Marian Jurečka nastínil, jak počet dětí ovlivní výpočet důchodu

Budoucí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka začal vysvětlovat své vize a plány v oblasti důchodů. Zásadní je podle něj oceňování výchovy dětí, jejich celkový počet by měl dokonce ovlivnit výpočet starobního důchodu.

Foto: Profimedia
Budoucí ministr Marian Jurečka.

Marian Jurečka, který se už v pátek pravděpodobně stane novým ministrem práce a sociálních věcí, jasně řekl, že cílem nové vlády je změna důchodového systému. Zásluhovost ve výši důchodu by podle něj nově neměla být jen finanční, ale zohledňovat by měla také výchovu dětí.

„Nejlepším způsobem, jak si zajistit důstojný důchod, je investice do vlastních dětí. Nesmíme ale zapomínat, že každého rodiče dnes stojí výchova 1 dítěte, které dostuduje VŠ, dle propočtů mezi 3 až 4 miliony Kč. Tato investice je však důležitá nejen pro danou rodinu, ale pro celou společnost, která tím získává další poplatníky a budoucí příjmy do rozpočtu. Z toho důvodu chci, aby se to promítalo i do výpočtu důchodu,“ uvedl Marian Jurečka na svém Facebooku.

V současné době výši starobního důchodu ovlivňují dva parametry – počet let důchodového pojištění a také výdělky od roku 1986. Zjednodušeně platí, že čím déle člověk pracuje a čím více vydělá peněz, tím je vyšší i jeho důchod. Do doby pojištění se přitom počítají i některé další životní okolnosti, ať už jde o vojnu, péči o děti nebo nezaměstnanost. Přehled toho, co se do důchodu počítá, podrobně rozebíráme v tomto článku.

Výchova dětí se nyní již do důchodu počítá. Mateřská, otcovská a rodičovská dovolená se počítají jako náhradní dobý pojištění. Od roku 2023 se navíc za každé vychované dítě bude starobní důchod zvyšovat o 500 korun. Kdo tedy vychoval například dvě děti, bude mít důchod o 1000 korun vyšší. A momentálně ještě stále ženy, které porodily více dětí, mají stanovený nižší důchodový věk, byť tato výhoda bude postupně zcela zrušena a všichni bez rozdílu budou odcházet do důchodu v 65 letech.

Více dětí, vyšší důchod

Podle Jurečky by ale děti měly v případě důchodu hrát mnohem výraznější roli. „Do důchodového systému by se měl vrátit základní princip mezigenerační solidarity – nejprve se rodiče starají o své děti a následně se děti starají o své rodiče,“ uvedl Jurečka s tím, že již prosazených 500 korun navíc za dítě není dost.  Rodiče podle něj doplácí na to, že pečovali o děti, a proto by stát měl péči více ocenit. „Měl by dohlédnout na to, aby se kvůli jejich podpoře ostatních ve stáří nedostávaly na hranici chudoby.“

Detaily toho, jak by se počet dětí měl promítat do výpočtu důchodu, zatím nejsou jasné. Z kontextu jeho vyjádření lze ale usuzovat, že větší počet dětí bude znamenat další navyšování přiznaného důchodu.

„Já bych chtěl, aby rodiče, kteří dnes vychovávají dvě nebo tři děti, případně víc, a mají dneska, řekněme, průměrné příjmy, mohli počítat s tím, že toto je ta základní investice, která jim bude stačit pro důstojný důchod v budoucnu. Pro ty lidi, kteří z různých důvodů osobních, zdravotních a tak dále děti nemají, nemohou mít, nedělají investici do dětí, tak tam musí být motivace ze strany státu, aby oni výraznějším způsobem si spořili na budoucí důchod,“ řekl Marian Jurečka na tiskové konferenci, která se konala poté, co se setkal s prezidentem Milošem Zemanem.

Státní důchod bude nižší: Skopeček z ODS odhalil plány nové vlády a rýpl si do seniorských slev

Další změnou by mělo být zavedení nového mechanismu, v rámci kterého budou pracující lidé posílat jedno procento důchodového pojištění na důchod svým rodičům nebo prarodičům. Jde o konkrétní plán, který stanovuje koaliční smlouva nové vlády. Vedle bonusu 500 korun za vychované dítě a blíže nespecifikovaných změn ve výpočtu by šlo již o třetí formu zvýšení důchodu rodičů.

Dopad na důchod bezdětných

Jurečka zároveň odmítá, že by chtěl trestat lidi bez dětí. „Bezdětné opravdu trestat nechceme. Na důchod bychom měli šetřit všichni a stát nás v tom má podpořit. Rodiče ale investují do svých dětí celý život a v důsledku jsou to oni, kdo mají nižší důchody. To by se mělo zohlednit,“ vysvětlil budoucí ministr.

A doplnil, že část peněz ušetřených za výchovu dětí by mělo směřovat na spoření. „Pokud však někdo z jakýchkoliv důvodů děti mít nemůže, nebo nechce, měl by část peněz uspořit i na svůj důchod – tedy vložit je do 3. pilíře,“ dodal Marian Jurečka na svém Facebooku.

Foto: LADISLAV KŘIVAN/MAFRA/Profimedia

Více k tématu