Vláda schválila nižší valorizaci důchodů, Petr Pavel žádá vysvětlení

Návrh na úpravu červnové mimořádné valorizace důchodů schválila vláda. Průměrný důchod by se měl zvýšit o 760 korun. Nově zvolený prezident Petr Pavel řekl, že požádá ministra Mariana Jurečku o vysvětlení, zda jde o jediné možné řešení.

Foto: Úřad vlády ČR
Petr Fiala a Marian Jurečka při jednání vlády.

Vláda Petra Fialy schválila úpravu parametrů mimořádné valorizace, která proběhne v červnu 2023. Všechny důchody se navýší o 400 korun a procentní výměra se zvýší o 2,3 procenta. Detaily návrhu, který minulý týden předložil ministr Marian Jurečka, jsme popsali v tomto článku.

Premiér Fiala v této souvislosti konstatoval, že průměrný důchod překročí hranici 20 tisíc korun a že během 18 měsíců vládnutí došlo k navýšení o 31 procent. „Jsme hrdí na to, že za naší vlády se v rekordním čase rekordním způsobem zvýšily důchody. Ten nárůst během několika měsíců je enormní, ale musíme hledět také na podstatný ukazatel poměru průměrného důchodu vůči průměrné mzdě, který se z těch původních přibližně čtyřiceti procent dnes přibližuje padesáti,“ řekl Petr Fiala.

Pokud by mimořádná valorizace proběhla podle stávajících pravidel, znamenalo by to nárůst deficitu státního rozpočtu o 34 miliard korun a v roce 2024 pak o dalších 58 miliard korun. „Cítili jsme nutnost sáhnout do toho mechanismu i z hlediska obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity a udržitelnosti do budoucna,“ vysvětlil premiér.

Podle vládou schváleného návrhu by mělo jít o jednorázovou změnu, která ovlivní pouze mimořádnou valorizaci v červnu. Aby změna začala platit, musí nyní zákon schválit poslanci, senátoři a nakonec ho musí podepsat prezident. V důvodové zprávě návrhu je napsáno, že se vše musí stihnout do 22. března, aby to bylo ústavně v pořádku.

První kalkulačka mimořádné valorizace: Spočítejte si, jak se vám v červnu zvýší důchod

Mimořádná schůze poslanců

Schvalování v Poslanecké sněmovně bude probíhat na mimořádné schůzi 28. února. Největší opoziční hnutí ANO už v této souvislosti oznámilo, že se chystá využít všech dostupných prostředků, aby schválení zákona zabránilo. Lze tak očekávat velké obstrukce.

„Budeme mluvit, mluvit, mluvit, budeme využívat všech nástrojů, které nám dává jednací řád. A budeme dělat všechno proto, aby ten zákon neprošel a aby důchodci dostali to, co jim náleží,“ řekla ve vysílání České televize poslankyně a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. A dodala, že pokud by zákon byl nakonec schválen, obrátí se na Ústavní soud.

Určitou opatrnost k návrhu vlády vyjádřil také nově zvolený prezident Petr Pavel. Na své pondělní tiskové konferenci uvedl, že ještě neví, zda v případě schválení zákon podepíše. „Chci slyšet, jak k tomu ministerstvo a vláda přistoupily, co za možnosti zvažovaly a jaké výsledky z toho vyšly. Je důležité mít informace o tom, zda to je jediné možné a nejlepší řešení. Rád bych slyšel vyjádření Mariana Jurečky a budu o tom také hovořit se svými poradci. Nejsem proto nyní schopen říct, zda zákon podepíšu,“ uvedl Petr Pavel.

V případě prezidentského veta by bylo nutné v Poslanecké sněmovně získat alespoň 101 hlasů poslanců, což je počet, kterým současná vládní koalice disponuje.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu