Prezident Pavel svolal další schůzku k reformě, řešit se bude i důchodový věk

Blíží se druhá společná schůzka, kterou organizuje prezident Petr Pavel a na které budou politici řešit podobu důchodové reformy. Proběhne ve stejném složení a s velkou pravděpodobností se budou probírat otázky zvyšování důchodového věku a zavedení druhého pilíře.

Foto: České důchody
Prezident Petr Pavel.

AKTUALIZACE: Hnutí ANO účast na schůzce zrušilo a už se nechce jednání o důchodové reformě účastnit. Podrobnosti najdete v tomto článku.

V pondělí 22. dubna proběhne plánovaná schůzka, kterou bude moderovat prezident Petr Pavel. Tématem bude důchodová reforma a složení účastníků bude stejné jako při první schůzce. Za vládu dorazí ministr Marian Jurečka, jehož ministerstvo předložilo legislativní návrh důchodové reformy. Za opoziční hnutí ANO dorazí Alena Schillerová, Karel Havlíček a Aleš Juchelka, který vystupuje jako stínový ministr práce a sociálních věcí.

Kancelář prezidenta republiky uvedla, že schůzka začne v 15 hodin a poté bude následovat společná tisková konference. Zatím ale není jasné, v kolik konference proběhne, což naznačuje, že se jednání může protáhnout.

Konkrétní témata jednání nebyla upřesněna, ale podle dřívějších vyjádření politiků se dá očekávat, že se bude řešit zejména následující:

  • Další zvyšování důchodového věku – Prezident Pavel po první schůzce oznámil, že na zvyšování panuje shoda, ale následující týdny ukázaly, že tomu tak není. Hnutí ANO oznámilo, že růst nad 65 let nepodpoří, vláda naopak na zvyšování věku trvá. Politici se tedy budou muset k této otázce vrátit a najít nějaké řešení.
  • Zavedení druhého důchodového pilíře – Zástupci hnutí ANO po prvním jednání uvedli, že jde o klíčovou podmínku, aby případně reformu podpořili. Nyní má hnutí předložit podrobnější návrhy, jak si fungování druhého pilíře představuje, a o těchto detailech se bude pravděpodobně na schůzce intenzivně hovořit.
  • Dřívější důchod pro náročné profese – Mezi vládou a opozičním hnutím ANO panuje shoda na tom, že by lidé pracující v náročných profesích měli do důchodu odcházet dříve bez sankcí. Politici se však neshodnou na pravidlech, podle kterých se budou profese s tímto nárokem určovat. Zřejmě se o tom bude na schůzce dále jednat.

Očekávaná analýza ministerstva

Ministr Marian Jurečka by také měl předložit předběžnou verzi analytické zprávy o stavu důchodového systému. Zprávu připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí v souvislosti s otázkou důchodového věku a jde o klíčový podklad pro vládu, na základě kterého se pak rozhoduje, zda se bude věk navyšovat, či nikoliv.

Zástupci hnutí ANO opakovaně ministra Jurečku kritizují, že s debatou o důchodových změnách nečeká až do chvíle, kdy bude kompletní zpráva k dispozici. Ministr Jurečka na základě toho slíbil, že před druhou schůzkou dodá pracovní verzi zprávy, která již bude obsahovat důležité závěry potřebné k rozhodování.

Pondělní schůzka bude zcela klíčová, protože její závěry ovlivní další průběh jednání o návrhu důchodové reformy. Marian Jurečka v tuto chvíli legislativní proces pozastavil a návrh zatím nepředložil na jednání vlády.

Pokud dojde na schůzce k nějaké shodě, jeho ministerstvo pravděpodobně do návrhu zapracuje změny na základě připomínek hnutí ANO. Pokud ke shodě nedojde, plánuje ministr Jurečka pokračovat ve schvalování bez ohledu na námitky opozice. Případný kompromis je ochoten hledat až do chvíle, kdy budou poslanci reformu projednávat ve druhém čtení.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu