Valorizaci podepsal prezident: Už je jisté, že důchody všem porostou více

Vyšší valorizace 300 korun, která se v lednu přidá ke všem důchodům, je již definitivně schválena. Podepsal ji prezident republiky, takže nyní se již čeká jen na to, až vláda schválí parametry zákonné valorizace.

Foto: Adobe Stock
Senioři čekají na valorizaci důchodů. (ilustrační foto)

Po dlouhých peripetiích ve Sněmovně, kdy dlouho nebylo jasné, jestli návrh ministryně Jany Maláčové projde, si důchodci mohou oddechnout. Prezident Miloš Zeman připojil svůj podpis pod mimořádnou valorizaci a přídavek 300 korun tak platí.

Prezident už dříve řekl, že vyšší valorizaci podporuje, a to hlavně kvůli rychlému zdražování, které je nyní v Česku velmi patrné. „Pokud by hrozil reálný propad životní úrovně penzistů, je na místě uvažovat i o mimořádné valorizaci. Senioři, kteří celý život odváděli ve prospěch celku svou práci, nesmí doplácet na současnost,“ řekl Miloš Zeman v rozhovoru pro České důchody.

Inflace se nyní pohybuje na úrovni 3,4 %, přičemž nejvíce zdražují služby, jídlo i spotřebitelské ceny. I ministerstvo práce a sociálních věcí upozornilo, že životní náklady seniorů se zvyšují více, než se čekalo. Dokonce i předběžné výpočty zákonné valorizace vycházejí vyšší, než v průběhu jara – očekává se, že v průměru bude zákonná valorizace 497 korun, tedy asi o deset procent vyšší.

Parametry zákonné valorizace

V tuto chvíli se již čeká pouze na jednu věc, aby bylo úplně jasné, jak vysoká bude valorizace v lednu 2022. Vláda musí schválit parametry zákonné valorizace, podle kterých bude zvýšení důchodů Česká správa sociálního zabezpečení počítat. Pravidla říkají, že definitivně jasno musí být do konce září. Pak si již bude moci každý důchodce spočítat, jak se mu zvýší důchod.

Schválení mimořádné valorizace 300 korun je důležitou zprávou pro všechny, kteří plánují odejít do důchodu v nejbližších měsících, zejména pak v první polovině roku 2022. Takto vysoká valorizace už podruhé v historii způsobí, že mnoha lidem se vyplatí odejít do důchodu už v prosinci 2021, i kdyby to měl být předčasný důchod. Vysoká valorizace totiž dokáže vyrovnat, a často i překonat, krácení důchodů z důvodu předčasnosti.

Vzhledem k tomu, že se valorizují jen důchody přiznané do konce roku 2021, může být důchod přiznaný v prosinci o několik stokorun vyšší než důchod přiznaný v lednu.

Miloš Zeman: Důchody musíme zvyšovat i při hospodářském poklesu

Společně s mimořádnou valorizací bylo schváleno také výchovné, tedy příspěvek 500 korun ke starobnímu důchodu za každé vychované dítě. Ten bude platit od roku 2023 a prezident Zeman ho také aktivně od začátku podporoval. „Pokud jde o navrhovaná opatření, rád bych vyzdvihl bonusy za vychované děti. Patřím k politikům, kteří považují prorodinnou politiku za jeden z klíčových pilířů,“ uvedl prezident pro České důchody.

Důležité otázky a odpovědi

Abyste se v dění kolem valorizace lépe orientovali, připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky:

1. Je již mimořádná valorizace 300 korun definitivně schválena?

Ano, podpis prezidenta byl posledním krokem. Nyní již bude změna zákona publikována ve sbírce zákonů.

2. Kterých důchodů se mimořádná valorizace týká?

Přídavek platí pro všechny důchody, tedy starobní, vdovské (vdovecké), sirotčí i invalidní.

3. Kdy bude definitivně jasno, jak vysoká bude valorizace pro rok 2022?

Důchody se budou v lednu 2022 zvyšovat o zákonnou valorizaci, poté se k ní připočte mimořádných 300 korun. Zákonná valorizace se počítá ze statistických údajů, které budou k dispozici v nejbližší době. Na základě těchto údajů potom vláda určí konečné parametry zákonné valorizace, přičemž musí rozhodnout do 30. září. Nejpozději tento den bude definitivně jasno, jak vysoká bude valorizace v lednu 2022. Předběžný výpočet, jak se váš důchod zvýší, si můžete provést v naší kalkulačce.

4. Podepsal prezident i schválené výchovné za děti?

Ano. Výchovné bylo schváleno formou pozměňovacího zákona k mimořádné valorizaci, takže jde o jeden celek. V platnost nyní vejde valorizace i výchovné.

5. Jak to dopadlo s dřívějšími důchody pro hasiče, záchranáře i další členy IZS?

Schváleny byly také dřívější odchody do důchodu bez sankce pro pracovníky integrovaného záchranného systému. Ukázalo se ovšem, že zákon má určité nedokonalosti a bude potřeba ho upravit, aby mohl platit. „Dřívější odchod pro záchranáře má platit od roku 2023, do té doby se musí zpřesnit definice. Nicméně to je věc, se kterou si dokážeme poradit,“ uvedla k tomu ministryně Jana Maláčová bez dalších podrobností.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu