Léto ve Vysokých Tatrách pro aktivnější: Horské procházky a kouzelná jezírka

Dáváte během léta přednost horským procházkám před povalováním na pláži? Státy na jihu Evropy momentálně zažívají rekordní horka, i proto mohou být slovenské Vysoké Tatry dobrou alternativou, kam vyrazit. Nemusíte se obávat náročných tras a na řadu zajímavých míst vedou moderní lanovky. Dopřát si můžete také relax ve wellness nebo výbornou gastronomii.

Foto: Adobe Stock
Ve Vysokých Tatrách si užijete krásnou přírodu.

Vysoké Tatry jsou sice nejmenšími velehorami světa, ale zato nabízejí mnoho přírodních krás a zajímavostí. Poznávat je můžete při náročnějších túrách i poklidných procházkách, při kterých můžete obdivovat třeba kouzelná jezírka s průzračně čistou vodou nebo dechberoucí a uklidňující výhledy do okolí.

Díky jedinečnému klimatu, kterému jsou připisovány ozdravné účinky, jsou tyto hory už od nepaměti vyhledávaným místem turistů z celého světa. Láká je totiž neobyčejně čistý vzduch prosycený přírodními silicemi i to, že se zde mohou těšit z dlouhého slunečního svitu. Ostatně lázeňské pobyty, nazývané klimatoterapie, využívají kombinaci slunce, stínu, větru a turistiky, což tělu prospívá.

Výšlapy i moderní lanovky

Na území Vysokých Tater se můžete těšit na 600 kilometrů značených horských tras, které vás dovedou na nejzajímavější místa – jezírka, horské chaty i nejznámější vrcholy.

Vydat se tak můžete například ze Štrbského plesa na Popradské pleso nebo Jamské pleso, což jsou túry, které zvládnou i senioři s menší kondičkou. Projít se můžete také po známé Tatranské magistrále, kde vás čeká vůbec nejkrásnější úsek s výhledem na celou Popradskou kotlinu.

Při výšlapu se vám budou hodit pevné boty.Foto: Martin Maličký

Moderní pozemní lanovka vás pohodlně dopraví ze Starého Smokovce na Hrebienok, odkud můžete vyrazit na různá místa, třeba na tři kilometry vzdálenou Zámkovského chatu. Oblíbená je také lanovka z Tatranské Lomnice na Skalnaté pleso, které vás ohromí průzračně čistou vodou. Procházka kolem tohoto plesa je nenáročná a uklidňující.

Vysokohorský zážitek můžete ještě umocnit jízdou visutou lanovkou až na Lomnický štít, zde ovšem v hlavní sezóně doporučujeme rezervaci. Na vrcholu je také hotel, ve kterém můžete přenocovat, v ceně je i snídaně. Jde o unikátní pobyt, který si dopřávají lidé třeba k významným životním událostem. Můžete tady oslavit třeba výročí svatby, a dokonce dostanete i speciální certifikát o tom, že jste strávili noc ve výšce 2634 metrů nad mořem. Je ale nutné počítat s rezervací, obvykle se pobyt řeší na čtvrt až půl roku dopředu.

Visutá lanovka na Lomnický štít.Foto: Marek Hajkovský

Potěší naučné stezky

Zajímavé jsou také tatranské naučné stezky, stačí si jen vybrat takovou, která vám bude nejvíce vyhovovat. Například z Tatranské Kotliny vede stezka k Belianské jeskyni, má šest zastávek a cestou se seznámíte s geologickými zajímavostmi a horskými jeskyněmi. Oblíbená je také stezka zaměřená na historii Štrbského plesa, jeho faunu, flóru i osoby, které tady působily. Na stezce nechybí lavičky, na kterých si můžete odpočinout.

Pro túry i procházky se určitě vybavte kvalitní horskou obuví, abyste si na nerovném terénu zbytečně nezpůsobili úraz. Určitě se vyplatí mít speciální pojištění, které kryje také případný zásah horské služby. Pokud ho nemáte, může se v případě nehody stát, že náklady spojené se zásahem horských záchranářů zaplatíte ze svého.

Pohled na Popradské pleso vás uklidní.Foto: Adobe Stock

Wellness i skvělá gastronomie

Pokud si kromě chození chcete užít také vodu a odpočinek, je dobré navštívit vodní park AquaCity v Popradu. Užívat si můžete celkem 13 bazénů i dvoupodlažní wellness s výjimečnými službami. Za vyzkoušení stojí třeba ceremoniální sauna, ledová jeskyně, zátoka lásky nebo pohodlná vířivka.

Samostatnou kapitolu představuje také skvělá gastronomie se specialitami regionální kuchyně. V kolibách a salaších můžete vyzkoušet tradiční jídla, třeba brynzové pirohy a halušky nebo strapačky s kyselým zelím. Restaurace zase nabídnou moderní kuchyni s experimentálními a gurmánskými zážitky. V tomto ohledu se vyplatí navštívit restauraci Sissy v hotelu Lomnica. Zapomenout byste neměli ani na tatranský čaj.

Další tipy, kam vyrazit za skvělým jídlem:

Vysoké Tatry potěší milovníky gastronomie.Foto: Restaurace Slowenská

Pohodlná cesta vlakem

Pokud se vám nechce jet do Vysokých Tater autem, můžete využít přímé vlakové spojení. Cestovat můžete vlakem SC Pendolino Košičan nebo nočním vlakem EuroNight Slovakia. Spoj Pendolino nabízí nejrychlejší spojení z Prahy, Kolína, Pardubic, České Třebové Olomouce nebo Ostravy přímo do stanice Poprad-Tatry, cesta trvá jen 6,5 hodiny. Přes noc lze cestovat v lůžkovém nebo lehátkovém voze.

Do vlaku si můžete vzít také své auto a využít službu autovlak. V cílové stanici máte své auto k dispozici a můžete pokračovat dále nebo podnikat v okolí Tater další výlety. Jízdenky je možné zakoupit také online.

Další informace o zajímavých místech a aktuálních událostech v regionu najdete na oficiálním webu.

Více k tématu