Ministr Jurečka vysvětlil snížení valorizace: Pomoc důchodcům musí mít hranici

Společnost může dlouhodobě uspět jen v případě, kdy jsou spolu mladší i starší lidé schopni spolupracovat a snaží se o harmonii. Je o tom přesvědčen ministr Marian Jurečka, podle kterého nelze důchodcům pomáhat neomezeně. „My za vládu říkáme, že musí fungovat mezigenerační solidarita,“ uvedl poté, co poslanci schválili omezení mimořádné valorizace důchodů.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Poslanci v sobotu schválili zákon, který by měl snížit mimořádnou valorizaci důchodů, která proběhne v červnu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka následně obsáhle zdůvodnil, proč bylo nutné k tomuto kroku přistoupit.

Podle něj je nutné pochopit, o čem spor vlády s opozicí je. „Nepřeli jsme se, zda důchodci mají dostat přidáno. To nikdo nikdy nezpochybnil. Je to v něčem jiném. My za vládu říkáme, že musí fungovat mezigenerační solidarita. Opozice o ní nechce slyšet,“ napsal Marian Jurečka na svém Facebooku.

„Jako každá rodina, tak i jako společnost můžeme dlouhodobě uspět jen v případě, kdy mladší i starší spolu jsou schopni spolupracovat a snažit se o co největší harmonii. Sdílí spolu spravedlivě to dobré i to horší. V posledních letech čelíme několika krizím, které dopadly na všechny,“ vysvětlil ministr s tím, že důchodcům vláda pomáhá. Například tím, že důchody se za poslední rok a půl navýšily o 31 procent, nebo speciálními dotacemi na zateplení nebo výměnu oken.

„Ale i tato pomoc musí mít někde svou hranici, protože musíme pomáhat i mladším. Tady je jádro našeho sporu s opozicí, která nám poslední dny říkala jednu jedinou věc, že je naprosto v pořádku zadlužit další generaci o bezmála 320 miliard během jedné dekády, abychom mohli přidat důchodcům ještě větší částku, než jsme navrhli. Já říkám, že to není v pořádku,“ uvedl dále Marian Jurečka.

Je nutné myslet i na mladší

Dodal, že by bylo nezodpovědné, pokud by byli podporovaní jen starší lidé a zapomínalo se na mladší generace. Podle něj není možné neomezeně přidávat peníze všem, protože by si na to stát musel půjčit nejvíce peněz v historii, což není zodpovědné. „K čemu je pak mladým říct, dnes vám korunu přidáme, abyste to zítra spláceli i s úrokem?“ ptá se Jurečka řečnicky.

Pokud návrh zákona, který schválili poslanci, schválí Senát a podepíše ho také prezident, zvýší se průměrný důchod na 20 188 korun. To znamená, že zhruba každý druhý důchodce bude mít důchod nejméně v této výši. Důchody v tomto ohledu rostly nejrychleji v historii.

„Naproti tomu rodičovský příspěvek, který má mladým rodinám pomoci ve chvíli, kdy potřebují každou korunu na péči o děti, vzrostl jen o 27 % a průměrně tak dnes rodič s dítětem dostává 9 677 korun na měsíc. Takhle přeci nevypadá země, která myslí na budoucnost a chce, aby se tu měly naše děti dobře,“ konstatoval Marian Jurečka a zároveň vyjádřil přesvědčení, že tuto skutečnost si uvědomují i někteří poslanci opozice. Jen podle něj „dělají“, že to nevidí.

O důchodu s ministrem: Minimální důchod, odpracované roky a obavy o výchovné

Mezigenerační solidarita

Marin Jurečka je přesvědčen, že zodpovědný politik „nemá nikdy jít cestou po mně potopa“ a snadno tím získávat hlasy. Rád by předal tuto zemi svým dětem a vnukům v takové podobě, aby se v ní dobře žilo i jim. Proto chce i nadále podporovat rodiče, například investicemi do dětských skupin, digitalizací nebo podporou zkrácených úvazků.

Důležité je podle něj také výchovné k důchodu, které oceňuje péči o děti a napravuje nespravedlnost u žen, které kvůli starosti o děti mívají nižší starobní důchody. „Takto má vypadat mezigenerační solidarita, na které naše společnost stojí a kterou budeme hájit i nadále,“ uzavřel Jurečka.

V současné době ministr Marian Jurečka připravuje také důchodovou reformu, která by měla zajistit lepší finanční udržitelnost do budoucna. Poté, co návrh prodiskutuje s koaličními i opozičními stranami, ho chce také představit veřejnosti. Podle posledních informací by se tak mělo stát během dubna. O některých vizích hovořil ministr také v nedávném rozhovoru.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu