Vláda omezí mimořádnou valorizaci v červnu: Zvýšení důchodů bude mít dvě složky

Důchody při mimořádné valorizaci v červnu porostou méně, než bylo očekáváno na základě vývoje inflace v posledních měsících. Všechny důchody se plošně zvýší o 400 korun a zásluhové zvýšení bude činit 2,3 procenta. Po jednání vlády to oznámil ministr Marian Jurečka s tím, že průměrný důchod překoná 20 tisíc korun.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Vláda Petra Fialy se rozhodla přistoupit k omezení mimořádné valorizace, která proběhne v červnu 2023. Podle vývoje inflace, který minulý týden zveřejnil Český statistický úřad, mělo dojít u průměrného důchodu ke zvýšení o více než 1700 korun. Nakonec to bude méně.

„Zvýšení bude mít dvě složky. Jedna bude zvýšení důchodů o stejnou částku 400 korun všem. A pak další růst nad tuto částku ve výši 2,3 procent,“ uvedl ministr Marian Jurečka po jednání vlády. Průměrný důchod se podle něj zvýší o 750 korun a překoná hranici 20 tisíc korun.

Na omezení červnové valorizace se shodla celá vláda, tedy všechny koaliční strany. Důvodem je, že pokud by došlo ke zvýšení podle současných pravidel, výrazně by to zatížilo státní rozpočet. „Kdybychom nechali mechanismus v původní podobě, znamenalo by to, že bychom v červnu zvýšili výdaje na důchody o 34,4 miliard korun s dopady na příští rok v objemu 58,8 miliardy korun. To znamená, že trvale bychom zvýšili výdaje státního rozpočtu v objemu skoro 94 miliard korun,“ popsal ministr Jurečka.

„Proto jsme se dohodli na principu, který zohledňuje současnou situaci z hlediska nároku na státní rozpočet. A zároveň sledujeme situaci, abychom dokázali pomoci lidem, kteří to potřebují s ohledem na výši svého důchodu,“ vysvětlil ministr Marian Jurečka s tím, že jde například o lidi, kteří pracovali v profesích s nízkým finančním ohodnocením a dnes mají nízké důchody. Proto dochází k plošnému zvýšení o 400 korun.

Marian Jurečka doplnil, že současná pravidla mimořádné valorizace byla stanovena v době, kdy byla inflace výrazně nižší a tehdejší autoři nepočítali s tím, že by mohla být vyšší než 4 až 5 procent. Meziroční inflace v lednu 2023 dosáhla úrovně 17,5 procent.

Změna mechanismu mimořádné valorizace si vyžádá změnu zákona. Vláda nyní připraví návrh na změnu zákona a plánuje ho schválit v nejbližších týdnech. Mimořádná valorizace důchodů by měla proběhnout v červnu. Celkové výdaje budou činit 15 miliard korun.

Od nástupu současné vlády proběhly celkem čtyři valorizace důchodů. Dvě řádné valorizace v lednu 2022 a lednu 2023 a také dvě mimořádné valorizace v červnu 2022 a září 2022. Průměrný důchod se během této doby zvýšil z 15 425 korun na současných 19 438 korun.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu