Petr Fiala promluvil o zvyšování penzí: Důchodci peníze navíc poznají

Premiér Petr Fiala odmítá diskuse o tom, že by mimořádná valorizace nebyla zásluhou jeho vlády. Podle něj bylo nutné vyčlenit peníze, které na to od předchozí vlády nebyly připravené. Současně důchodce uklidňuje, že peníze navíc jim pomohou přežít aktuální zdražování a už v červnu dojde také ke zjednodušení žádosti o příspěvek na bydlení.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala.

Vláda tento týden definitivně schválila nařízení, podle kterého se v září podruhé mimořádně zvýší všechny důchody. Celkem letos dojde ke třem valorizacím, což podle premiéra Petra Fialy pomůže důchodcům, jejichž možnosti dodatečných výdělků jsou velmi omezené. „Pomáháme valorizacemi penzí důchodcům, protože ti už si nemohou pomoci,“ řekl Petr Fiala v rozhovoru pro internetový diskusní pořad Prostor X.

Fiala zároveň reagoval na častou výtku, že v případě mimořádné valorizace nejde o rozhodnutí vlády. Tato valorizace je totiž daná zákonem a nastává v okamžiku, kdy součet meziměsíční inflace přesáhne 5 %. Nejprve byla tato úroveň překonána v lednu a podruhé v dubnu. Mimořádná valorizace poté následuje vždy za pět měsíců.

Peníze nebyly nachystané

„Ale my jsme na to museli dát peníze. Protože předcházející vláda věděla, že bude valorizace, a nenachystala tam vůbec peníze,“ uvedl Fiala, který zároveň odmítl tvrzení, že by se tato valorizace neměla uvádět ve výčtu vládní pomoci nazvané Deštník proti drahotě. Kritici říkají, že důchody by musela zvýšit jakákoliv vláda a že to není tedy zásluhou Fialovy vlády.

„Ono to tak úplně není. Musíte na to vyčlenit peníze a za druhé tam přece jde o to, co těm lidem reálně pomůže. Aby se na to podívali, aby to věděli, aby se třeba díky tomu uklidnili a mohli si říct: Ano, tento rok já to přežiji. Když jste zmínil ty penze, tam budou tři valorizace, a když se na to podívám dohromady, tak u průměrného důchodu je to navíc 2500 korun, tak to už ti lidé opravdu poznají, každý měsíc tuhle částku dostanou navíc. A to prostě důchodci poznají a pomůže jim to zvládnout ceny energií, ceny potravin, to všechno, co se zdražuje,“ konstatoval Fiala v rozhovoru.

V případě mimořádné valorizace je významným problémem skutečnost, že vychází ze zásluhovosti. A zatímco premiér Fiala, podobně jako mnoho politiků před ním, hovoří o průměrném navýšení důchodů o 2500 korun, reálně na tuto částku nedosáhne více než milion seniorů, kteří mají nižší důchod, než je průměr.

Pokud například důchodce na konci roku 2021 pobíral důchod ve výši 11 000 korun, po třech valorizacích bude jeho důchod vyšší pouze o 1833 korun. Z toho navíc 300 korun činí speciální navýšení nad rámec valorizace, kterou prosadila ještě minulá vláda Andreje Babiše. Tehdy koalice SPOLU, která byla v opozici, toto navýšení odmítala a dokonce brzdila jeho rychlé projednání ve Sněmovně.

Velké zdražování řeší všichni: Praktické rady, jak od státu získáte vyšší důchod

Příspěvek se zjednoduší

Chudým lidem, mezi než patří často i důchodci, vláda pravidelně opakuje, že by se neměli stydět žádat o příspěvek na bydlení. Dlouhodobé statistiky totiž ukazují, že o ně žádá jen zlomek z těch, kdo by na něj získali nárok. Potíž je ovšem v tom, že na úřadu, kde se o příspěvek žádá, čeká na důchodce nepřiměřená byrokracie a složité dokládání dokumentů a potvrzení, a to dokonce několikrát ročně.

Například Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni upozornil, že při žádosti o příspěvek na bydlení musí senior doložit až 14 dokumentů. Kromě samotné žádosti, která má čtyři strany, jde třeba o nájemní či podnájemní smlouvu, smlouvy na energie, vyúčtování energií, potvrzení o výši důchodu, výpisy z bankovního účtu, doklady SIPO, evidenční kartu či list k bytové jednotce nebo rodný list.

Petr Fiala nyní důchodce ujistil, že se v tomto ohledu chystá změna. Co je důležité na tom příspěvku na bydlení – mě to taky trápí, že to je takto byrokratické. Zdědili jsme to tak po předcházející vládě, tak je to nastaveno, není úplně jednoduché to změnit, tedy upravit IT systémy, legislativní věci a tak dále. Pan ministr Jurečka slíbil, že v prvním kroku v červnu se to zjednoduší, budeme pracovat na dalším zjednodušení,“ uvedl Fiala a dodal, že zároveň je nutné ohlídat, aby tento příspěvek nebyl zneužíván, protože jde o peníze daňových poplatníků.

Ministerstvo práce a sociálních věcí již předložilo návrh na novelizaci zákonů o státní sociální podpoře a o pomoci v hmotné nouzi, nyní jsou v připomínkovém řízení. Hlavní změnou má být, že o příspěvek na bydlení nebude potřeba žádat každoročně, ale bude se přiznávat na dobu neurčitou. Nyní návrh musí schválit vláda, poslanci, senátoři a nakonec ho musí podepsat prezident. Pokud vše půjde rychle, mělo by se to stihnou v nejbližších týdnech.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu