Termální koupele pomáhají s ženskými i pohybovými problémy: Lázně Bojnice nabízejí léčbu i pohodu

Slovenské lázně Bojnice nabízejí ideální kombinaci lázeňské léčby a wellness odpočinku. Vyzkoušeli jsme bazény s termální vodou, která má teplotu 28 až 52 stupňů, i léčivé terapie pro pohybová a neurologická onemocnění.

Foto: Adobe Stock
Bojnický zámek.

Bojnice jsou lázeňské město na Slovensku, kam lidé míří za léčebnými procedurami, regenerací a klidem. S necelými pěti tisíci obyvateli jde o místo, které je jako stvořené pro procházky po městečku i okolní přírodě. Zažijete tady skutečnou lázeňskou atmosféru, protože lázeňský komplex je rozdělen do několika léčebných domů, které mají celkovou kapacitu tisíc lůžek.

Lázně se zaměřují na onemocnění pohybového ústrojí, nervová onemocnění, ženské potíže (například komplikace v oblasti pohlavních orgánů), urologické potíže (u mužů třeba nemoci prostaty) a související onkologická onemocnění.

Pro seniory je výhodný zejména léčebný pobyt Klasik nebo kratší pobyt Vital, který je zaměřený na regeneraci organismu. Součástí pobytu je vždy lékařská prohlídka a samotný léčebný proces zahrnuje celou řadu procedur. Za zmínku stojí například balneoterapie, teploléčba a také individuální nebo skupinové pohybové cvičení.

Pokud máte zdravotní potíže po prodělaném onemocnění covid-19, oceníte zejména léčebně-rehabilitační pobyt Post Covid, který trvá 7 dnů a je zaměřený na léčbu konkrétních problémů pod individuálním dohledem zdravotníků. A pokud vyloženě netrpíte zdravotními problémy, nabízí lázně Bojnice také wellness pobyty, které jsou ideální pro regeneraci a odpočinek od práce a hektického života.

venkovní termální bazén v domě Mier.Foto: Kúpele Bojnice

Pitná kúra

Samozřejmě nechybí ani pitná kúra zdejších pramenů, které mají vysoký obsah léčivé síry, kyseliny křemičité a borité. Léčivá voda zlepšuje látkovou výměnu a imunologickou reakci v buňkách, zlepšuje jejich zásobování kyslíkem a pomáhá také při urologických problémech, které se ve vyšším věku objevují.

Hosté mají k dispozici několik vnitřních i vnějších termálních bazénů, z nichž za zmínku stojí zejména ten venkovní v léčebném domě Mier. Zvláště v ranních hodinách není příliš obsazený a vy si tak můžete klidně relaxovat nebo plavat i v chladnějších dnech.

Jakmile absolvujete procedury a vyhřejete se v termální vodě, můžete vyrazit na procházku po okolí. Pokud potkáte další vrstevníky, můžete si dát kávu či dezert v lázeňské kavárničce nebo se stavit na skleničku vína do poklidné a pěkné restaurace Kúpeľný Mlyn, jejíž součástí je skutečné mlýnské kolo. Pro milovníky piva je pak ideální Panský pivovar Bojnice v centru města, který vaří vlastní pivo od roku 2016. Výborné je hlavně to nefiltrované.

Bojnice lákají k procházkám.Foto: Adobe Stock

Výlety po okolí

Pokud vás omrzí potulování po lázeňském areálu, nabízí Bojnice celou řadu zajímavých míst, které můžete prozkoumat. Místní dominantou je zejména Bojnický zámek, který patří k nejnavštěvovanějším na Slovensku. Součástí prohlídky je i rodinná hrobka a fascinující je také travertinová jeskyně, která se nachází přímo pod zámkem. Milovníci přírody zase rádi vyrazí do bojnické zoo, kde je k vidění přes 2700 zvířat.

Výletování tím ale v Bojnicích rozhodně nekončí a za návštěvu stojí také tato místa:

  • Muzeum pravěku v jeskyni, kde sídlili neandrtálci
  • Vyhlídková věž vysoká 30 metrů s nádherným pohledem do okolí
  • Termální koupaliště Čajka s teplotou 26 až 32 stupňů
  • Přírodní amfiteátr s vystoupením sokolníků

Díky termálním bazénům jsou Bojnice vhodné pro lázeňský i wellness pobyt během celého roku, tedy i v zimě. Senioři nad 60 let navíc mají nárok na slevu 10 % na léčebné pobyty Klasik, Dynamik, Vital a Vital Plus.

Připraveno ve spolupráci s agenturou Slovakia Travel.

Více k tématu