Přehled: Kdo může odejít do důchodu v roce 2021

Desítky tisíc Čechů zamíří v roce 2021 do starobního důchodu. Podívejte se na přehled ročníků, které mohou o důchod požádat. Mezi nejmladší žadatelky budou patřit ženy narozené v roce 1961, které mají pět a více dětí.

Zdroj: Pixabay
Mnoho lidí chce jít do důchodu co nejdříve. (ilustrační foto)

Důchodový věk je sice momentálně zastropován na 65 letech, ale ještě několik let budou lidé do důchodu odcházet v dřívějším věku. Pro muže i ženy nyní stále platí, že je to méně než 64 let, postupně ale dochází k navyšování.

TIP: Pokud vás zajímá, kdy dosáhnete důchodového věku, můžete využít naši důchodovou kalkulačku. Zadáte datum narození a v případě žen také počet dětí a okamžitě budete vědět, kolik dnů do důchodu vám zbývá.

V roce 2021 dosáhnou důchodového věku a o důchod tedy mohou požádat následující ročníky:

Muži

  • ročník 1957 – muži narození v lednu, únoru, březnu a dubnu

Ženy bez dětí

  • ročník 1957 – ženy narozené v lednu, únoru, březnu a dubnu

Ženy s dětmi

  • ročník 1957 – všechny ženy s alespoň 1 dítětem
  • ročník 1958 – všechny ženy se 2 a více dětmi, ženy s 1 dítětem narozené v lednu, únoru, březnu a dubnu
  • ročník 1959 – všechny ženy se 3 a více dětmi, ženy s 1 až 2 dětmi narozené v lednu, únoru, březnu a dubnu
  • ročník 1960 – všechny ženy se 4 a více dětmi, ženy se 3 až 4 dětmi narozené v lednu, únoru, březnu a dubnu
  • ročník 1961 – ženy s 5 a více dětmi narozené v lednu, únoru, březnu a dubnu

Předčasný důchod (muži i ženy)

  • Pokud je váš důchodový věk nižší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 3 roky dříve. Jinými slovy, pokud máte jít do důchodu v 62 letech, můžete odejít nejdříve v 59 letech.
  • Pokud je váš důchodový věk vyšší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 5 let dříve, nejdříve však v 60 letech.

O starobní důchod samozřejmě může požádat i kdokoliv starší, kdo již dosáhl důchodového věku, ale zároveň ještě žádost nepodal a například déle pracoval.

Do důchodu bez stresu: Vydali jsme levný návod pro každého

Abyste získali nárok na starobní důchod, je nutné vedle důchodového věku splnit také podmínku minimálního počtu odpracovaných let. Tento počet momentálně činí 35 let (včetně náhradní dob), případně 30 let bez náhradních dob. Co všechno se do důchodu počítá, píšeme v tomto článku.

Žádost se podává osobně na příslušné pobočce okresní správy sociálního zabezpečení a budete k tomu potřebovat občanský průkaz a případně další doklady, kterými doložíte neevidované odpracované roky a náhradní doby.

Podrobný návod, jak požádat o starobní důchod, si můžete přečíst v tomto článku.

Abyste se vyhnuli zbytečným chybám a nepříjemným překvapením, vydali jsme pro vás užitečnou příručku Do důchodu bez nemilých překvapení, která vám se vším pomůže. Zakoupit si ji můžete v našem obchodě.

Více k tématu