důchodce může i přes zvýšení cen pořídit za svůj důchod stejné množství zboží a služeb, a proto je základním ekonomickým ukazatelem, od kterého se zvýšení důchodů odvíjí, právě růst cen. Tohoto cíle lze dosáhnout pouze tak, že se jednotlivé důchody zvýší tak, aby jejich reálná hodnota, tedy hodnota po očištění o růst cen, zůstala přinejmenším stejná,“ vysvětlilo pro České důchody tiskové oddělení ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Koeficient pro starodůchodce

Například bývalý premiér a šéf tohoto resortu Petr Nečas je přesvědčen, že nižší důchody, které pobírají takzvaní starodůchodci, by se měly zvyšovat více. „Měli bychom zohledňovat i dobu odchodu do důchodu. Čili mít tam nějaký koeficient či vzorec, který by zohlednil, že někdo měl nižší vyměřovací základ, protože je mu dnes 80 a do penze šel před 20 lety. Tehdy byly základy úplně jiné, a proto by se to mělo zohledňovat speciálním koeficientem, to je naprosto legitimní,“ uvedl Nečas pro České důchody.

Srozumitelné vysvětlení, jak se počítá starobní důchod: Výši ovlivňují dva ukazatele

Průměrný starobní důchod v Česku je momentálně 15 385 korun. Tuto částku politici pravidelně zmiňují, aby ukázali, jak důchody rostou, nicméně velká část důchodců na ni nedosáhne. ČSSZ ve svých statistikách uvádí, že v současné době pobírá důchod nižší než 15 tisíc korun celkem 974 tisíc lidí.

Na samotném průměru, tedy v rozmezí 15 až 16 tisíc, se pohybuje 330 tisíc důchodců, a na úrovni plus/minus 1 000 korun je dalších 614 tisíc lidí. Celkem je v Česku 2,37 milionu starobních důchodců, takže blízko kolem průměru se pohybuje přibližně čtvrtina z nich.

Zákonná valorizace zajistí další růst

V dalších letech by měly důchody i nadále růst, a to na základě takzvané zákonné valorizace která reflektuje růst spotřebitelských cen a mezd. V současné době je v Česku vysoká inflace, která meziročně dosahuje úrovně 4,9 %, takže lze očekávat relativně vysokou valorizaci nejen v roce 2022, která je již schválena, ale také v roce 2023. Je velmi pravděpodobné, že do konce aktuální volebního období průměrný důchod překročí úroveň 20 tisíc korun.

Výrazný růst důchodů je také součástí strategie pro stárnutí Česka, kterou nedávno schválila vláda. Podle ní by se starobní důchody měly zvyšovat tak, aby v průměru byly na úrovni 40 % průměrné mzdy v Česku. Momentálně jsou na úrovni 40,07 %, a vzhledem k rychle rostoucí průměrné mzdě v posledních měsících bude nutné další zvýšení, jinak poměr klesne.

Foto: Adobe Stock (hlavní), České důchody (tabulka)

Více k tématu