Ministr Ivan Bartoš o reformě: Za delší práci vyšší důchod, dovedu si představit stupně

Spousta lidí chce po dosažení důchodového věku ještě pracovat a stát by je měl podporovat. Myslí si to ministr Ivan Bartoš, podle kterého ještě detaily ohledně zvyšování důchodového věku nemá koalice dojednané.

Úřad vlády ČR
Ministr Ivan Bartoš.

Ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš je podobně jako další vládní politici přesvědčen, že důchodová reforma je v dalších letech nezbytná.

„Penzijní reforma i reforma daňového balíčku musejí v následujících letech nastat, ale musíme nastavit celý mix tak, aby byla ve finále ta změna pozitivní pro rozpočet i pro lidi a jejich budoucnost. Nesmí to být jen o škrtech,“ uvedl Bartoš v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Zároveň upozornil, že detaily reformy ještě na úrovni vládní koalice nejsou dojednány a vše se teprve řeší. V tomto ohledu zkritizoval svého kolegu Zbyňka Stanjuru, že do médií předčasně vypouští informace o plánovaných změnách. „Ministr financí Zbyněk Stanjura někdy vystupuje do médií, jako kdyby bylo vše dojednáno, ale není. Teď teprve bude finální zasedání stranických ekonomických skupin a pak zahájíme politickou debatu,“ konstatoval ministr Ivan Bartoš.

Bonifikace za další práci

Zároveň upřesnil svůj pohled na velmi diskutované zvýšení důchodového věku. To by podle premiéra Petra Fialy mělo být součástí reformy.

„Jsem přesvědčený, že máme jít spíš motivačním způsobem než dělat tvrdý posun. Spousta lidí chce i po dosažení důchodového věku ještě pracovat. Dokážu si představit, že budou existovat nějaké stupně. Měli bychom bonifikovat lidi, kteří by pracovali i po dosažení důchodového věku 65 let. Zjednodušeně – čím déle by pracovali, tím vyšší by pak měli důchod. Pokud bychom hýbali s důchodovým věkem, musí to fungovat podobně,“ popsal Ivan Bartoš.

Dodal také, že v současné době jsme se dostali do extrému, kdy je pro lidi výhodné odejít do předčasného důchodu, a to kvůli mimořádným valorizacím. Předčasný důchod přiznaný v roce 2022 po provedení všech valorizací vycházel vyšší než řádný důchod přiznaný v roce 2023. Loni proto o předčasný důchod projevilo zájem rekordních 120 tisíc lidí.

Portál České důchody se Pirátské strany dotazoval na aktuální detaily priorit v oblasti důchodového věku, valorizace důchodů i na vyjednávací plány o reformě pro další týdny. Žádné odpovědi ale nedorazily.

Ministr Stanjura pokračuje v debatě o omezení výchovného: Zmínil výši důchodu i délku pobírání

Solidární část důchodu

Preference Pirátů v oblasti změn důchodů je proto nutné hledat v dřívějších vyjádřeních. Například poslankyně Olga Richterová loni pro České důchody řekla, že důchodová reforma by měla řešit například rozevírání nůžek mezi lidmi s vysokými a nízkými důchody, které se děje kvůli častým valorizacím. To by měla zajistit solidární část důchodu.

Důležitá je podle ní také udržitelnost systému. „Základem důchodové reformy by mělo být mimo jiné zajištění dlouhodobé finanční udržitelnosti, aby důstojné důchody měli jak stávající senioři, tak i jejich potomci. Myslíme i na budoucí generace,“ uvedla poslankyně Richterová.

Piráti byli také na jednáních poradního týmu pro přípravu důchodové reformy, který ustavil ministr Marian Jurečka. Účastnil se za ně bývalý poslanec Tomáš Martínek, který v dříve v rozhovoru pro České důchody řekl, že pirátské představy o reformě obsahují solidární a spravedlivé prvky.

Kromě již zmíněné solidární části důchodů by mělo jít o snížení důchodového věku pro náročné profese nebo snížení diskriminace lidí, kteří se starají o děti. „Spravedlivé také je, aby lidé, kteří pečují o děti a vychovávají tak další osoby, které budou v budoucnu přispívat do systému, nebyli při výpočtu svého starobního důchodu diskriminováni oproti těm, kteří zůstali v pracovním procesu,“ uvedl Tomáš Martínek.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu