Důchodový systém loni skončil v minusu přes 21 miliard korun

Hospodaření důchodového systému v roce 2022 bylo opět ztrátové, celkový deficit činil 21,49 miliard korun. Celkově se na důchody vydalo 594 miliard korun, což je o 57 miliard více než o rok dříve.

Zdroj: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Ministerstvo financí zveřejnilo aktuální čísla o hospodaření důchodového systému. Za celý rok 2022 činily celkové výdaje na důchody 594,71 miliard korun, z toho 588,09 miliard šlo přímo na výplatu důchodů a 6,62 miliard stála správa systému.

„Výdaje systému důchodového pojištění představují zejména výdaje na dávky důchodového pojištění, mezi které se řadí důchody starobní, invalidní a pozůstalostní. S růstem mezd se zvyšují i výdaje na dávky důchodového systému, které se od mezd odvíjí, vliv má také demografický trend stárnutí populace. Jako výdaj se však musí započítat i náklady na jeho správu,“ vysvětlilo ministerstvo financí.

Na sociálním pojistném se celkem vybralo 573,21 miliard korun, takže důchodový systém byl za celý rok v minusu 21,49 miliard korun. Je to více než v roce 2021, kdy šlo o minus 2,26 miliard korun. Pro srovnání, v roce 2020, kdy byl hlavní nápor epidemie koronaviru a například OSVČ neplatili část roku pojistné, činila ztráta 40,55 miliard korun.

Ve ztrátě byl systém po celý rok 2022, to znamená, že ani v jednom měsíci příjmy na pojistném nebyly vyšší než výdaje.

Výdaje na důchody loni výrazně narostly, konkrétně o 57,32 miliard korun. Důvodem je rychlý růst důchodů, a to zejména díky dvěma mimořádným valorizacím, které proběhly v červnu a září. Průměrný důchod nyní činí 19 438 korun.

Jan Pavel z rozpočtové rady: Na důchody peníze vždy budou, otázkou je jejich výše

Výdaje letos porostou

V letošním roce výdaje opět porostou a dá se očekávat, že překročí hranici 600 miliard korun. Důvodem je i chystaná mimořádná valorizace v červnu, u níž ještě není jasná její výše, protože se ji vláda chystá snížit.

Vláda uvedla, že kdyby ponechala mimořádnou valorizaci ve výši, jak nyní ukládá zákon, činily by výdaje za valorizaci navíc 34,54 miliard korun. Pokud bude schváleno omezení, zvýší se náklady o 15 miliard korun. Zatím navíc není vyloučeno, jestli v roce 2023 neproběhne ještě druhá mimořádná valorizace, protože inflace je zatím stále velmi vysoká. V lednu činila meziročně 17,5 procent.

Výdaje na důchody jsou mandatorní součástí státního rozpočtu, takže chybějící peníze bere stát z jiných příjmů nebo si je půjčuje. „Již nyní si musí stát půjčovat i na běžné výdaje. A to ještě důchodový systém nečelí významnější demografické změně, která se začne projevovat v 30. letech s odchodem Husákových dětí do důchodu, čímž rapidně ubude ekonomicky aktivních obyvatel,“ uvedl pro České důchody Jan Pavel, odborník na veřejné finance a člen Národní rozpočtové rady.

Ministerstvo financí již zveřejnilo také aktuální čísla o hospodaření systému za leden 2023, která již zahrnují zvýšené výdaje za řádnou lednovou valorizaci i nové výchovné. Celkem stát v lednu za důchody vydal 58,21 miliard korun, což je o 9 miliard více než před rokem. Ztráta činila 8,37 miliard korun.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu