Jurečka začal práci na důchodové reformě: Sestavil speciální tým a naznačil první kroky

Ministr Marian Jurečka naplno rozjel přípravu důchodové reformy, jejíž detaily chce představit na konci roku 2023. Vznikl dokonce nový poradní tým, který se sejde už tento týden. Cílem reformy je, aby byly důchody srozumitelné a lidé věděli, kolik peněz ve stáří od státu dostanou.

Foto: Profimedia
Ministr Marian Juerčka.

Důchodový systém má být dlouhodobě udržitelný, dále je nutné podpořit rodiny a flexibilitu práce a vyřešit problematiku důchodů pro lidi v náročných profesích. To jsou hlavní cíle, s nimiž ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka přistupuje k chystaným změnám důchodů.

„Chceme maximálně podpořit odpovědnost samotných lidí za své stáří, a to už i včetně dnešní mladé generace. S tím souvisí i aktivnější spoření na důchod a výraznější ocenění za počet vychovaných dětí,“ řekl Jurečka, který nyní oficiálně zahájil práce na přípravě důchodové reformy.

Nový reformní tým

V této souvislosti ustavil i zcela nový poradní tým, který bude na přípravu reformy dohlížet. Jeho součástí jsou odborníci, politici z řad koalice a také zástupci ministerstva. Tým by podle Jurečky měl vyhodnotit návrhy reformy, které byly zpracovány minulými důchodovými komisemi, a poté dát dohromady doporučení, jak důchodový systém změnit.

Přehled členů poradního týmu:

  • Experti: Helena Horská (ekonomka), Štěpán Jurajda (náměstek ministryně pro vědu, výzkum a inovace), Filip Pertold (think-tank IDEA).
  • Politici: Šárka Jelínková (KDU-ČSL), Jan Bauer (ODS), Viktor Vojtko (STAN), Miloš Nový (TOP09), Jakub Michálek (Piráti).
  • Úředníci: Lenka Kohoutová (ministerstvo financí), Iva Merhautová (ministerstvo práce).

„Nyní chci již užší akceschopný tým ekonomických odborníků a zástupců politických stran, aby se v relativně krátkém čase mohla důchodová reforma uskutečnit,“ konstatoval Jurečka. Dodal také, že tým se poprvé sejde již tento týden, pravděpodobně 8. dubna.

Naznačil také první změny a plány, které bude reforma zahrnovat:

  • Důchodový věk se nebude zvyšovat, pokud to nebude nutné, má být ale umožněný postupný odchod do částečného důchodu spojený s částečnými pracovními úvazky a možností dobrovolně pracovat déle.
  • Zaměstnancům v náročných profesích má být umožněn dřívější odchod do důchodu.
  • Zásluhová složka důchodu má vycházet z odvodů do pojistného systému a také z počtu vychovaných dětí.
  • Minimální doba pojištění pro nárok na starobní důchod se má snížit z 35 na 25 let.

Ministr Marian Jurečka už dříve řekl, že první návrh reformy by chtěl předložit do konce roku 2023. Vycházet bude i z dalších plánů obsažených v programovém prohlášení vlády. Samotný legislativní proces může trvat několik měsíců, ale také více než rok, záležet bude na tom, nakolik bude chtít vláda reformu diskutovat také s opozičními stranami. Například ministr financí Zbyněk Stanjura už dříve řekl, že na podobě reformy je nutná politická shoda i s opozicí, aby budoucí vláda reformu vzápětí nezrušila. Součástí poradního týmu ale zástupci opozice nejsou.

Finální plány vlády s důchody: Tři složky, změny v dobách pojištění a novinky ve výpočtu

Dvě novinky budou dříve

Ještě před samotným návrhem důchodové reformy předloží ministerstvo práce a sociálních věcí do legislativního procesu dvě prioritní věci. Předně půjde o úpravu novinky, podle které mají pracovníci IZS (hasiči, policisté či záchranáři) odcházet do důchodu dříve než ostatní. Tato novinka je již schválena, ale obsahuje chyby, kvůli kterým hrozí, že žádosti o dřívější důchod bude Česká správa sociálního zabezpečení zamítat.

Ministerstvo chce chyby co nejdříve opravit. „Návrh novely by měl být předložen co nejdříve, aby se změna chybného právního předpisu stihla ještě před začátkem příštího roku. Předpokládáme, že by se tak mohlo stát do konce června,“ uvedl Jakub Augusta z tiskového oddělení ministerstva.

V září by také měl být předložen návrh zákona, podle kterého by se předním představitelům minulého komunistického režimu snižovaly důchody. Současně by se doba věznění disidentů měla počítat do důchodu. Více jsme o tomto návrhu psali v tomto článku.

Foto: Michal Růžička/MAFRA/Profimedia

Více k tématu