Petr Pavel vyjádřil pochybnosti o omezení valorizace, rozhodnutí učiní po inauguraci

Nově zvolený prezident Petr Pavel zatím nezaujal jasné stanovisko k návrhu zákona o snížení mimořádné valorizace v červnu. Osobně má jisté pochybnosti, ale definitivně se rozhodne, jakmile bude dokončeno schvalování v parlamentu.

Foto: Profimedia
Nově zvolený prezident Petr Pavel.

Budoucí prezident zatím nemá definitivně utvořený názor na to, zda podpoří, nebo vetuje zákon omezující valorizaci. „Konzultoval jsem celou problematiku s řadou odborníků na ekonomiku, finance, ústavní právo. A vzhledem k tomu, že začíná legislativní proces, tak budu samozřejmě velice pozorně sledovat, jak se bude vyvíjet, abych k němu po inauguraci mohl zaujmout jasné stanovisko,“ uvedl Petr Pavel na své tiskové konferenci k tomuto tématu. Podle něj by prezident neměl záležitost konkrétně komentovat před tím, než zákon projednají zákonodárci v Poslanecké sněmovně.

Své finální stanovisko oznámí 10. března, tedy den po své inauguraci. V té době by již mělo být dokončeno schvalování zákona.

„Já si názor tvořím, ale nejsem ještě inaugurován, takže k tomu nemohu zaujímat stanovisko. Navíc prezident by do legislativního procesu neměl vstupovat svým bianco šekem na začátku. Říct předtím, než vůbec bude ten návrh projednáván ve Sněmovně, jestli ho budoucí prezident bude, nebo nebude vetovat, by nebylo správné. A touto cestou bych se rozhodně ubírat neměl,“ vysvětlil budoucí prezident.

Odmítl však, že by záležitosti ignoroval, tedy že by se nevyjádřil a nechal uplynout dobu 15 dnů, kterou má k dispozici pro případné veto. Podle něj by tento přístup byl alibistický a přesáhl lhůtu, do kdy je podle vlády nutné, aby zákon vyšel ve sbírce zákonů, což je před 22. březnem. „Takže férové bude k tomu zaujmout stanovisko – buďto podepsat, nebo vetovat,“ konstatoval Pavel.

Zároveň ale vyjádřil určité osobní pochybnosti o tom, zda připravovaná legislativa bude v pořádku s ústavou. „Není nic zvláštního na tom, že i občan Petr Pavel má pochybnosti o některých aspektech navrhovaného opatření. Mezi ty aspekty patří jak možná retroaktivita, tak institut legislativní nouze, o tom není pochyb. Ale je to věc, o které mají pochybnosti i ústavní právníci, kteří se také neshodnou v jednotném pohledu na věc, a proto je důležité nechat proběhnout legislativní proces. To, jestli mám o tom pochybnosti, nebo ne, by nemělo nijak předznamenávat to, jakým procesem návrh projde,“ doplnil.

Petr Pavel minulý týden jednal o situaci s ministrem Marianem Jurečkou, jehož ministerstvo návrh na snížení valorizace předložilo. Zároveň se setkal se zástupci hnutí ANO, které omezování valorizace odmítá, konkrétně s Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem. Vyslechl si při tom všechny argumenty obou stran, které poté využije při konečném rozhodování.

Návrh zákona se začne projednávat v úterý 28. února, a to ve stavu legislativní nouze. Dá se očekávat, že jednání poslanců potrvá i několik dnů, protože hnutí ANO a SPD plánují rozsáhlé obstrukce. Alena Schillerová si například do své kanceláře přinesla spací pytel, protože předpokládá, že se jednání protáhne přes noc.

Foto: Profimedia

Více k tématu