„Někdo to důchodcům říct musí.“ Na vyšší penze nebude, tvrdí dva experti

Nepříznivý stav státního rozpočtu ohrožuje budoucí zvyšování důchodů. Shodují se na tom někteří ekonomové a důchodce varují, že vysoké valorizace jako doposud už nebudou možné. Premiér Andrej Babiš má však jiný názor.

Zdroj: Adobe Stock
Senior přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Plánovaný deficit státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun pro letošní rok i ten ve výši 390 miliard, která vláda plánuje na rok 2022, vnímají mnozí ekonomičtí experti spíše negativně. A to nejen ve vztahu k ekonomice, ale také k důchodům. A část z nich začíná otevřeně hovořit o tom, že je ohrožená budoucí vysoká valorizace, na kterou byli senioři v posledních letech zvyklí.

„Je to takový deficit, který by mohl otevřít cestu k tomu, aby se Česká republika dostala na trajektorii, kdy začne mít problém s udržitelností veřejných financí,“ uvedl Vladimír Dlouhý, ekonom a prezident Hospodářské komory, v pořadu Události, komentáře v České televizi. Podle něj začíná být situace neúnosná a měli bychom si klást legitimní otázku ohledně úspor.

A to nejen u podnikatelů, které on sám zastupuje, ale také v rámci mandatorních výdajů, mezi které patří i sociální dávky nebo důchody. „Někdo už tady musí říct i důchodcům a dalším skupinám, že se dostáváme do situace, kdy nebude možné, aby pokračovalo takové přidávání, jaké bylo,“ uvedl Dlouhý s tím, že dosavadní vysokou valorizaci podporoval, protože se ekonomice dařilo. „Ale myslím, že teď došlo před volbami k některým populistickým krokům, které zbytečně rozpočet nafoukly,“ dodal.

Průměr překoná 16 tisíc korun

Faktem je, že v posledních letech důchody výrazně rostly, a to nad rámec standardní valorizace. Jen za posledních pět let se průměrný důchod zvýšil o bezmála 4000 korun a nyní dosahuje úrovně 15 336 korun. A vláda Andreje Babiše slibuje vyšší valorizaci důchodů i pro rok 2022, konkrétně chce každému důchodci přidat navíc 300 korun. Průměrný důchod se tak zvýší o dalších 750 korun a překročí 16 tisíc.

Přehled valorizace důchodů v uplynulých letech.Zdroj: České důchody

O tom, že tato éra rychlého zvyšování důchodů skončí, je přesvědčen také guvernér České národní banky Jiří Rusnok. „Důchody představují suverénně největší položku výdajů státního rozpočtu a jejich váha bude vzhledem ke stárnutí populace dále narůstat. Každá valorizace zvyšuje tuto výdajovou položku o jednotky až desítky miliard ročně. Z tohoto prostého popisu situace je zřejmé, že tlak na šetrnější přístup k valorizaci bude v následujícím období enormní,“ uvedl Rusnok pro České důchody.

„V řadě vyspělých zemí je běžné, že se důchody valorizují pouze podle indexu růstu spotřebitelských cen, aby tak byla trvale zachována jejich reálná hodnota,“ konstatuje Jiří Rusnok a nepřímo tak naznačuje, že stejnou cestou by se mělo vydat i Česko.

Ostatně zákonný mechanismus valorizace důchodů reflektuje růst spotřebitelských cen i mezd. Takže když rostou ceny, vláda nemusí dělat nic, a důchody se přesto budou valorizovat.

Tři jednoduché triky, jak můžete získat vyšší důchod

Premiér Babiš: Je to strašení

Andrej Babiš nicméně předpokládá, že důchody porostou více i v dalších letech. „Chci, aby to bylo maximum,“ řekl v nedávném rozhovoru pro České důchody s tím, že více informací zveřejní v rámci volebního programu. Dále dodal, že nemá obavy z toho, že by na důchody nebyly peníze, a obavy ekonomů označil za strašení. „Pokud budu ve vládě, tak na důchody bude, protože je to priorita,“ uvedl premiér.

S mimořádným navyšováním důchodů počítá do budoucna i koaliční ČSSD. Michal Pícl, náměstek ministryně Jany Maláčové, je přesvědčen, že se takto dá řešit skutečnost, že vyšší důchody se v rámci valorizace zvyšují více než ty podprůměrné.

„V minulých letech jsme na to reagovali tím, že jsme k valorizaci přidávali pevnou částku. Tato pevná částka, 200, 300 nebo 500 korun, se přidá všem a nejvíce to pomůže nízkopříjmovým seniorům, kterým to poměrově přidá nejvíce. Tímto se to dá řešit,“ uvedl náměstek Pícl pro České důchody.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu