Příprava důchodové reformy byla dokončena, návrh bude schvalovat vláda

Ministr Marian Jurečka uvedl, že práce na legislativní podobě důchodové reformy byla dokončena a skončilo i připomínkové řízení. Do návrhu byly přidány některé novinky, například pravidla pro dřívější odchod do důchodu pro lidi v náročných profesích. Návrh reformy nyní projedná vláda.

Foto: České důchody
Ministerstvo práce a sociálních věcí.

„U důchodové reformy končíme meziresortní připomínkové řízení. Budeme důchodovou reformu posílat už na vládu,“ uvedl ministr Marian Jurečka po jednání tripartity, tedy se zástupci zaměstnavatelů a odborů. Právě těm finální podobu návrhu reformy představil.

Potvrdil také, že finální legislativní návrh obsahuje některé nové věci, které v první verzi z loňského listopadu nebyly. Mělo by jít například o úlevy na sociálním pojištění pro pracující seniory nebo o předčasné důchody bez sankcí pro náročné profese.

„U náročných profesí jsme představili základní koncept, jak by to mohlo fungovat. Klíčové je, že počítáme s tím, že by lidé v těchto profesích opravdu podle odpracovaných směn měli odcházet do důchodu výrazně dříve, aniž by jim důchod byl krácen,“ vysvětlil ministr Jurečka.

Zatím není jasné, které profese budou na seznam zařazeny. Podle dosavadních informací nejde o konkrétní výčet názvu profesí, ale o stanovení rizikovosti pracoviště a práce. Vycházet se bude z nebezpečných vlivů, podle kterých se jednotlivé práce zařazují do kategorií, což je systém fungující už dlouho.

Nárok na dřívější důchod by se měl týkat všech lidí pracujících v profesi zařazené ve 4. kategorii a částečně také těch ze 3. kategorie. U 3. kategorie by se měly zohledňovat následující rizikové faktory: fyzická zátěž, vibrace, pracovní poloha, zátěž chladem a zátěž teplem.

Schválení během roku 2024

Do připomínkového řízení k návrhu důchodové reformy se zapojily ministerstva, instituce, úřady i zájmové skupiny, například již zmíněné odbory nebo svazy zaměstnavatelů. Někdy šlo o technické a administrativní výhrady, jindy o rozsáhlé námitky. Úředníci Ministerstva práce a sociálních věcí v posledních týdnech námitky řešili a připomínky zapracovali.

Prezident Pavel bez výhrad podpořil návrh velké důchodové reformy

Finální legislativní návrh nyní poputuje na jednání vlády, kde se při schvalování nečekají komplikace, protože v rámci vládní koalice byla podoba reformy předjednána. Následně návrh reformy zamíří do Poslanecké sněmovny, do Senátu a nakonec k podpisu prezidenta. Zvláště při jednání poslanců nelze vyloučit kritické či emotivní projevy a možná i obstrukce ze strany opozice.

Podle dosavadních vyjádření počítá vláda s tím, že legislativní proces by měl být ukončen během letošního roku. První zásadní změny by podle původního návrhu měly začít platit od začátku roku 2026. Termín účinnosti se ale může změnit.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu