Prezident Pavel svolal velkou schůzku politiků k důchodové reformě, chce najít kompromis

Příští týden se uskuteční společná schůzka představitelů vlády a hnutí ANO, na které se bude projednávat návrh důchodové reformy. Zorganizoval ji prezident Petr Pavel, který by rád při jednání našel kompromis, jak by se měly důchody změnit.

Foto: Kancelář prezidenta republiky
Prezident Petr Pavel při jednání.

Prezident Petr Pavel na čtvrtek 28. března svolal první schůzku, na které u jednacího stolu zasednou zástupci vlády i hnutí ANO. Tématem jednání bude návrh důchodové reformy, kterou na začátku měsíce představil ministr Marian Jurečka. Jde o významný posun, protože politická jednání o změnách důchodů byla v posledních měsících prakticky zablokovaná.

Konání schůzky portálu České důchody potvrdil mluvčí prezidenta Vojtěch Šeliga. „Schůzky se zúčastní zástupce vlády a nejsilnější opoziční strany,“ uvedl s tím, že cílem jednání bude „nalezení společného kompromisu“.

Za vládu se pravděpodobně zúčastní Marian Jurečka, za hnutí ANO to pak budou Alena Schillerová, Karel Havlíček a také Aleš Juchelka, který vystupuje jako stínový ministr práce a sociálních věcí.

Zástupci opozičního hnutí SPD se schůzky nezúčastní. Nebylo ale upřesněno, zda nedostali pozvánku, nebo zda účast odmítli. Podle dřívějších vyjádření je postoj SPD k návrhu reformy velmi odmítavý. „Je to nepřijatelný návrh na zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let a zpomalování nově přiznaných důchodů od roku 2026. Co se týče náročných profesí, tak návrh přichází pozdě a je neúplný,“ uvedl pro portál iDnes.cz předseda hnutí Tomio Okamura.

Portál České důchody se hnutí SPD dotazoval, zda mají k reformě nějaké konkrétní připomínky nebo zda připravili své návrhy a koncepce na změny. Žádná odpověď ale nedorazila. Zřejmě tedy ani nelze počítat s tím, že by případná účast zástupců SPD na společné schůzce přinesla něco konstruktivního.

Prezident: Je prostor pro kompromis

Naproti tomu jednání Mariana Jurečky s poslanci hnutí ANO dává smysl. Obě strany totiž opakovaně vyjádřily zájem o hledání kompromisu na změnách důchodů, v posledních měsících se ale politici nedokázali dohodnout na žádné společné schůzce. Důvody neúspěchu na sebe svádějí vzájemně.

V tomto ohledu by mohl Petr Pavel pomoci, protože plánuje společnou schůzku moderovat. Díky tomu také bude moci působit jako garant politických jednání, a v případě, že nebude kompromis nalezen, bude moci pojmenovat viníka i důvody.

Důchodová reforma 2024: Aktuální informace a přehled změn

Důležité je, že prezident Pavel už samostatně jednal s Marianem Jurečkou i se zástupci hnutí ANO a informoval o tom, že se mu podařilo najít prostor, v rámci něhož by mohl určitý kompromis vzniknout.

„Já jsem měl několik jednání s ministrem Jurečkou, ve kterých jsme identifikovali i možný prostor pro kompromis. Totéž jsem udělal i se zástupci hnutí ANO a já tam ten prostor pro kompromis vidím, proto se chci pokusit dát dohromady jednání za účasti vlády, opozice, případně odborníků na důchodovou oblast a dopracovat se k tomu, že alespoň v některých z těch bodů se ke kompromisu dopracujeme,“ uvedl Petr Pavel v bilančním rozhovoru pro Českou televizi. Neupřesnil však, o jaké kompromisy by mohlo jít.

Pozitivní je rovněž to, že prezident má ve svém týmu Vladimíra Bezděka, což je jeden z nejvýznamnějších tuzemských odborníků na důchody a důchodovou reformu. Právě on v minulosti vedl hned dvě důchodové komise, které se přípravou reformy zabývaly, a má tedy dobrou představu o tom, jak u důchodových změn skloubit odborné a politické zájmy. Pokud tedy zástupci vlády i hnutí ANO budou otevřeni diskusi, existuje šance, že by nad aktuálním návrhem důchodové reformy mohlo dojít k základnímu konsenzu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu