Smutné srovnání: Čeští důchodci mají méně peněz než většina Evropanů

Důchody sice letos v lednu výrazně poskočily nahoru a v roce 2021 se chystá valorizace o dalších v průměru 800 korun, v porovnání s ostatními státy EU jsou na tom ale čeští senioři stále docela špatně. Alespoň pokud jde o pokles životní úrovně poté, co přestanou pracovat. Ukazuje to srovnání Eurostatu, podle kterého mají v důchodu nejvíce peněz Lucemburčané.

Zdroj: Unsplash
Srovnání důchodových příjmů v EU přineslo smutné výsledky. (ilustrační foto)

Čechům, kteří skončí v práci a odejdou do důchodu, se výrazně propadnou příjmy, a to v průměru na 76 % příjmů ekonomicky aktivní populace. Je to výrazně méně, než je to v ostatních státech EU (jde v průměru o 95 %). Česko je tak v žebříčku 28 států na šestém místě odspoda, hůře jsou na tom jen lidé v Estonsku (59 %), Lotyšsku (61 %), Litvě (69 %), Bulharsku a na Maltě (obě 71 %).

Lucemburčané a Francouzi s penězi vedou

Nejlépe jsou na tom Lucemburčané, jejichž důchodové příjmy jsou v průměru dokonce vyšší než v době, kdy pracovali, tamní senioři berou až 115 % průměrných výdělků. Podobně jsou na tom také obyvatelé Francie (105 %), Řecka (104 %) a Itálie (102 %). Ukazují to čísla Eurostatu.

Srovnání důchodů v zemích EU (2017)Zdroj: Eurostat/Redakce

Statistici pracují s takzvaným čistým disponibilním příjmem, tedy penězi, které člověku reálně každý měsíc zůstanou v kapse a může je utratit. V případě pracujících lidí jde o součet čistého příjmu ze zaměstnání (po odečtení daní a odvodů), vedlejších příjmů (třeba z pronájmu) a také všech sociálních dávek nebo přídavků.

V případě seniorů tvoří většinu tohoto příjmu starobní důchod, ale statisticky jsou v průměru zahrnuty také výdělky pracujících seniorů, výplaty důchodového spoření nebo různé sociální dávky. V případě Česka tak může jít o dávky v hmotné nouzi, což je například příspěvek na bydlení.

Valorizace důchodů 2021: První odhady, jak to bude a kolik dostanete navíc

Česko se zhoršuje

Text a graf vychází z posledních čísel Eurostatu z roku 2017. Pro Česko je už dostupný i údaj za rok 2018, kdy došlo ještě k dalšímu poklesu, a to na úroveň 74 procent průměrných příjmů. Ukazuje se, že přestože důchody rostou nejrychleji za poslední roky, platy rostou ještě rychleji, takže dochází k dalšímu „rozevírání nůžek“ v životní úrovni seniorů a pracujících lidí.

V případě Česka jde o nejhorší výsledek za posledních 8 let. V roce 2013 byla hodnota důchodových příjmů na úrovni 84 procent a Česko se v té době pohybovalo v polovině žebříčku.

Více k tématu