Léto na Slovensku: Liptov láká na aktivní odpočinek i termální bazény

Slovenský region Liptov je skvělou volbou pro letní dovolenou. Nabízí koupání v termálních bazénech pro všechny, kteří chtějí zrelaxovat své tělo, i sportovní vyžití pro ty aktivnější. Výjimečné jsou také více než 800 kilometrů dlouhé cyklotrasy, které můžete projíždět na zapůjčených elektrokolech, a to díky bezplatným nabíjecím stanicím.

Foto: Region Liptov
Odpočinek v termálním bazénu (areál Bešeňová).

V poslední době přibývá řada těch, kteří před mořem dávají přednost aktivnější dovolené na horách nebo v jejich okolí. Slovensko v tomto ohledu nabízí mnoho zajímavých míst, podle nás může být skvělou volbou dovolená v regionu Liptov.

Tento horský region, který se rozkládá na území tří národních parků a ze všech stran ho obklopují hory, nabízí rozmanité možnosti vyžití, poznání i odpočinku. Je ideální pro aktivní seniory, kteří můžou vyrazit za sportem sami, anebo se svými vnoučaty, ale i pro ty, kteří hledají relax v termálních bazénech či poklidné poznávání okolí.

Výhled z vrcholu i průzkum jeskyní

Je možné navštívit například Demänovské a Jánské doliny, které nabízejí více jak 1185 kilometrů pěších značených tras. Nádherný zážitek představuje výjezd moderní lanovkou na Chopok (2024 metrů nad mořem), na jehož vrcholu se nachází panoramatická restaurace Rotunda, která nabízí skvělý výhled a sbírku světových rumů k ochutnání.

Východ slunce na Chopoku.Foto: Region Liptov

Z výšek je možné vyrazit do podzemí. Demänovská jaskyňa slobody patří mezi nejkrásnější jeskyně v Evropě a ohromí množstvím barev, jeskynních útvarů a jezírek. Važecká jaskyňa zase překvapí pozoruhodnými nálezy kostí jeskynních medvědů.

Vodní nádrž Liptovská Mara je známá mnoha Čechům, ale méně se už ví, že kromě tradičního koupání nabízí i další aktivní vyžítí. Je možné se vydat lodí na poklidnou vyhlídkovou plavbu nebo vyzkoušet paddleboarding.

Liptovská Mara nabízí koupání i vodní radovánky.Foto: Region Liptov

Ideální výlet na elektrokole

V poslední době tady byla také vybudována rozsáhlá síť značených cyklostezek v celkové délce 800 kilometrů. Je tak možné se vydat na projížďku kolem nádrže i do blízkého okolí. Myslí se také na seniory, takže se můžete vydat na lehké trasy spojené s poznáváním kultury a historie Liptova.

Jde o ideální místo pro projížďky na elektrokole, které si můžete zapůjčit v jedné z 11 půjčoven. Cyklistická infrastruktura zahrnuje celkem 22 veřejných nabíjecích stranic, na kterých si můžete pohodlně a bezplatně své elektrokolo nabít, takže se nemusíte obávat, že by se vám při cestě vybila baterie.

Nabíjecí stanice nabízejí také vzduchový kompresor na nafouknutí kola, jsou rozmístěny po celém regionu a často v blízkosti různých míst s občerstvením, abyste si během nabíjení mohli dát kávu, jídlo nebo osvěžující nápoj. Každý tak může vyrazit na poklidnou projížďku, která příliš nevyčerpá, protože jízda na elektrokole je velmi pohodlná a nenáročná.

Liptov je připravený na elektrokola.Foto: Region Liptov

Do termálů za odpočinkem i s vnoučaty

Skutečný relax nabízí také termální areál a aquapark Bešeňová. Najdete v něm celkem 9 celoročních bazénů, z nichž 4 jsou termální a mají teplotu 28 až 40 stupňů. Zvláště nejteplejší relaxační bazén s vysokým obsahem léčivých prvků a masážními tryskami dokáže uvolnit ztuhlé svaly nebo ulevit bolestem zad. Zajímavý je i vodní bar Cosmopolitan, který je umístěn přímo uprostřed jednoho z termálních bazénů, takže si můžete objednat koktejl, pivo či kávu, a popíjet přímo z vody.

Areál Bešeňová nabízí atrakce i termální bazény.Foto: Region Liptov

Areál Bešeňová je možné navštívit jednorázově na jeden den, ale také je možné se na místě ubytovat. Součástí areálu jsou hned tři hotely a za vyzkoušení stojí hlavně čtyřhvězdičkový hotel Akvamarín, který nabízí výborné zázemí i v případě, že vyrazíte na dovolenou s vnoučaty. Hotel je na děti skvěle připravený, nechybí dětský koutek, sušáky na pokoji nebo přímý průchod do aquaparku, kde si ti nejmenší užijí mnoho zábavy – třeba při skákání v umělých vlnách, v brouzdalištích nebo na skluzavkách a tobogánech. Pokoje jsou vybaveny i kuchyňkou.

Dalším oblíbeným místem je Tatralandia, která rovněž nabízí ubytování, zábavu v aquaparku i termální bazény. Při dovolené s vnoučaty je to ideální místo, protože budete ubytováni v prostorných chatkách s veškerým zázemím. Součástí areálu je také unikátní kontaktní zoo, ve které můžete zvířata poznat z bezprostřední blízkosti, a to například medvědy, lvy nebo klokany.

Tatralandia je ideální pro dovolenou s vnoučaty.Foto: Region Liptov

Cesta do Liptova autem i vlakem

Region Liptov je dostupný autem, ale využít můžete také přímé spojení vlakem. Nejrychlejší spojení zajišťuje vlak SC Pendolino Košičan spojující Prahu, Českou Třebovou, Olomouc a Ostravu s Popradem a Košicemi. Tento vlak na své trase zastavuje také v Ružomberku a Liptovském Mikuláši v centru Liptova. Trasu z Prahy do Liptovského Mikuláše ujede Pendolino jen za zhruba 5 a tři čtvrtě hodiny. Na palubě vlaku můžete využít Wi-Fi připojení k internetu, přepravit své jízdní kolo či kočárek nebo si můžete vychutnat jídlo v bistrovoze.

Foto: Region Liptov – Oblastná organizácia cestovného ruchu

Více k tématu