Ministr Jurečka nastínil změny valorizace: Omezení pro nadprůměrné důchody

Dříve avizovaný plán na změnu valorizace získává jasnější obrysy. Ministr Marian Jurečka řekl, že změny budou omezovat především růst nadprůměrných důchodů. V současné době platí, že vysoké důchody se zvyšují více než ty nízké.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka plánuje, že se omezí valorizace vyšších důchodů. Cílem je, aby valorizace více pomáhaly i lidem, kteří mají nízké důchody, což se doposud příliš neděje.

„Já rozhodně chci udělat to, aby se už dále nerozevíraly nůžky mezi starobními důchodci. Současný valorizační mechanismus nám opravdu vytváří to, že na lidi s nižším důchodem inflace dopadá výrazně tíživěji než na lidi, kteří mají nadprůměrné důchody. Do tohoto mechanismu budu chtít vstoupit. Budeme chtít snížit výši valorizace u lidí s nadprůměrnými důchody a zároveň hledat cestu jak pomoci těm, kteří mají důchody velmi nízké,“ konstatoval ministr Jurečka na své tiskové konferenci v Novém Jičíně.

Podle posledních čísel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) činí průměrný starobní důchod v Česku 19 438 korun. Nad průměrem se nyní pohybuje přibližně 1,3 milionu důchodců. Po poslední lednové valorizaci má přibližně jeden milion lidí důchod vyšší než 20 tisíc korun.

„Úpravy v oblasti valorizací budeme chtít udělat ještě v letošním roce. Zda-li se to dotkne ještě valorizace, která bude teď v červnu, upřesníme v příštích dnech,“ doplnil ministr. Právě v tomto týdnu rovněž plánuje ministr Jurečka upřesnit, jak se budou v červnu důchody mimořádně zvyšovat. Podle zákona musí vláda schválit nařízení pro mimořádnou valorizaci do 50 dnů od konce ledna, kdy souhrnná inflace překonala hranici 5 procent.

NERV: Je to paradox

V současné době platí, že vyšší důchody se zvyšují více než ty nižší. Zásadní je tento rozdíl zejména při mimořádných valorizacích, kdy se o inflaci navyšuje pouze procentní výměra důchodu, tedy zásluhová část. Ta u vyšších důchodů tvoří významnější část a tak i vyšší důchody při mimořádné valorizaci rostou. Výsledkem je, že mimořádná valorizace nedokáže často pokrýt rostoucí náklady lidí s nižšími důchody.

Na tuto nespravedlnost upozornila také Národní ekonomická rada vlády (NERV) ve své analýze a situaci ilustrovala na již proběhlé mimořádné valorizaci v září loňského roku. Poukázala na to, že vyšší důchody se i procentně navýší více.

„Paradoxem současné podoby valorizace je to, že i procentuálně pomáhá více vysokopříjmovým důchodcům. Například důchody ve výši 40 tisíc Kč budou v září 2022 valorizovány o 4,7 % a důchody ve výši 10 000 Kč jen o 3,2 %,“ konstatovali experti v dokumentu a doporučili, že inflace by se měla promítat také do zvyšování základní výměry důchodů.

Důchody a daně je nutné změnit, říká Petr Pavel a volá po rychlém začátku reforem

Detaily reformy v březnu

Ministr Marian Jurečka na tiskové konferenci dále potvrdil, že v březnu veřejnosti představí konkrétní návrhy důchodové reformy. „Za MPSV jasně říkám, že v průběhu února, března udělám jednání s koaličními a opozičními partnery. Počítám, že potom v průběhu března zveřejním celou problematiku důchodového systému, včetně návrhu parametrů reformy důchodového systému tak, aby důchodový systém byl do budoucna udržitelný, aby zabezpečoval v budoucnu dostatečně důstojné důchody,“ řekl Jurečka.

Své aktuální představy o důchodové reformě, jejíž součástí by mohlo být také zvyšování věku odchodu do důchodu, před pár dny popsal také premiér Petr Fiala. Podle něj bude reforma komplexní a zásadně se promění hned několik parametrů systému. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu