Starobní a invalidní důchodci mohou nyní žádat o peníze na zateplení nebo výměnu oken

Až 150 tisíc korun na zateplení fasád či výměnu oken mohu získat domácnosti obývané důchodci. Jde o program Nová zelená úsporám Light, který spustilo ministerstvo životního prostředí. O peníze je možné žádat od tohoto týdne a týká se to i dříve provedených úprav domů.

Foto: Adobe Stock
Důchodce opravuje svůj dům. (ilustrační foto)

Žádosti o dotace v rámci tohoto programu začali úředníci přijímat v pondělí 9. ledna. Každý zájemce má nárok až na 150 tisíc korun a v první fázi programu je k dispozici celkem 1,5 miliardy korun.

Peníze jsou určeny na snadno realizovatelné úpravy a částečné renovace rodinných domů, konkrétně má jít například o zateplení fasády, střechy, stropů, podlah i výměnu oken a vchodových dveří. Cílem je, aby tyto modernizace zabránily unikání tepla a přinesly okamžité úspory ve výdajích na energie.

„Pomoc nejzranitelnějším spoluobčanům v období energetické krize a extrémně vysokých cen energií je naší absolutní prioritou. Jsme si vědomi, že ne všichni mají dostatek finančních rezerv na nákladné stavební úpravy, proto jsme připravili podporu rychlých a snadných opatření, která jsou nenáročná na realizaci, mohou být provedena i svépomocí a přinesou okamžitou úsporu,“ uvedl při představení programu ministr Marian Jurečka, který dočasně řídí ministerstvo životního prostředí.

Peníze i zpětně

Podle Jurečky je tento speciální program určen pro ty, kteří nedosáhnou na dotace z „klasické“ Nové zelené úsporám, tedy zejména pro domácnosti starobních nebo invalidních důchodců a pro rodiny, které pobírají příspěvek na bydlení.

Žadatelé v tomto případě nepotřebují žádné vstupní investice, peníze mohou dostat před zahájením prací zálohově a celková výše dotace může dosáhnout až 100 % přímých realizačních výdajů.

Výhodou je, že dotaci je možné získat i na práce, které byly provedeny už dříve, a to konkrétně po 12. září 2022. V takovém případě se žádá zpětně a je nutné mít k dispozici fotodokumentaci, jednoduchý odborný posudek nebo další doklady potvrzující realizaci po tomto datu.

Žádosti a další informace

Pokud máte o dotaci na zateplení zájem, mohou se vám hodit následující informace:

  1. Žádosti je možné podávat elektronicky, a to na webu Státního fondu životního prostředí. K identifikaci je možné využít elektronickou identitu občana.
  2. Odpovědi na časté otázky najdete na této stránce. K dispozici jsou tam i odpovědi na různé situace týkající se vztahů důchodců s dětmi či vnoučaty (například převody a darování nemovitosti nebo společné soužití).
  3. K dispozici je také rozsáhlá poradenská síť. Domácnosti si podle instrukcí na oficiálním webu programu mohou vybrat poradce z Místních akčních skupin nebo konzultačních středisek EKIS, kteří je provedou celým procesem od podání žádosti až po doložení realizace. Poradci jsou tříděni podle krajů.

Pro získání dotace je nutné, aby žadatel opravovanou nemovitost vlastnil nebo spoluvlastnil. Je také nutné mít v daném domě nahlášené trvalé bydliště před rozhodným datem 12. září 2022. Překážkou naopak není skutečnost, pokud si důchodce ke svému důchodu přivydělává.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu