Jurečkovo ministerstvo řeší, koho ovlivní reforma. Lidé před důchodem mají čekat nevýznamné změny

Ministerstvo práce a sociálních věcí zatím nemá zcela jasno, koho přesně se dotkne chystaná důchodová reforma, a přesné cílové skupiny zatím ladí v odborných debatách. Podle předběžných odhadů ale zřejmě půjde spíše o mladší lidi, kteří si budou muset více spořit na stáří.

Foto: České důchody
Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministr Marian Jurečka již začal naplno pracovat na přípravě důchodové reformy a v této souvislosti sestavil i speciální poradní tým, ve kterém jsou experti i politici. V rámci tohoto týmu budou probíhat i debaty o tom, koho přesně se důchodové změny dotknou, a také v jaké míře.

„Konkrétní podoba návrhu změn bude ještě předmětem debaty na odborné i politické úrovni, nicméně budeme-li vycházet z toho, že návrh by měl navázat na návrhy formulované po diskusi v rámci Komise pro spravedlivé důchody v minulém období, potom by dopad na věkové skupiny před důchodem měl být nevýznamný a změny by více ovlivnily mladší věkové skupiny,“ uvedlo pro České důchody tiskové oddělení ministerstva.

Znamená to, že dnešní pozdní padesátníci a šedesátníci, kteří půjdou do důchodu v nejbližších letech, by neměli mít obavy z toho, že je důchodová reforma zasáhne nebo z toho, že se jim krátce před důchodem budou nějak výrazně měnit podmínky nároku na důchod.

Jde zatím o velmi obecné informace, které budou upřesněny poté, co se na hlavních parametrech shodnou politici. Ministerstvo zároveň nyní pro České důchody upřesnilo, že kompletní návrh důchodové reformy bude dokončen a předložen na podzim roku 2023. To znamená, že schvalování bude probíhat v roce 2024.

Seniorů se reforma zřejmě nedotkne

Konkrétněji o zacílení důchodové reformy zatím hovoří zejména ministr financí Zbyněk Stanjura. „Důchodová reforma se bude týkat lidí pod 45 let. Protože když změníme pravidla, každý musí mít dostatek času, aby se změnám přizpůsobil. Aby si případně naspořil. A to se nedá udělat za dva tři roky,“ konstatoval ministr v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Zároveň se snaží uklidnit stávající seniory, kteří mají obavy, že se jim důchody v rámci reformy změní. „Rozčiluje mě, když vidím reportáže nebo čtu články a vidím tam ty záběry na naše dnešní seniory – těch se to týkat nebude. Nemůže a nesmí, protože oni nemají šanci se novému systému přizpůsobit,“ doplnil Stanjura důležitou informaci.

Pro získání důchodu má stačit méně odpracovaných let, navrhuje ministr Jurečka

Na úspory nelze rezignovat

Ministr Stanjura vedle toho hovoří o tom, že v budoucnu již nebude možné, aby se lidé ve stáří spoléhali výhradně na státní důchod, a naznačil, že bude nutné si více spořit. „Důchod není pojistka, jako když si lidé pojistí dům či auto, důchod není ani pojistná událost. Nám – všem politikům za těch 30 let – se nepovedlo lidem vysvětlit, v čem spočívá průběžný systém,“ uvedl Stanjura s tím, že sociální odvody slouží primárně k financování současných důchodů.

Jurečkovo ministerstvo tato slova reflektuje, nicméně podle jeho aktuálního vyjádření nejde o konkrétní změny. Je nutné je vnímat spíše jako obecný apel na lidi, aby na stáří více mysleli.

„Vyjádření ministra financí MPSV chápe jako obecný potřebný apel při vědomí demografického stárnutí populace a budoucího nárůstu podílu seniorů s tím, že rozsah úspor, který bude konkrétní člověk schopen vytvořit, bude přirozeně záviset na jeho finančních možnostech a době, po kterou bude moci úspory tvořit,“ konstatovalo ministerstvo pro portál České důchody.

Zároveň ale dodalo: „To, že si konkrétní osoba nebude již schopna vytvořit stejný objem úspor jako při celoživotním spoření, ovšem neznamená, že by si neměla vytvářet úspory vůbec.“

Co se chystá u důchodů?

Doposud známé věci, které chce ministr Jurečka prosadit:

  • Zavede se minimální zaručený důchod. Více o tom píšeme v tomto článku.
  • V důchodu bude více oceňována péče o děti. Detaily naznačil ministr Jurečka v rozhovoru.
  • Sníží se minimální počet odpracovaných let pro nárok na důchod. Ministr již předložil konkrétní návrh.
  • Lidé v náročných profesích budou mít nárok na dřívější důchod. Detaily popisujeme v tomto článku.
  • Lidé budou moci přispívat 1 % sociálních odvodů (či výdělků, zatím to není jasné) na důchod rodičů či prarodičů. Více o tom hovořil ministr Stanjura.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu