Hnutí ANO dokončilo druhou ústavní stížnost k důchodům, podání proběhne obratem

Druhá ústavní stížnost, která napadne změny předčasných důchodů a valorizací byla dokončena. Podání na Ústavní soud učiní osobně poslankyně Alena Schillerová. Ve stížnosti se argumentuje tím, že změny u předčasných důchodů neobsahují přechodné období a mezi lidmi vznikla nerovnost. Napadá se také průběh legislativního procesu.

Foto: Se souhlasem A. Schillerové
Poslankyně Alena Schillerová.

Experti hnutí ANO již dokončili ústavní stížnost, která právně zpochybňuje novelu zákona o důchodovém pojištění schválenou v průběhu léta. Vláda prosadila výrazné zpřísnění předčasných důchodů, zpomalila budoucí valorizace důchodů a pozměnila dosavadní mechanismus fungování mimořádných valorizací.

Pod stížností bude podepsáno všech 41 poslanců hnutí ANO. Podání stížnosti učiní osobně poslankyně Alena Schillerová, a to ve čtvrtek 1. listopadu v 10:30 hodin. Jak už dříve Schillerová uvedla, podpisy poslanců již shromáždila v uplynulých týdnech.

Podle informací, které má portál České důchody k dispozici, obsahuje stížnost dva hlavní důvody, prostřednictvím kterých je zákon u Ústavního soudu napadán:

  • Zpřísnění předčasných důchodů (zejména zkrácení maximální předčasnosti z 5 na 3 roky) neobsahuje žádné adekvátní přechodné období. Došlo tak k okamžité změně podmínek pro předčasné důchody, na což se lidé nemohli připravit. Vznikla také výrazná nerovnost mezi lidmi, kteří se narodili před 1. říjnem, kdy začala účinnost novely, a později. Nárok na předčasný důchod navíc ztratila část lidí, kteří už si dříve podle starších pravidel žádost podali.
  • Byly porušeny demokratické principy a jednací řád Poslanecké sněmovny. A to tím, že byl pro finální hlasování stanovený pevný čas hlasování a část poslanců se kvůli tomu nestihla k chystané legislativě vyjádřit.

„Namítáme tedy jak narušení principů právního státu, zejména právní jistotou, předvídatelnosti práva, ochrany legitimního očekávání, práva vlastnit majetek a také s principem rovnosti v případě změn u předčasných důchodů. Dále namítáme závažné porušení demokratických principů zaručujících volnou a svobodnou soutěž politických stran, mezi které patří také dodržování pravidel jednání Poslanecké sněmovny,“ uvedlo hnutí ANO k obsahu stížnosti. A dodalo, že na stížnosti pracovali přední odborníci na ústavní právo.

V listopadu začne Ústavní soud projednávat první ústavní stížnost, kterou hnutí ANO podalo v květnu, o ní by mohlo být rozhodnuto do konce roku 2023. Rozhodování o druhé stížnosti lze poté očekávat pravděpodobně v první polovině roku 2024. Obecně rozhodování v plenárních záležitostech, tedy kdy o stížnosti rozhodují všichni ústavní soudci, trvá přibližně 9 měsíců.

Vzhledem k závažnosti tématu se dá předpokládat, že celé plénum bude projednávat i druhou stížnost, definitivně to ale určí Ústavní soud až po podání a prostudování spisu.

Foto: Se souhlasem Aleny Schillerové

Více k tématu