Přehled a rady: Kdo může odejít do důchodu v druhé polovině roku 2021

Během druhé poloviny letošního roku mohou odejít do důchodu desítky tisíc lidí. Podívejte se na přehled ročníků, které mohou o důchod požádat. Zvláště odchod do důchodu na konci roku je dobré plánovat, protože se očekává vysoká valorizace.

Foto: Adobe Stock
Seniorský pár přemýšlí o důchodu. (ilustrační foto)

Důchodový věk je sice momentálně zastropován na 65 letech, ale ještě několik let budou lidé do důchodu odcházet v dřívějším věku. Pro ženy i muže zatím stále platí odlišná pravidla věku, postupně ale dochází ke sjednocování. Například ženy bez dětí už dnes mají stejný důchodový věk jako muži a brzy budou následovat ženy s jedním dítětem.

Během druhé poloviny roku 2021 dosáhnout řádného důchodového věku následující ročníky mužů a žen:

Muži

  • Ročník 1957 – muži narození v listopadu a prosinci
  • Ročník 1958 – muži narození v lednu a únoru

Ženy bez dětí

  • Ročník 1957 – ženy narozené v listopadu a prosinci
  • Ročník 1958 – ženy narozené v lednu a únoru

Ženy s dětmi

  • Ročník 1957 – Všechny ženy s alespoň jedním dítětem
  • Ročník 1958 – Všechny ženy s alespoň 2 dětmi, ženy s 1 dítětem narozené v listopadu a prosinci
  • Ročník 1959 – Všechny ženy s alespoň 3 dětmi, ženy se 2 dětmi narozené v listopadu a prosinci
  • Ročník 1960 – Všechny ženy s alespoň 4 dětmi, ženy se 3 dětmi narozené v listopadu a prosinci
  • Ročník 1961 – Všechny ženy s alespoň 5 dětmi narozené v listopadu a prosinci

Spočítejte si: Kdy půjdete do důchodu?

O důchod samozřejmě může požádat i kdokoliv starší, kdo již dříve dosáhl důchodového věku, ale doposud pracoval. A do předčasného důchodu mohou odejít také mladší lidé, je ale nutné také splnit určité věkové podmínky:

  • Pokud je váš důchodový věk nižší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 3 roky dříve. Jinými slovy, pokud máte jít do důchodu v 62 letech, můžete odejít nejdříve v 59 letech.
  • Pokud je váš důchodový věk vyšší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 5 let dříve, nejdříve však v 60 letech.

Valorizace a vliv na výši důchodu

Zpozornět by měli všichni budoucí důchodci, kteří dosáhnou důchodového věku během posledních měsíců tohoto roku a plánují vhodné datum odchodu do důchodu. Mnoho lidí totiž přemýšlí tak, že skončí v práci ke konci roku a o důchod požádají k 1. lednu následujícího roku.

Na první pohled to zní logicky, ale v posledních letech hraje při žádosti o důchod svou roli také vysoká valorizace. Platí totiž, že v lednu 2022 se budou valorizovat všechny důchody přiznané do konce roku 2021, ale třeba důchod přiznaný k 1. lednu 2022 se již valorizovat nebude. Velmi často se tak stává, že lidé s prosincovým důchodem dostanou více peněz než lidé s lednovým důchodem.

Jak požádat o důchod: Vše, co potřebujete vědět

Podívejme se na případ paní Zdeny, která nám napsala o své situaci:

Paní Zdena dosáhne důchodového věku 6.12.2021. Pracuje jako úřednice a plánovala skončit v práci na konci roku. Od ledna 2022 pak chtěla požádat o důchod – plánovala, že dokončí rozdělanou práci a zaučí svou nástupkyni. Pokud by požádala o důchod k 1.1.2022, dostala by 16 543 korun.

Ukázalo se ovšem, že když podá žádost během prosince, nejpozději však k 31.12.2021, bude mít sice důchod 16465 korun, ale hned od ledna se ji zvýší na 17 309. Očekává se totiž, zákonná valorizace bude činit v průměru 458 korun a k tomu vláda plánuje mimořádnou valorizaci ve výši 300 korun.

V některých případech se dokonce vyplatí odejít do důchodu také lidem, kteří dosáhnou důchodového věku až během prvních měsíců roku 2022. Pokud nastoupí do předčasného důchodu, sice budou mít důchod mírně krácený, ale valorizace jim tento rozdíl vyrovná a ve výsledku budou mít důchod ještě vyšší, než kdyby čekali na pozdější důchod.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu