Další jednání vlády o valorizaci: Vysoká inflace ovlivní, jak porostou důchody

Vláda má na programu jednání o parametrech zákonné valorizace pro rok 2022. Definitivně tak bude jasné, o kolik důchody příští rok porostou. Schvaluje se také důležitý parametr, který ovlivní, kdy bude výhodné požádat o nový důchod.

Foto: Adobe Stock
Senior přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Premiér a ministři budou na pondělním jednání vlády schvalovat důležité nařízení, podle kterého se bude počítat zákonná valorizace důchodů v roce 2022. Návrh nařízení předložilo ministerstvo práce a sociálních věcí a podle zákona je nutné, aby bylo schváleno nejpozději 30. září.

Zákonná valorizace se počítá každý rok a její výši ovlivňují dva ukazatele – růst spotřebitelských cen a růst průměrné mzdy v Česku. Samostatně se zvyšuje základní i procentní výměra a platí, že čím více ceny a mzdy rostou, tím vyšší je i valorizace.

Podle návrhu ministerstva by se základní výměra důchodu měla zvýšit o 350 korun a nově bude činit 3900 korun. Procentní výměra, která je individuální, by se měla zvýšit o 1,3 %. Výsledná zákonná valorizace pak bude součtem obou navýšení.

Bonus 300 korun je už schválený

K zákonné valorizaci se přičte také mimořádné zvýšení 300 korun, které už dříve politici schválili. Tato částka se vždy přičte k procentní výměře.

„Vše se zdražuje, a důchodci si zaslouží dostat přidáno. Paušální zvýšení jsme prosadili také proto, aby na tom nebyli biti ti, co mají nižší penze. Jsem ráda, že se tento bonus podařilo schválit včas, aby mohly vyšší důchody platit už od prvního ledna,“ uvedla k tomu ministryně Jana Maláčová a dodala, že důležité je toto mimořádné zvýšení hlavně pro seniory s nízkými důchody. „Právě pro důchodce s nízkými příjmy je každá stokoruna výrazným přilepšením. Díky 300 korunám navíc je navýšení mnohem spravedlivější.“

Těchto mimořádných 300 korun se týká všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních, vdovských (vdoveckých) i sirotčích. Stejně tak i zákonná valorizace je platná pro všechny důchody.

Průměrný důchod překoná 16 tisíc

Průměrný starobní důchod se tak od ledna zvýší o 805 korun a bude činit 16 280 korun. Stále ale platí, že více porostou vyšší důchody. Například senior s důchodem 10 000 korun získá navíc 734 korun, senior s důchodem 20 000 korun ovšem 864 korun navíc. Ministerstvo proto připravilo tabulku, která uvádí, jak jednotlivé výměry porostou:

Modelové příklady valorizace podle propočtů MPSV.Foto: MPSV

Je velmi pravděpodobné, že vláda navrhované nařízení schválí beze změny. Ministerstvo totiž při stanovení parametrů zákonné valorizace vycházelo ze statistických údajů, které publikuje Český statistický úřad.

Portál České důchody proto připravil AKTUÁLNÍ VERZI KALKULAČKY, ve které si můžete spočítat, jak vysoký budete mít důchod od ledna 2022.

Tři jednoduché triky, jak můžete získat vyšší důchod

Parametry pro výpočet důchodu

Součástí nařízení je také stanovení nových parametrů pro výpočet důchodů přiznávaných v roce 2022. Konkrétně jde o vyměřovací základ pro rok 2020 a takzvaný přepočítávací koeficient mzdy za stejný rok. Tyto parametry zajišťují, že se v průběhu času neznehodnocují starší mzdy, které hrají důležitou roli ve výpočtu starobního důchodu. Jinými slovy jde o přepočítání, jak vysoká by byla vaše dávná mzda, kdybyste ji pobírali dnes.

Parametry budou následující:

  • Všeobecný vyměřovacího základ: 36 119 korun
  • Přepočítávací koeficient: 1,0773

Vláda také v nařízení schvaluje nové redukční hranice pro výpočet důchodu. První redukční hranice bude činit 17 121 korun a druhá redukční hranice 155 644 korun. Co přesně redukční hranice znamenají, jsme už dříve vysvětlili v tomto článku.

Tyto parametry jsou důležité při zvažování toho, jestli je výhodné odejít do starobního důchodu už v roce 2021, nebo až v roce 2022. Jde zejména o budoucí důchodce, kteří v nejbližších měsících dosáhnou důchodového věku, případně zvažují odchod do předčasného důchodu.

Plánovaná valorizace je totiž díky mimořádnému přídavku 300 korun i vysoké inflaci nezvykle vysoká, takže se může stát, že pokud půjdete do důchodu v listopadu nebo prosinci 2021, budete mít po valorizaci vyšší důchod, než kdybyste šli v lednu 2022 a později. Valorizace se totiž týká jen důchodů přiznaných v letošním roce.

Foto: Adobe Stock (hlavní), MPSV (tabulka)

Více k tématu