Nepříznivá situace při žádostech o důchod: ČSSZ popsala zpoždění a dohání loňský nával

Lidé, kteří nyní plánují žádat o důchod nebo čekají na vyřízení již podané žádosti, se musí obrnit trpělivostí. Úředníci České správy sociálního zabezpečení jsou momentálně přetížení a úřad nestíhá dodržovat 90denní limit pro zpracování žádosti o důchod.

Foto: České důchody
Ústředí České správy sociálního zabezpečení.

Podle zákona by mělo vyřízení žádosti o důchod trvat nejdéle 90 dnů, ale v současné době lidé čekají v průměru 99 dnů. Někteří tak mohou čekat i déle.

Důvodem je, že Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) je přetížená kvůli velkému zájmu o předčasné důchody v loňském roce a také velkému množství žádostí o výchovné. „Nadále přetrvává nepříznivá situace v agendě vyřizování žádostí o starobní důchod v důsledku prudkého nárůstu žádostí o starobní důchod, ke kterému došlo ve čtvrtém čtvrtletí 2022. Do období na přelomu roku 2022/2023 se navíc koncentrovalo i podávání žádostí o takzvané výchovné,“ uvedla pro České důchody tisková mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.

Jen žádostí o výchovné bylo podáno na 40 tisíc a o předčasný důchod v loňském roce projevilo zájem 120 tisíc lidí.

Zlepšení do konce pololetí

„Stabilizaci lze očekávat do konce prvního pololetí roku 2023. Situaci však poznamená zátěž spojená s další mimořádnou valorizací, která se dotkne všech 2,8 milionu příjemců důchodu. Klíčové rovněž je, aby se počty sepisovaných žádostí vrátily do obvyklého stavu. Během května 2023 lze ještě předpokládat sepisování žádostí o předčasný důchod, které byly uplatněny v loňském roce, následně by se již měly počty sepisovaných žádostí snížit, což bude příznivě ovlivňovat stav agendy a rychlost jejího vyřizování,“ vysvětlila Drmolová.

Dále uvedla, že zaměstnanci ČSSZ momentálně dělají maximum, aby se současnou nepříznivou situaci podařilo co nejdříve vyřešit. Dochází například k personálnímu posilování klíčových pozic, a i díky tomu například jen během března úředníci vyřídili 22 tisíc žádostí o důchod.

Ředitel ČSSZ František Boháček už dříve vyjádřil přetíženým zaměstnancům poděkování. „Pro zaměstnance České správy sociálního zabezpečení a okresních správ sociálního zabezpečení je současná situace velmi náročná a za jejich pracovní nasazení, se kterým k této mimořádné situaci přistoupili, jim patří velké poděkování,“ řekl ředitel Boháček.

Příprava na důchod s ředitelem ČSSZ Boháčkem: Co ohlídat a jak doložit chybějící evidenci

Žádat lze s předstihem

Lidem, kteří v dohledné době plánují požádat o starobní důchod, ČSSZ doporučuje, aby co nejvíce využili možnost podat žádost až čtyři měsíce předem. Díky tomu lze zajistit plynulý přechod z pracovních výdělků na pobírání důchodu.

Podstatné je, že i když má vyřízení žádosti zpoždění a důchod zatím není vyplácen, nemusí mít důchodci obavy, že by o své peníze přišli. Jakmile je totiž důchod přiznán, jsou zpětně vždy doplaceny všechny splátky až k datu přiznání důchodu. Stejné je to i s valorizacemi – pokud například žádost bude zpracována až po červnové mimořádné valorizaci, bude o ni důchod navýšen zpětně. Nárok na tuto valorizaci mají všechny důchody přiznané až do konce roku 2023.

Žádost o důchod se sepisuje vždy osobně s úředníkem okresní správy sociálního zabezpečení. Záleží na tom, kde máte trvalé bydliště, a podle něj se obraťte na příslušnou pobočku a domluvte si přesný termín schůzky.

Přehlednou mapu jednotlivých poboček najdete na webu sociální správy. Tam si vyberte okres a zobrazí se vám adresa i potřebné kontakty. Můžete se také přes internet objednat na konkrétní termín, abyste na pobočce zbytečně nečekali.

Při žádosti vám stačí platný občanský průkaz, pokud jste cizinec, prokážete se pasem nebo dokladem o povolení k pobytu. Přinést můžete také případné doklady, kterými doložíte chybějící doby pojištění nebo některé životní situace. Detailně jsme se žádosti o starobní důchod v roce 2023 věnovali v tomto článku.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu