Prezident Pavel identifikoval prostor pro kompromis v důchodové reformě

Aktivní zapojení prezidenta Petra Pavla do jednání o důchodové reformě pravděpodobně přineslo první dílčí úspěch. Prezident po debatách s ministrem Marianem Jurečkou a zástupci hnutí ANO dokázal najít prostor, ve kterém by mohl vzniknout kompromis v chystaných změnách důchodů. Nyní je v plánu společná schůzka.

Foto: Kancelář prezidenta republiky
Prezident Petr Pavel při jednání o důchodové reformě.

Prezident Petr Pavel je připraven zorganizovat společnou schůzku zástupců vlády i opozice, na které se bude jednat o změnách důchodového systému. V bilančním rozhovoru pro Českou televizi k prvnímu výročí ve funkci řekl, že se mu podařilo najít prostor, v rámci něhož by mohl vzniknout určitý kompromis.

„Já jsem měl několik jednání s ministrem Jurečkou, ve kterých jsme identifikovali i možný prostor pro kompromis. Totéž jsem udělal i se zástupci hnutí ANO a já tam ten prostor pro kompromis vidím, proto se chci pokusit dát dohromady jednání za účasti vlády, opozice, případně odborníků na důchodovou oblast a dopracovat se k tomu, že alespoň v některých z těch bodů se ke kompromisu dopracujeme,“ uvedl Petr Pavel v rozhovoru. Neupřesnil však, o jaké kompromisy by mohlo jít.

Jde o první významný náznak toho, že by se debata o důchodové reformě mohla posunout. V současné době je totiž jednání v podstatě zablokováno a vzájemné schůzky mezi vládou a hlavním opozičním hnutím ANO neprobíhají.

Ministr Marian Jurečka tvrdí, že zástupci hnutí ANO schůzky odmítají a také nejsou schopni předložit vlastní představu o změnách důchodů. Naproti tomu hnutí ANO tvrdí, že nedostali požadované podklady a že Marian Jurečka organizuje pouze „PR schůzky“, na kterých nepředkládá relevantní informace.

Prezident chce debatu moderovat

A právě v tom, že si zástupci vlády a opozice nedokážou v podstatě ani společně sednout ke stolu, je podle prezidenta Petra Pavla zásadní problém. Místo toho, aby politici jednali o argumentech, na sebe hledí s nedůvěrou.

„My máme u nás v České republice takové specifikum, které tak trochu vykrystalizovalo v posledních letech, a sice že zástupci odlišných názorů v politickém spektru vidí jeden druhého ne jako názorového oponenta, ale jako úhlavního nepřítele. Mezi sebou si vyvinuli takovou míru nedůvěry, že i snaha sednout si ke stolu vyvolává situaci, kdy moc nepřemýšlí o argumentech, které předkládá jedna či druhá strana, ale o tom, jestli se za těmi argumenty neskrývá nějaká politická past. To je prostředí, ve kterém se moc dělat nedá,“ konstatoval prezident Pavel kriticky.

A dodal, že právě tuto vzájemnou nedůvěru chce pomoci překonat. „Já svoji roli vnímám v tom, že se pokusím po dobu, než se to stane opět normou, zprostředkovat to jednání, trošku rozptýlit vzájemné obavy tím, že tu debatu budu moderovat a že si k sobě přiberu odborníky, kteří jsou v té konkrétní oblasti respektováni oběma stranami politického spektra,“ vysvětlil prezident s tím, že pokud vláda i opozice ukážou snahu hledat kompromis, mohlo by to nejen posunout debatu o důchodové reformě, ale pomohlo by to také zlepšit zdejší politickou kulturu.

Důchodová reforma 2024: Aktuální informace a přehled změn

Existuje šance na kompromis

Zatím nejsou dostupné informace o tom, kdy by mohla společná schůzka proběhnout, případně zda by ji v případě prvního neúspěchu prezident Pavel zkoušel svolávat opakovaně. Na opakované dotazy portálu České důchody k tomuto tématu tiskové oddělení Kanceláře prezidenta republiky v posledních týdnech nijak nereagovalo.

Podstatné je, že prezident Pavel má ve svém týmu Vladimíra Bezděka, což je jeden z nejvýznamnějších tuzemských odborníků na důchody a důchodovou reformu. Právě on v minulosti vedl hned dvě důchodové komise, které se přípravou reformy zabývaly, a má tedy dobrou představu o tom, jak u důchodových změn skloubit odborné a politické zájmy. Pokud tedy zástupci vlády i opozice ke společnému jednání přistoupí zodpovědně a budou otevřeni diskusi, existuje šance, že by nad aktuálním návrhem důchodové reformy mohl vzniknout alespoň základní konsenzus.

V opačném případě hrozí další nejistota ohledně budoucích důchodových pravidel a je možné, že reforma nepřečká ani nejbližší změnu vlády. Premiér Petr Fiala totiž již avizoval, že když se kompromis nenalezne, je vláda připravena reformu schválit takzvaně na sílu, tedy pouze hlasy vládních poslanců. Na to reagovala poslankyně Alena Schillerová a řekla, že v takovém případě by hnutí ANO po návratu do vlády provedlo kompletní revizi důchodového systému a některé změny pravděpodobně zrušilo.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu