Kalkulačka: Důchodci k lednové valorizaci dostanou doplatek. Spočítejte si vaši částku

Součástí valorizace důchodů bude poprvé také nový doplatek za část měsíce před výplatou. Důchodci tak v lednu až dostanou stovky korun k důchodu navíc. Připravili jsme kalkulačku, ve které si můžete váš doplatek spočítat.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

POZOR: TOTO JE NEAKTUÁLNÍ ČLÁNEK. KALKULAČKU DOPLATKU VALORIZACE V LEDNU 2024 NAJDETE TADY.

Od roku 2022 začíná platit legislativní novinka, která všem důchodcům zajišťuje valorizaci už od 1. ledna. Doposud přitom platilo, že důchody se valorizují až ke dni výplaty. Všichni důchodci tedy budou mít poprvé nárok na doplatek, který den výplaty reflektuje.

Platí, že doplatek budou mít vyšší důchodci s vyšším důchodem a také ti, kteří mají výplatní den později. „Pro stanovení výše tohoto doplatku se nejprve stanoví částka rozdílu mezi výší důchodu náležející před valorizací a výší důchodu náležející po provedené valorizaci. Poté se určí doplatkové období, tedy počet kalendářních dní od 1. 1. 2022 do dne předcházejícího lednové splatnosti,“ vysvětlila pro České důchody mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitka Drmolová.

V lednu dvě částky

Podle informací úřadu bude doplatek vyplacen ke dni výplaty důchodu automaticky a není nutné o něj žádat. Doplatek se týká všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních, i pozůstalostních, a vyplacen bude stejným způsobem, jako je vyplácen stávající důchod, tedy buď převodem na účet, nebo přes Českou poštu.

Všichni důchodci dostanou v lednu dvě částky – standardní důchod, který již bude valorizovaný, a poté samotný doplatek k valorizaci. „Příjemce důchodu bude mít tyto částky rozepsány ve valorizačním oznámení, které obdrží ještě před výplatou,“ doplnila mluvčí Drmolová.

KALKULAČKA – Spočítejte si doplatek k valorizaci

Abyste už nyní měli představu, jak vysoký doplatek dostanete, připravili jsme novou kalkulačku. Snadno si v ní spočítáte nejen vaší valorizaci pro rok 2022, ale také výši doplatku, na který máte nárok. Stačí v kalkulačce zadat aktuální důchod a také váš výplatní den.

Aktuální informace k mimořádné valorizaci důchodů

Doplatek se liší

Platí přitom, že vyšší valorizace a pozdější výplatní termín znamenají vyšší doplatek. Například senior s důchodem 12 000 Kč s výplatním termínem v 10. den, bude mít valorizaci 760 Kč a doplatek 225 Kč. V lednu tak dostane vyplaceno 12 985 Kč, v dalších měsících už potom 12 760 Kč.

Naproti tomu u důchodu ve výši 20 000 korun a výplatním termínem v 18. den bude valorizace činit 864 Kč a doplatek 483 Kč. Důchodce tak v lednu dostane vyplaceno 21 347 Kč, v dalších měsících už potom 20 864 Kč.

Doplatek bude poprvé vyplacen v lednu 2022 a poté již pravidelně při každé další valorizaci. Týká se ovšem jen řádné lednové valorizace, v případě mimořádné valorizace v průběhu roku není doplatek vyplácen.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu