Ministr Bartoš o osamělých důchodcích: Je to problém i přes valorizaci, mazlíčci jsou skrytý náklad

Osamělí důchodci, kterým například zemřel životní partner, patří v Česku dlouhodobě mezi ty, kdo jsou nejvíce ohroženi chudobou. Situace je nyní ještě závažnější kvůli rychle rostoucím cenám energií, upozornil ministr Ivan Bartoš.

Foto: Pirátská strana
Ministr Ivan Bartoš.

Česku se zatím příliš nedaří řešit situaci chudých seniorů, kteří pobírají podprůměrné důchody. Na ty momentálně výrazně dopadá vysoká inflace, zejména růst energií a dalších základních výdajů.

Podle posledních čísel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) je v Česku stále 49 tisíc lidí pobírajících důchod nižší než 10 000 korun. Dalších 606 tisíc důchodců pobírá důchod mezi 10 až 15 tisíci korunami. Celkem se tedy více než čtvrtina všech starobních důchodců nachází v nepříjemné situaci, ve které každé zdražení energií nebo potravin zvyšuje riziko finančních problémů.

Situaci často neřeší ani mimořádná valorizace, která by sice měla kopírovat míru inflace, ale v případě chudších důchodců tomu tak reálně není. Při mimořádné valorizaci se totiž zvyšuje pouze procentní výměra důchodu, nikoliv celý důchod. Rozdíly mezi chudšími a bohatšími důchodci jsme popsali například v tomto článku.

Problém už před krizí

Uvědomuje si to také ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš, který zároveň upozornil, že mnoho seniorů musí řešit rostoucí náklady také při péči o svá zvířátka. „Situace osamělých seniorů byla problematická dávno před krizí, i přes valorizace důchodů je to problém. Takovým skrytým, ale dost významným nákladem u osamělých lidí bývají i domácí mazlíčci, kteří jim dělají společnost. Vím, že zaplatit veterináře není legrace,“ uvedl ministr Bartoš v rozhovoru pro deník Právo.

„Energetická chudoba tady byla už před krizí, ceny šly nahoru. Senior nebo samoživitelka má ale v sociálním systému další pilíře, o které se může opřít, a ten člověk většinou nemá velkou spotřebu energie. Vedle příspěvku na bydlení lze požádat o mimořádnou dávku v hmotné nouzi,“ konstatoval Ivan Bartoš.

Právě příspěvek na bydlení byl od července 2022 zjednodušen a navíc je o něj možné žádat elektronicky prostřednictvím internetu. Potíž je ovšem v tom, že reálně o příspěvek žádá jen 25 procent z těch, kteří na něj mají opravdu nárok. Upozornil na to Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni, která se problematikou chudoby dlouhodobě zabývá.

Velké zdražování řeší všichni: Praktické rady, jak od státu získáte vyšší důchod

Zastaralý strop příspěvku

Vláda zatím nedokázala přesvědčit k žádosti více lidí a její komunikace je v tomto ohledu spíše matoucí. Premiér Petr Fiala například po posledním jednání vlády uvedl, že příspěvek nemá finanční strop: „Občané zaplatí za bydlení maximálně 30 procent, respektive v Praze 35 procent, ze svých příjmů, a to včetně všech poplatků za vodu a energie. Veškeré náklady na bydlení nad 30 procent jejich příjmu je jim stát připraven uhradit, a to prostřednictvím příspěvku na bydlení, o který je možné v současné době žádat online nebo fyzicky na úřadu práce.“

Odborníci nicméně obratem začali upozorňovat, že jeho vyjádření je nepřesné, protože vůbec nezmínil, že pomoc nad 30 či 35 procent není neomezená, ale limitují ji takzvané normativní náklady. „Výše příspěvku na bydlení má strop. Kdyby nebyl omezen, byl by snadno zneužíván. Tento strop je ale nutné zvýšit zvláště u malých domácností v malých městech, protože vychází z odhadu cen energií roku 2021,“ uvedl v této souvislosti na svém Twitteru Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Portál České důchody požádal premiéra Petra Fialu o vyjádření k aktuální situaci důchodců a zeptal se například, kdy případně vláda normativní náklady zvýší. Také se dotázal, jestli se chystá nějaká rychlejší pomoc chudším důchodcům nad rámec toho, co vláda plánuje v rámci důchodové reformy. Odpovědi však zatím nedorazily.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nastínil, že se chystá výrazné zvýšení minimálního důchodu a také se zřejmě upraví valorizace důchodů tak, aby byly lépe vyváženy principy solidarity a zásluhovosti. Reálně se ovšem změny začnou schvalovat až v roce 2024.

Chudším důchodcům nyní zůstává hlavně zmíněný příspěvek na bydlení. Další pomoc v průběhu podzimu a zimy přinese energetický tarif, který by měl všem domácnostem snížit výdaje za energie. Přesnou podobu tohoto tarifu by měla vláda zveřejnit v nejbližších týdnech. „Do konce srpna představíme konkrétní parametry úsporného tarifu, který se bude týkat všech občanů, kteří energie odebírají. Společně s úsporným tarifem dojde i k odpuštění plateb za obnovitelné zdroje energie, které platí jak občané, tak firmy,“ konstatoval premiér Petr Fiala.

RADY: Podrobný postup, jak požádat o příspěvek na bydlení, jsme popsali v tomto článku. Rovněž jsme připravili článek o tom, jak důchodci mohou žádat o přepočítání důchodu.

Foto: Česká pirátská strana

Více k tématu