Mimořádná valorizace důchodů prošla prvním čtením: Kalkulačka a nejčastější otázky

Mimořádná valorizace důchodů pro rok 2022 prošla prvním kolem schvalování ve Sněmovně. Všichni důchodci by měli dostat 300 korun navíc k řádné valorizaci a průměrný důchod by tak poprvé překonal 16 tisíc korun.

Foto: Poslanecká sněmovna
Ministryně Jana Maláčová představuje návrh na vyšší valorizaci.

Zvýšila se šance, že se důchodci od ledna dočkají mimořádné valorizace ve výši 300 korun. Návrh z dílny ministerstva práce a sociálních věcí podpořili poslanci v prvním čtení. Okamžité schválení ale zablokovaly hlavně opoziční strany ODS, TOP09 a KDU-ČSL. Vše se tedy musí projednat standardně v dalších dvou čteních a ve sněmovním výboru.

Výhodou mimořádného opatření je skutečnost, že se důchod o 300 korun navýší všem, valorizace se tedy neodvíjí pouze od aktuální výše důchodu. Stále totiž platí, že v rámci standardní valorizace se vyšší důchody navyšují více než důchody nižší. S mimořádným příspěvkem si tedy procentně nejvíce polepší hlavně důchodci s nižšími důchody.

Například senior s důchodem 12 000 korun si od ledna polepší o 622 korun, senior s důchodem 14 000 korun pak o 699 korun. Výrazně více pak porostou vyšší důchody, například senior pobírající 20 000 korun se může těšit na 927 korun navíc.

Valorizace bude nižší než loni

Standardní valorizace pro rok 2022 by měla v průměru činit 458 korun. Když se k tomu přičte mimořádný přídavek, dosáhne celková průměrná valorizace částky 758 korun, což je méně než v loňském roce, kdy šlo o 900 korun. Průměrný důchod v lednu bude činit 16 195 korun.

KALKULAČKA – Vaše valorizace 2022 s navýšením o 300 korun

„Náš návrh se týká všech důchodců, ale myslí zejména na ty, kteří pobírají nejméně. Pro navýšení větší, než je to zákonné, je přitom celá řada dobrých důvodů. Pro mě jsou hlavní dva. Prvním z nich je stále vysoký počet důchodců, kteří mají velmi nízké příjmy. Druhým je očekávaná menší zákonná valorizace než v předchozích letech,“ říká k mimořádnému opatření ministryně Jana Maláčová, která návrh předložila.

Podle ní je návrh nutný, protože je v Česku stále více než 600 tisíc seniorů, kteří pobírají důchod nižší než 14 000 korun. Více než 90 tisíc seniorů má důchod dokonce nižší než 10 000 korun. „Senioři nemohou přežívat na hranici chudoby. Nemůžeme dopustit, aby lidé, kteří celý život poctivě pracovali, museli v důchodu živořit a žádat o sociální dávky, protože jim důchod nestačí na pokrytí základních potřeb,“ dodává ministryně Maláčová.

Nejčastější otázky k valorizaci 2022:

Abyste se v problematice lépe orientovali, připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky kolem mimořádného příspěvku:

1. Je již tato valorizace definitivní?

Nikoliv. Návrh na mimořádný přídavek 300 korun k valorizaci je teprve na začátku. Musí ho definitivně schválit poslanci v dalších čteních, pak ho musí schválit Senát a podepsat prezident republiky. K tomu by mělo dojít během léta a bude záležet na tom, jestli opozice nebude projednávání blokovat. Definitivní také ještě není samotná výše valorizace, tedy o kolik se každému zvýší standardně důchod. V průměru má jít o částku 458 korun, jasno bude v září.

2. Týká se přídavek 300 korun také invalidních a pozůstalostních důchodců?

Ano, mimořádné zvýšení dostanou všichni, kdo pobírají nějaký důchod. Navýšení se ale nebude sčítat, každý dostane jen jedno navýšení 300 korun.

3. Bude nutné o přídavek 300 korun žádat?

Nikoliv, návrh je napsán tak, aby mimořádná valorizace proběhla automaticky.

4. Kolik to bude všechno stát?

Podle ministerstva práce a sociálních věcí bude stát mimořádné navýšení důchodů celkem 10,6 miliardy korun. Celkem půjde v příštím roce na důchody 555, 9 miliard, tedy přibližně polovina státního rozpočtu.

5. Bude ještě nějaké další zvyšování nebo druhé rouškovné?

Zatím takový návrh nikdo nepředložil a podle jednání koaličních stran se to ani nechystá.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Více k tématu