Jurečka chce zrušit dřívější důchod pro hasiče i policisty. Nárok mají mít jen záchranáři

Ministr Marian Jurečka plánuje omezit skupinu lidí pracujících ve složkách integrovaného záchranného systému, kteří mají mít od roku 2023 nárok na předčasný důchod bez finančních sankcí.

Foto: Adobe Stock
Dřívější důchod pro hasiče a další složky IZS se komplikuje. (ilustrační foto)

Politici v roce 2021 schválili, že pracovníci integrovaného záchranného systému (IZS) mají mít po 20 letech služby nárok na dřívější důchod. V současné době tedy platí, že když mají 20 let ve složkách IZS odpracováno, mohou od roku 2023 odejít do předčasného důchodu, aniž by za to byli finančně sankcionovaní.

Legislativa, která byla schválena jako pozměňovací návrh při tehdejším hlasování o mimořádném příspěvku k valorizaci, ale byla chybně napsaná a obsahuje nepřesnosti. V současné podobě tedy hrozí, že úředníci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) budou všechny žádosti pracovníků IZS o dřívější důchod zamítat.

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto slíbilo, že chybu opraví. I poslanec a předseda sociálního výboru Sněmovny Vít Kaňkovský v nedávném rozhovoru pro České důchody řekl, že se na tom pracuje. „Tuto chybu v legislativě je potřeba napravit. Jednáme o tom s ministerstvem práce a sociálních věcí a počítáme s tím, že to stihneme včas,“ konstatoval Kaňkovský, který je stejně jako Marian Jurečka členem KDU-ČSL.

Mají zůstat jen záchranáři

Nyní Jurečkovo ministerstvo předložilo návrh, jak chybu opravit. Jde o součást širších změn, ve kterých se řeší i zavedení dřívějších důchodů pro náročné profese. A překvapivě má podle návrhu ztratit nárok na dřívější důchod většina pracovníků IZS, a to včetně hasičů, policistů a dalších složek systému. Nárok mají získat pouze záchranáři a výjezdoví lékaři v záchranné službě, záchranáři horské služby a operátoři zdravotnických středisek.

Upravena má být také podmínka tohoto nároku, již nebude stačit 20 let ve službě pro získání předčasného důchodu bez sankcí. Nově se má za každých 184 odpracovaných směn důchodový věk snížit o 1 měsíc, což zjednodušeně znamená snížení věku o 1 rok za každých 10 let v náročné profesi. Posunout se má také platnost, a to ze začátku roku 2023 na červenec 2023.

Podle současných pravidel by mohli jít záchranáři do důchodu bez sankcí klidně až o 5 let dříve (pokud mají důchodový věk například 65 let), stačilo odpracovat 20 let ve složkách IZS. Nyní by ale pro stejnou úlevu museli pracovat 50 let, což v kontextu původní myšlenky nedává smysl.

Dřívější důchod pro náročné profese: Jurečka předložil nový návrh, má jít jen o 9000 lidí

Zmatečné a neproveditelné

Ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu konstatuje, že současná pravidla jsou formulována „zmatečně a jsou v praxi neproveditelná“. Navíc je špatně vymezena skupina lidí, kterých se má výhoda týkat.

„Není vyjasněn okruh dotčených pojištěnců, neboť pojem IZS je velmi široký, neboť vedle základních složek se jedná i o ostatní složky, mezi něž patří např. též orgány ochrany veřejného zdraví, havarijní, pohotovostní, odborné a jiné služby, neziskové organizace či sdružení občanů, které lze využít k záchranným a likvidačním pracím na vyžádání; odkaz na „pracovní zařazení ve složkách IZS“ ve svých důsledcích znamená, že se jedná o jakékoli zařazení, třeba i o práce v administrativě bez vazby na činnost při zásazích, což je nelogické,“ stojí v důvodové zprávě.

Proto došlo k přesnějšímu vymezení pracovníků. Otázkou však zůstává, proč zůstali jen záchranáři a byli zcela vyřazení policisté nebo hasiči. Důvodová zpráva nepřímo naznačuje, že důvodem může být skutečnost, že policisté a hasiči mají výsluhové příspěvky, zatímco záchranáři nikoliv. „Po 15 letech služby může příspěvek činit až 50 % měsíčního služebního příjmu,“ konstatuje ministerstvo ve zprávě.

Jurečka zřejmě změnil názor

Paradoxní je, že pro původní návrh v roce 2021 hlasovala většina poslanců KDU-ČSL, a to včetně Mariana Jurečky, který nyní navrhuje výrazné omezení prosazených výhod. Jeho původní vůlí bylo, aby šli do důchodu dříve právě i hasiči nebo policisté.

Popisované změny jsou součástí rozsáhlejšího návrhu zákona, který obsahuje například snížení důchodového věku pro lidi pracující v náročných profesích a snižuje podmínku minimální doby pojištění pro získání důchodu z 35 na 25 let.

Návrh je nyní v takzvaném připomínkovém řízení, v rámci něhož mohou až do poloviny května další ministerstva, úřady, orgány a zájmové skupiny posílat připomínky. Finální podoba se tedy ještě může změnit.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu