Ministr financí Stanjura: Mnoho lidí je přesvědčeno, že důchodové odvody jdou na jejich účet

Část lidí má zkreslené představy o tom, jak v Česku funguje průběžný důchodový systém. Je o tom přesvědčený ministr financí Zbyněk Stanjura, podle kterého se to politikům nikdy nepodařilo veřejnosti vysvětlit. Odmítl také zavedení třináctého důchodu a zkritizoval přístup hnutí ANO k jednání o důchodové reformě.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Nám se nikdy jako politikům nepodařilo správně vysvětlit, co je to průběžný systém,“ posteskl si ministr Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro Novinky.cz. Reagoval tak na otázku ohledně 13. důchodu, jehož zavedení si Švýcaři odhlasovali v referendu. Podle něj je zavedení takového důchodu v podstatě totéž, co by znamenalo zvýšení důchodů, a to je kvůli současné situaci neproveditelné.

„Mnozí lidé, a já jim to nevyčítám, žijí v přesvědčení, že když vidí každý měsíc na výplatní pásce, kolik se jim strhává sociální pojištění na důchod, že to takzvaně jde na jejich účet a že jim to stát vyplatí, až budou v penzi. Ale pravda je jiná. Z toho, co dnes odvedou ekonomicky ti aktivní, platíme penze stávajícím penzistům,“ vysvětlil Stanjura.

Dodal, že počet ekonomicky aktivních osob se bude v následujících letech snižovat a do důchodového systému tak zároveň bude přicházet méně peněz. „Musíme hledat balanc mezi tím, jaké jsou současné penze a jaká je dlouhodobá perspektiva. Demografii nezmění žádná vláda. Změny, které navrhuje ministr sociálních věcí Jurečka, nijak nevybočují z evropských debat,“ konstatoval Zbyněk Stanjura.

Zatímco ještě v roce 2000 vydělávalo na jednoho důchodce v průměru 5 ekonomicky aktivních lidí, v současné době jsou to už jen 3 lidé. A do roku 2050 se kvůli stárnutí populace a odchodu silné generace Husákových dětí do důchodu počet lidí vydělávajících na jednoho důchodu sníží na 2. To způsobí i nepoměr v tom, kolik peněz stát vybere na sociálním pojištění a kolik pošle na důchody. Jen za rok 2023 byl důchodový systém ve ztrátě 72 miliard korun a v dalších letech tento rozdíl ještě poroste.

Důchodová reforma 2024: Aktuální informace a přehled změn

Jednání o důchodové reformě

Kvůli negativním predikcím ohledně finanční udržitelnosti důchodů se současná vláda snaží prosadit důchodovou reformu, jejíž součástí jsou i významné změny vedoucí k úsporám. Například se má zvyšovat důchodový věk a také se má zpomalit budoucí růst nových důchodů.

Obě tyto změny v současné době ale odmítá opozice a zatím neproběhla žádná jednání, která by dokázala přinést kompromis. Například zástupci vlády a hnutí ANO se nedokážou shodnout ani na tom, kdo politická jednání o reformě sabotuje.

Ministr Zbyněk Stanjura je přesvědčen, že vinu nese hnutí ANO. „Nejsme v situaci, kdy máme jeden koncept vlády, druhý koncept opozice a teď debatujeme, zda se ty koncepty mohou někde přiblížit. Já bych to samozřejmě uvítal, ale zatím slyším od opozice samá „ne“. Jsou proti každé navržené změně. Místo toho, aby přišli s nějakým vlastním plánem, abychom to mohli porovnat, případně se inspirovat. Jenže nic takového na stole není,“ uvedl ministr.

Hnutí ANO naopak tvrdí, že návrhy na schůzky ze strany ministra Mariana Jurečky, který reformu připravil, jsou pouze PR kroky a že reálně jednat nechce. Navíc prý nedodal dostatek podkladů k jednáním.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu