Prezident Pavel chce přibrzdit vládu při schvalování důchodové reformy

Zástupci hnutí ANO se setkali s prezidentem Petrem Pavlem a jednali o návrhu důchodové reformy, který plánuje projednávat a schvalovat vláda. Výsledkem schůzky je to, že se prezident pokusí dočasně pozastavit jednání vlády o tomto návrhu. Všechny strany totiž mají zájem dosáhnout alespoň základního kompromisu, aby důchodové změny přečkaly i následující volební období.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Prezident Petr Pavel ve Sněmovně.

Prezident Petr Pavel se setkal s předními představiteli hnutí ANO a jednal s nimi o důchodové reformě. Schůzky se zúčastnili místopředsedové hnutí Alena Schillerová a Karel Havlíček a také Aleš Juchelka, který vystupuje ve funkci stínového ministra práce a sociálních věcí. Na schůzce se řešila především neúspěšná jednání o reformě mezi vládou a opozicí.

„Panu prezidentovi jsme vyjádřili své obrovské zklamání nad tím, že spolupráce se zástupci pětikoalice, zejména s ministrem práce a sociálních věcí, byla de facto nulová. Nebyla nám na opětovné žádosti poskytnuta žádná data, žádné podklady, takže těžko můžete nějakým způsobem připomínkovat a vyjadřovat se k věcem, které nemáte nijak podloženy,“ uvedla po skončení schůzky Alena Schillerová.

Zástupci hnutí ANO vnímají situaci a snahy o jednání zcela odlišně než vláda. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka minulý týden při představování reformy řekl, že s nimi v loňském roce jednal čtyřikrát a při zahájení připomínkového řízení jim poslal celý návrh důchodové reformy.

„Od hnutí ANO jako reakce nepřišla ani čárka. Mě mrzí a do určité míry štve, když poslouchám stále dokola, co je všechno špatně od strany, která byla v posledních osmi letech součástí vládních koalic, reformu slibovala. Ale nenapsali ani čárku, přestože pan předseda Babiš říkal, že už to má v kabele a bude to za pár měsíců zveřejněno,“ uvedl Jurečka s tím, že hnutí ANO nemá odvahu o návrhu jednat.

Pavel začal být aktivní

Prezident Petr Pavel se nyní aktivně snaží přimět představitele vlády i opozice, aby spolu zasedli k jednacímu stolu a snažili se najít alespoň základní shodu. Jak prezident opakovaně uvedl, důchodová reforma je důležitý návrh zákona, který by měl získat širší podporu v Poslanecké sněmovně. Snahu o další společná a konstruktivní jednání vyjádřil v posledních dnech Marian Jurečka i Alena Schillerová.

S ministrem Jurečkou se prezident Pavel setkal minulý týden a nyní následovala zmíněná schůzka s hnutím ANO. Pokud se hledání kompromisu a dohody neposune, má prezident v plánu iniciovat společné jednání představitelů vlády a opozice, které by pravděpodobně on sám moderoval.

Důchodová reforma 2024: Aktuální informace a přehled změn

Plán na přibrzdění vlády

Petr Pavel se nyní obrátí na premiéra Petra Fialu a pokusí se dočasně pozastavit kroky vlády, která plánuje důchodovou reformu schválit v průběhu následujících čtyř nebo pěti týdnů. Prezident je však přesvědčen, že by vláda měla ke schválení přistoupit až poté, co proběhnou další jednání o legislativním návrhu.

„Pan prezident přislíbil, že se sejde s premiérem a pokusí se zprostředkovat komunikaci a to, že bychom se sešli. Aby se sešli naši experti nad daty, údaji a analýzami. Pokusí se požádat, aby vláda zatím o této novele nejednala, protože v tuto chvíli není absolutně žádná shoda, která by byla hledána s opozicí,“ uvedla Alena Schillerová s tím, že návrh obsahuje i celou řadu běžných novelizačních ustanovení, které by hnutí ANO chtělo podpořit.

Kdy přesně prezident plánuje s premiérem Fialou jednat a jaké jsou jeho další plány, není v tuto chvíli jasné. Po schůzce s ministrem Jurečkou ani po schůzce s poslanci hnutí ANO nevydal žádné vyjádření. Neodpověděl ani na opakované dotazy portálu České důchody o tom, jak bude dále postupovat.

Ve hře je prosazení na sílu

Hnutí ANO již vyjádřilo některé zásadní výhrady k návrhu důchodové reformy. Nesouhlasí například se zvyšováním důchodového věku, se zpomalením růstu nových důchodů nebo se současným výběrem profesí, které by měly mít nárok na dřívější důchod bez finančních sankcí. Jasné požadavky, co by se mělo v návrhu změnit, však představitelé hnutí zatím nepředložili. Na dotaz portálu České důchody, jestli má hnutí ANO připraveno nějaké vize, návrhy či materiály k důchodové reformě, zatím nedorazila žádná reakce.

Premiér Petr Fiala už dříve řekl, že pokud nebude kompromis nalezen, je vláda připravena prosadit důchodovou reformu takzvaně na sílu, tedy pouze hlasy vládních poslanců. Alena Schillerová pak uvedla, že pokud k tomu dojde, je hnutí ANO připraveno provést kompletní revizi důchodového systému a i této reformy.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Více k tématu