Poslanci budou řešit důchodové změny: Výchovné, minimální penze i jednorázový příspěvek

Tento týden bude pokračovat schůze poslanců, která má na programu i několik návrhů na změny důchodů. Zásadní bude zákon o důchodových úlevách pro záchranáře, k němuž se vážou i dva důležité pozměňovací návrhy. Jeden se týká snížení důchodů pro významné představitele minulého režimu a druhý chce prosadit úpravu pravidel pro výchovné.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Poslanci při jednání. (ilustrační foto)

V úterý pokračuje aktuální schůze Poslanecké sněmovny, která má na programu hned čtyři návrhy zákona týkající se důchodů. Důležitý je zejména návrh zákona, který má snížit důchodový věk pro záchranáře a další související profese. Detailně jsme o návrhu psali v tomto článku.

Součástí tohoto návrhu mělo být původně i snížení minimální doby pojištění pro získání nároku na starobní důchod, ale tato část byla nakonec odložena. Stejně tak byly odloženy úlevy pro ostatní náročné profese. Mezitím se ale objevilo několik poslaneckých pozměňovacích návrhů, které by přinesly některé dílčí změny.

Předně Marian Jurečka navrhuje, aby se snížily důchody lidí, kteří byli ve vysokých pozicích bývalého komunistického režimu. Jde například o lidi, kteří působili ve vysokých funkcí STB, SNB či u Pohraniční stráže, a podle návrhu by se jim měl důchod snížit o 300 korun za každý rok, kdy vysokou funkci zastávali. Podle návrhu by mělo jít o nízké tisíce důchodců.

A poté Vít Kaňkovský společně s několika dalšími poslanci navrhuje, aby se upravila pravidla přiznávání výchovného k důchodu. Nárok by nově měli mít i důchodci s takzvaným transformovaným důchodem. A zároveň by měla být odstraněna nepříznivá podmínka, kdy může v některých případech souběhu s pozůstalostním důchodem docházet ke krácení výchovného. Více o těchto návrzích jsme psali v tomto článku.

Další návrhy jsou teprve v prvním čtení, což znamená, že poslanci budou rozhodovat o tom, zda se jimi budou zabývat, nebo je přímo zamítnou. Jde o následující návrhy:

  • Poslanci hnutí ANO navrhují, aby všichni důchodci dostali jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 6000 korun.
  • Poslanci SPD navrhují aby se zvýšila základní výměra důchodu. Nyní tvoří 10 % průměrné mzdy a podle návrhu by se měla zvýšit na 13 %.
  • Dále poslanci SPD navrhují, aby se minimální důchod zvýšil na 15 200 korun. Detaily návrhu jsme popsali v tomto článku.

Tyto tři návrhy již projednala vláda a vyjádřila k nim nesouhlasné stanovisko. A vzhledem k tomu, že vládní poslanci mají v Poslanecké sněmovně většinu, není příliš pravděpodobné jejich prosazení. Poslankyně Alena Schillerová sice před časem v rozhovoru pro České důchody uvedla, že pro jednorázový příspěvek pro důchodce bude hledat podporu napříč stranami, ale zatím není jasné, jestli se jí v tomto ohledu dařilo.

Velkou šanci na schválení má každopádně vládní návrh zákona týkající se dřívějších důchodů pro záchranáře. Je však otázkou, zda poslanci podpoří i pozměňovací návrhy týkající se snižování důchodů komunistů a změny výchovného.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Více k tématu