Den vítězství posune výplatu důchodů na dřívější termín

Kvůli druhému květnovému svátku tentokrát budou důchody vyplaceny o jeden den dříve. Další změnu lze poté čekat během státních svátků v červenci.

Foto: České důchody
Ústředí České správy sociálního zabezpečení.

Podobně jako v minulých letech přinese i letošní Den vítězství změnu ve vyplácení květnových důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto dopředu upozornila, že dojde k mírné změně, aby nedošlo ke zbytečným zmatkům.

Nový výplatní termín pro důchodce, kteří mají standardně termín 8. května, bude posunut na 7. května. Výplata důchodu tedy bude o jeden den dříve.

Změna termínu odeslání důchodů se týká doručování na bankovní účet i zasílání přes Českou poštu. Dotčeny jsou všechny typy důchodů, tedy starobní, invalidní i pozůstalostní.

Ostatní termíny v květnu jsou již beze změny.

S další změnou termínu výplaty je nutné počítat v době červencových státních svátků, kdy dojde hned ke dvěma změnám:

  • Výplatní termín 4.7. bude vyplacen 3.7.
  • Výplatní termín 6.7. bude vyplacen 4.7.

Vyplácení důchodů přes Českou poštou od loňského roku zdražilo z 29 Kč na 35 Kč. Poplatek za výplatu se ale týká jen důchodů přiznaných od roku 2010, u důchodů přiznaných dříve je to zdarma.

Důchodci, kteří chtějí požádat o změnu způsobu doručování důchodu, tak mohou učinit pomocí žádosti. Postup zveřejnil úřad zde.

Foto: České důchody

Více k tématu