O valorizaci chce Petr Pavel ještě jednat, šance na podpis i veto jsou nyní vyrovnané

Prezident Petr Pavel prodloužil období, kdy se bude rozhodovat o tom, zda podpoří snížení mimořádné valorizace důchodů. Setká se ještě se zástupci hnutí ANO, kteří mu předloží nové argumenty.

Foto: Profimedia
Prezident Petr Pavel.

Původně Petr Pavel plánoval, že své stanovisko k mimořádné valorizaci zveřejní den po inauguraci, ale nakonec ještě vyhoví žádosti hnutí ANO o schůzku. Chce si totiž vyslechnout jejich případné nové argumenty.

„Já bych jim rád dal prostor, aby mi vysvětlili, co mají na srdci. To jednání proběhne 15. března v ranních hodinách a já předpokládám, že to moje stanovisko dám možná krátce po tom jednání,“ uvedl prezident Petr Pavel po inauguraci v rozhovoru pro Českou televizi.

Podotkl, že v případě zákona o omezení červnové mimořádné valorizace existuje řada legitimních výhrad a že tedy jeho rozhodnutí nebude jednoznačné. Momentálně se jeho postoj pohybuje na úrovni 50 na 50.

„Můžete být rozhodnutý řekněme ve 100 procentech, ale v tomto případě je tady tolik naprosto legitimních výhrad, že to rozhodnutí nemůže být 100 a nula, ale bude to někde kolem padesátky. A já chci ještě nechat opravdu nejen ten čas, ale i prostor hlavní opoziční straně,“ vysvětlil Petr Pavel s tím, že pokud hnutí ANO přijde ještě s nějakými novými výhradami nebo návrhy, rád je vezme v úvahu při svém finálním rozhodování.

Nechce být arbitr ústavnosti

Petr Pavel už dříve vyjádřil, že osobně má určité pochybnosti ohledně návrhu, zejména v případě možné retroaktivity nebo schvalování ve stavu legislativní nouze. Nyní však jednoznačně odmítl, že by jako prezident měl rozhodovat o ústavnosti.

„Je správné, aby věci, které souvisí s ústavností, neposuzovali jednotliví politici, ale aby je posuzovali ti, kterým to přísluší, tedy Ústavní soud. Já si nedokážu představit, jak po mně chtěli představitelé některých stran, abych se k tomu hned vyjádřil a odsoudil protiústavnost, protože ani prezident přece není arbitrem ústavnosti. On by ji měl hlídat a strážit, ale ne rozhodovat o tom, co je nebo není ústavní,“ konstatoval prezident v České televizi.

Poslanci hnutí ANO i SPD už poté, co zákon prošel Poslaneckou sněmovnou, oznámili, že plánují podat podnět k Ústavnímu soudu. Nyní především naléhají na prezidenta, aby zákon vetoval. Výsledkem by bylo, že by v takovém případě pravděpodobně nestihl vyjít ve sbírce zákonů před 22. březnem.

Právě tento termín označilo Ministerstvo práce a sociálních věcí jako hraniční, aby případná změna valorizace byla v souladu s ústavností. Pokud se termín nestihne, musí vláda schválit nařízení o provedení mimořádné valorizace podle stávajících pravidel. To znamená do 50 dnů od konce ledna, kdy došlo k překonání pětiprocentní hranice u součtu inflace.

Portál České důchody oslovil Petra Pavla s dotazy ohledně mimořádné valorizace i důchodové reformy, ale zatím nereagoval.

Foto: Jan Handrejch/Právo/Profimedia

Více k tématu