Vydejte se poznávat krásy Bratislavy: Okouzlí architekturou i skvělým jídlem

Pokud se necítíte na daleké cestování letadlem, vydejte se poznávat krásy a kouzla Bratislavy. Čeká na vás prvotřídní gastronomie, degustace výborného rybízového vína i trocha adrenalinových a kulturních zážitků. Bratislava na přelomu jara a léta vás rozhodně nezklame.

Foto: Bratislava Tourist Board
Fontána před prezidentským palácem v Bratislavě.

Slovenské hlavní město v posledních letech zažívá velkou proměnu, přináší mnoho zážitků, a proto ho stále častěji vyhledávají turisté z celé Evropy. Na své si tady přijdou milovníci starobylých památek i moderní architektury, hledači zážitků i ti, kteří dávají přednost klidnému poznávání spojenému s prvotřídní gastronomií.

Velmi oblíbeným místem, kde je ideální začít toulky Bratislavou, je bezesporu Bratislavský hrad, který zabírá kopec nad levým břehem Dunaje. Vycházka k hradu není náročná, ale kdo si na ni netroufá, může se svézt turistickým vláčkem zvaným Prešporáčik, který jezdí také starobylým centrem města a nabízí k tomu zajímavý výklad. Z hradu si každopádně užijete úchvatný výhled na celé město i na sousední Rakousko.

Bratislavský hrad má i krásné zahrady.Foto: Bratislava Tourist Board

Hradu dominuje stavba bývalého královského paláce, která tvoří ikonické panorama města. Procházet se můžete po několika nádvořích nebo malebných zahradách, které jsou právě v této době plné květů. Milovníci zpěváka Miroslava „Mekyho“ Žbirky navíc mohou navštívit výstavu věnovanou jeho kariéře i osobnímu životu.

Ke zhlédnutí jsou jeho soukromé archivní snímky i zajímavé předměty, které provázely jeho život od útlého mladí (třeba magnetofon, deníky nebo hudební ceny). Výstava probíhá přímo na hradě a potrvá až do konce září.

Turistický vláček Prešporáčik jezdí po centru i na hrad.Foto: Bratislava Tourist Board

Průnik historie a současnosti

Architektonické zajímavosti a skvosty nabízí i centrum města. Určitě byste neměli vynechat katedrálu svatého Martina, což je slovenský korunovační kostel, v němž bylo korunováno 11 uherských králů a 8 královských manželek.

Klenotem města je také Kostel svaté Alžběty, známý také jako Modrý kostelík, který navrhnul maďarský architekt Ödön Lechner a byl postaven v roce 1913. Velmi vyhledávaná je také 51 metrů vysoká Michalská věž, která slouží jako rozhledna s vyhlídkovým ochozem, nebo židovská čtvrť.

Katedrála svatého Martina.Foto: Bratislava Tourist Board

Bratislava je proslulá také modernějšími stavbami, z nichž zřejmě nejznámější je Most SNP, známý také jako Nový most, jehož součástí je ikonická vyhlídka a restaurace zvaná UFO. Loni most oslavil padesátku od svého vzniku a nabízí panoramatický výhled do dalekého okolí.

Milovníky nejmodernější architektury pak nepochybně zaujme Jurkovičova tepláreň, kde na ně doslova dýchne fascinující kombinace industriálního stylu a moderní architektury. Ve staré bratislavské teplárně dnes funguje coworkingové centrum a v okolí jsou zajímavé kavárny a restaurace. Fascinující je také futuristický bytový komplex Sky Park, který navrhla Zaha Hadid. Ta je považována za první dámu světové architektury.

Ikonické věže komplexu Sky Park.Foto: Bratislava Tourist Board

K nezapomenutelným zážitkům patří také projížďky na člunu po Dunaji. V nabídce jsou hodinové denní i večerní plavby, romantické plavby pro dva se sektem i tříhodinové vyjížďky na zříceninu hradu Devín, která se nachází kousek za Bratislavou.

Plavba na člunu po Dunaji je nezapomenutelný zážitek.Foto: Bratislava Tourist Board

Součástí této plavby je samozřejmě i nenáročný výšlap na hrad, který nabízí zajímavé vnitřní expozice i dechberoucí výhledy na okolní přírodu.

Hrad Devín je kousek za Bratislavou.Foto: Bratislava Tourist Board

Příjemný večer v Bratislavě můžete strávit také návštěvou Slovenského národního divadla, které má v repertoáru spoustu úspěšných her (nechybí třeba Aida nebo Carmen) v čele s předními slovenskými herci. Velmi vtipnou podívanou je například komedie Je úžasná!, v níž exceluje Kamila Magálová. Na své si ovšem přijdou i milovníci baletu nebo opery.

Taje dobrého jídla i vína

Pro milovníky dobrého jídla a pití nabízí Bratislava řadu skvělých míst. Rozhodně se vyplatí vyzkoušet například tato:

  • Restaurace Modrá Hviezda – útulná restaurace u Bratislavského hradu, která nabízí tradiční slovenskou kuchyni. (web)
  • Bar Mirror – unikátní koktejlový bar v hotelu Carlton, který nabízí netradiční koktejly servírované na podsvícené míse s malou bonsají. (web)
  • Zmrzlinářství Koun – nabízí vyhlášenou zmrzlinu v centru Bratislavy. (web)
  • Restaurace Houdini – elegantní restaurace v hotelu Marrol´s, kde vaří kreativní šéfkuchař Michal Škrabák a kde nechybí výborná slovenská vína. (web)
  • Wine Bar & Tapas by Provino – ideální místo pro steak nebo tapas v kombinaci se skvělým vínem. (web)

Pokud se vydáte na hrad Devín, určitě ochutnejte také tradiční lokální rybízové víno, takzvaný Devínský ríbezlák. Nabízí výtečnou polosladkou chuť a v nabídce je víno z červeného i černého rybízu.

Bratislava nabízí skvělé jídlo i pití.Foto: Bratislava Tourist Board

Pohodlná cesta vlakem

Do Bratislavy se dá bez problémů dojet autem, ale pokud preferujete pohodlí, zvolte spíše některý z přímých vlaků Českých drah. Třeba spoj EuroCity Metropolitan vyjíždí z Prahy v 7:24 i 9:24 a jede dále přes Kolín, Brno a Břeclav. Během jízdy, která z Prahy trvá 4,5 hodiny, si odpočinete, ochutnáte výborné jídlo v moderním jídelním voze a pokocháte se českou i slovenskou krajinou.

Ve vlacích EuroCity Metropolitan na vás čekají klimatizované vozy vybavené bezplatným wi-fi připojením k internetu a zásuvkami k dobití mobilního telefonu, tabletu nebo notebooku.

Připraveno ve spolupráci s agenturou Slovakia Travel.

Více k tématu