Rozhodnutí o stížnosti na valorizaci padne bez ohledu na finance státu. Baxa: Nebudeme to oddalovat

Ústavní soud už začal intenzivně řešit stížnost na jednorázové snížení mimořádné valorizace důchodů. Hlavní jednání bude probíhat v listopadu. Předseda Ústavního soudu Josef Baxa nyní zdůraznil, že finální rozhodnutí soudci učiní bez ohledu na to, jaký bude mít dopad na státní rozpočet.

Foto: České důchody
Ústavní soud v Brně.

Hlavní jednání pléna Ústavního soudu, tedy všech soudců, bude probíhat nyní v listopadu. Jednání bude částečně veřejné a neveřejné. V rozhovoru pro deník Právo to uvedl Josef Baxa, předseda Ústavního soudu. Podle něj dojde k veřejnému jednání v případě, že bude potřeba některé věci kolem stížnosti objasnit, nebo když se budou provádět nějaké důkazy.

„To rozhodnutí, které Ústavní soud přijme, ať bude jakékoliv, je velmi významné. Proto je nutné, aby bylo srozumitelně vysvětleno. Aby i ten, kdo bude nespokojený s výsledkem, pochopil nejen, jak soud rozhodl, ale i proč,“ řekl Josef Baxa v rozhovoru.

Zároveň uvedl, že samotná věc je velmi důležitá, a proto soudci nebudou rozhodnutí oddalovat. Je tak velmi pravděpodobné, že o uznání či zamítnutí ústavní stížnosti bude rozhodnuto ještě před koncem roku 2023.

Podle Josefa Baxy jsou soudci zvyklí na to, že každý zákon něco stojí, zvláště pokud obsahuje nějaké nároky. A proto zdůraznil, že rozhodování bude probíhat zcela nezávisle na tom, jaký by to případně mohlo mít dopad na státní rozpočet. „Je-li někdo v právu, že má něco dostat ze státního rozpočtu, tak těžko může soudce říkat, že právo mu nemůže přiznat, protože by to stálo moc peněz. To je odpovědností zákonodárců za obsah přijatých zákonů,“ konstatoval předseda Baxa.

Baxa: Vše v životě něco stojí

Neexistuje žádné ustanovení, podle kterého by se měl Ústavní soud ohlížet na to, zda je nějaké rozhodnutí drahé, a podle toho pak rozhodovat. A v případě, že se nakonec soudci rozhodnou zrušit zákon, který jednorázově snížil mimořádnou valorizaci důchodů, bude to znamenat dodatečné výdaje státu v řádech miliard korun.

„Jsme si samozřejmě vědomi dopadů našeho rozhodnutí do veřejných rozpočtů. Ale nemůžeme ani zapomínat na „neveřejné“ rozpočty, dopady do životů jednotlivců. Nemůžeme hledět na veřejný rozpočet jako nějak zvlášť chráněnou hodnotu a na druhé straně lhostejně přecházet rozpočet každé rodiny. Všechno v životě něco stojí a někdo to musí zaplatit,“ uzavřel Josef Baxa v rozhovoru.

Ústavní stížnost podalo hnutí ANO letos v květnu, celkem se pod ni podepsalo 71 poslanců. Návrh na zrušení zákona je vedený pod spisovou značkou Pl. ÚS 30/23 a soudcem zpravodajem je doc. JUDr. Jan Svatoň, CSc. O věci bude rozhodovat plénum Ústavního soudu, tedy všichni ústavní soudci.

Stížnost argumentuje ve dvou samostatných rovinách. Věcně napadá samotné znění zákona a konstatuje, že schválená ustanovení v zákoně jsou protiústavní, a to kvůli nepřípustné retroaktivní působnosti. Dále stížnost kritizuje samotný způsob, jakým vláda původní pravidla uchopila a jak ke změně přistoupila, tedy projednávání i schvalování zákona. Podrobně je obsah stížnosti popsán v tomto komentáři.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu